Amalfikusten, så som den var en gång i tiden

Drömmer du om att uppleva Amalfikusten, så som den var en gång i tiden? Jag tänker på tiden då asfaltvägarna ännu inte var uppfunna, då begreppet turism inte existerade, och då fiskarna drog upp sina småbåtar på land efter dagens arbete. Den tiden, då all transport föregick till fots, eller på en åsna, på de utmanande trappstigarna som fortfarande förbinder Amalfikustens alla småstäder, och där du kunde möta herdarna och deras får på din väg.

Ditt sunda förnuft kanske kommer att intala dig, att det är minst 150 år för sent, och du har naturligtvis rätt – och samtidigt fel, för jag är helt övertygad om att jag känner till en plats, där dina drömmar kan gå i uppfyllelse.

En äventyrsvärld

Första gången jag själv gick in genom porten till lilla, trevliga Hotel Parsifal, i staden Ravello, ändrades mitt liv för alltid. Det är mer än 20 år sedan idag, och jag har inte glömt den känsla som infann sig när jag trädde in i denna äventyrsvärld där tiden hade stått still i många, många år.

Att träda in på Hotel Parsifal är som är att åka tillbaka i tiden…
Hotel Parsifal från gatan
Hotel Parsifal, sett från gatan
Kan du tänka dig en bättre utsikt från middagsbordet?
Def finns massor av blommor på Hotel Parsifals gamla klostergård; men de konkurrerar om din uppmärksamhet, med den betagande utsikten…
Et af de dejlige værelser på Hotel Parsifal
Ett av endast 17 rum på Hotel Parsifal

Hotel Parsifal är nämligen inrett i ett kloster, vars historia går hela vägen tillbaka till 1288, och inte mycket har ändrat sedan dess. Utsikten över Amalfikusten från den gamla klostergården kommer garanterat få dig att häpna, och när du sitter på den lilla terrassen under stjärnorna, och njuter av din middag till cikadornas sång, då blir livet inte mycket bättre.

I Krøyers fotspår

Skulle du har lust att lämna denna trevliga oas under din vistelse, finns det otaliga möjligheter för att gå i guldåldersmålarnas fotspår – och för att uppleva Amalfikusten, som den en gång var.

Går du upp längs vägen, kommer du till de imponerande palatsen, som idag är inredda till 5-stjärniga hotell. Det var just här, som konstnären Krøyer bodde på sin bröllopsresa med Marie år 1890, och de 30 tavlor som han målade här hänger idag på de danska konstmuseerna. Ta också en tur ner till landsorten Torrello, eller till det lilla fiskeläget Atrani, så kommer du garanterat känna igen några av Krøyers motiv.

Atrani
Atrani och dess vackra strand är en av Amalfikustens dolda pärlor…

Ett kallt klas vin på torget

Går du motsatt väg, upp till den gamla stadsdelen Lacco, möter du snabbt herdarna med deras getter och får, men också de åsnor som fortfarande transporterar byggmaterial runt om i området, där asfalten ännu inte gjort sitt intåg.

I grannstäderna Scala och Pontone, kan du sitta på städernas torg och få ett kallt glas vin, medan stadens äldre invånare spelar dagens omgång kort, och barnen spelar fotboll. Ja, trots att Amalfikusten idag är ett av de mest populära turistområdena i hela Italien, så finns det fortfarande många möjligheter att uppleva den vackra kuststräckan, så som den en gång var.

Lokale i snak på et torv i Ravello
Lokalinvånare löser världsproblemen i Ravello…

Vill du veta mer om Hotel Parsifal?

Då kan du besöka vår sida om hotellet här, och läsa om ställets priser, faciliteter, omdömen från tidigare gäster, och mycket mer. Du kan också ringa till vårt kontor och tala med våra resekonsulenter om hotellet, numret är 040 60 60 499. Alternativt kan du skriva till oss här.

Om ugens feriebolig

Varje vecka fokuserar vi på en av Escapeaways semesterlägenheter här på bloggen och låter en av våra kolleger som har en gedigen kunskap om den, argumentera varför det skulle vara ett bra val om du åker på semester hit.
Taggar från artikeln
,
Mer av Simon Westh Henriksen

Bufflar i Baronens säng

Det är tidigt på morgonen, och solen skickar sina första strålar över...
Läs mer