Amalfikusten: var ska du bo?

Den vackra Amalfikusten har i alla tider haft en magisk dragningskraft hos resenärer från hela världen, och de första skandinaverna som besökte området, kom redan på början av 1800-talet. Vägarna existerade i stort sätt inte, och de flesta kom seglandes i större eller mindre båtar, och transporterades sedan runt mellan de små städerna på åsnor och mulor. De (alltså djuren), färdades hemvant – både då och idag – på alla de trappstigar som förbinder även den kortaste sträckan på kusten – och som också turister har fått upp ögonen för de senare åren.

En semester på Amalfikusten kan göras på många olika sätt. De flesta nöjer sig fortfarande med att se Positano, den berömda domkyrkan i Amalfi – och om det finns extra tid, kanske man också gör ett stopp i bergsorten Ravello. Inget ont sagt om det, men för dig som har modet att gå till vänster, när alla andra går till höger, väntar dig helt oförglömliga upplevelser bara ett stenkast från de stora turistgrupper som dagligen intar Amalfikusten i stora bussar.

Udsigt fra byen Ravello
Utsikt från staden Ravello
Lokale mænd taler på et torv i Ravello
Lokala män talar om livet på ett torg i Ravello

Det finns en värld av trevliga småstäder både vid kusten och i bergen, som i stort sett aldrig ser skuggan av en turist – och där du kan sitta som en kung bland de lokala, och njuta av minnesvärda måltider medan du ser världen sakta gå sin gång framför dig…

Var ska du bo?

Var man ska bo, är en mycket personlig och individuell fråga. Några vill bo dörr i dörr med de berömda filmstjärnorna i Positano, medan andra hellre vill möte den lokala bonden och hans familj när de går utanför dörren på morgonen. På Escapeaway erbjuder vi båda möjligheter, så det beror endast på din önskningar  – och kanske också din plånbok.

Ett bra förslag skulle kunna vara ett vackert beläget hotell vid kusten, samt ett trevligt familjeägt hotell i en av de små landsorterna, som också är en bra utgångspunkt för kortare vandringsturer i området.

Du kan t.ex. ta en närmre titt på Hotel Le Terrazze i Conca dei Marini, som är ett hotell för livsnjutare. Familjen Esposito-Prudente tog över och renoverade byggnaden till ett hotell 1988, och de står fortfarande för den dagliga driften.

Hotel Le Terrazze
Stilfull inredning och fantastisk utsikt från Hotel Le Terrazze

Alla gäster bor på rum med balkong eller terrass med en förbluffande havsutsikt och kan äta sin frukost på den vidunderliga gemensamma terrassen. På hotellet kan du njuta av lugnet och ron, och inte minst Amalfikustens vackra kuststräcka, samtidigt som de klassiska städerna ligger runt om hörnet.

Du kan också överväga hotel Parsifal i Ravello. Första gången jag själv trädde in genom porten till detta lilla, mysiga hotell, ändrades mitt liv för alltid.

Den fantastiske udsigt fra Hotel Parsifal
Den fantastiska utsikten från Hotel Parsifal
Hotel Parsifal er, som Amalfikysten var engang...
Hotel Parsifal är precis så som Amalfikusten en gång var…

Det har gått över 20 år sedan dess, men jag har aldrig glömt den känslan jag fick när jag trädde in i denna äventyrliga värld, där tiden stått still i många, många år.

Du kan läsa mycket mer om hotel Parsifal i min blogartikel om det här.

Vill du veta mer om en resa till Amalfikusten?

Då kan du besöka vår sida om resor till Amalfikusten här, eller ring oss på 040 60 60 499 för att få svar på alla dina frågor. Du kan också skriva till oss här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Simon Westh Henriksen

Bufflar i Baronens säng

Det är tidigt på morgonen, och solen skickar sina första strålar över...
Läs mer