Amalfikusten låter fantastiskt – men är det inte besvärligt?

Du har säkert redan hört talas om den bildsköna Amalfikusten, som ligger söder om Napoli. Har du inte redan varit där, är det utan tvivel en av de platser du bör besöka nästa gången turen går söderöver. Men kanske är du i tvivel om, hur du lättast kommer dit, och hur du tar dig runt?

Själva Amalfikusten är en förhållandevis kort sträckning på ca. 40 kilometer, som befinner sig på södra sidan av Sorrentohalvön. Dens sträcker sig från den kända turistorten Positano, till den med okända, men trevliga, byn Vietri sul Mare. Huvudstaden på kusten heter Amalfi, och den är bland annat centrum för alla de bussar som förbinder städerna på kusten med varandra. Amalfi har i motsats till de flesta andra av kustens städer och byar en riktig hamn, och härifrån har du möjlighet att ta båten både till Salerno och till ön Capri. På sommaren är det normalt också möjligt att ta båten mellan de flesta byarna längs kusten.

Havudsigt til øen Capri på Amalfikysten
På ön Capri kan du njuta av den fantastiska utsikten över havet
positano
Den bildsköna konstnärsstaden Positano
Smuk terrasse med udsigt på Amalfikysten
Utkik från terrassen på Villa Cimbrone i Ravello

Du kan spendera många timmar på att studera flygavgångar, tågtider, bussplaner och båtrutter, för det kan sannerligen verka lite oöverskådligt att få alla möjligheter att gå upp i en högre enhet – och hemsidorna är inte alltid uppdaterade! Men du ska inte vara i tvivel, för den offentliga transporten fungerar faktiskt rimligen bra, även om den också kan medföra visa utmaningar.

Om du föredrar att hyra en bil, är det också en möjlighet, och då blir utmaningarna bara annorlunda – som att t.ex. hitta parkeringsplats om det inte ingår i din valda semesterbostad!

Se våra semesterlägenheter, hotell och villor i Sorrento här.

Flygtransport

De flesta väljer att resa till Amalfikusten med flyg. Den billigaste lösningen är oftast att flyga till Rom, som har två flygplatser: Rom Fiumicino (i väster) och Rom Ciampino (i söder). Fiumicino är den internationella flygplatsen, medan Ciampino betjänar lågprisbolag och charterflyg.

Fly til Amalfikysten
De flesta väljer att resa till Amalfigkusten med flyg

Du kan också välja att flyga till Napoli, som med sitt avstånd på 65 km till Amalfikusten är den närmsta flygplatsen. Det är dock endast några få flygbolag som flyger till Napoli, så du får vara inställd på en mellanlandning. På flygplatsen kan du välja att hyra en bil, eller nyttja offentlig transport.

Klicka här för at se vilka flygbolag som flyger till Rom och Napoli.

Bil eller offentlig transport?

Om du väljer att hyra bil eller nyttja offentlig transport, är en fråga som handlar om temperament och smak.

Väljer du att hyra bil, har du friheten att köra precis dit du har lust, och på den tidpunkten som passar dig. I gengäld ska du vara inställd på att vägarna på Amalfikusten är smala, och att det finns många snäva kurvor. Tragiken kan vara mycket intensiv under sommarmånaderna, så du riskerar att behöva stå i kö, liksom att det kan vara svårt att hitta parkering. Så väljer du att hyra bil, rekommenderar vi dig, att du väljer den minsta modellen, och letar efter ett övernattningsställe som erbjuder parkering (eller välj att bo i en stad med parkeringshus, som t.ex. Amalfi, Ravello eller Positano).

Vælger du at leje bil, har du din frihed til at køre lige derhen, hvor du har lyst til og på det tidspunkt, hvor det passer dig.
Väljer du att hyra bil, har du friheten att köra precis dit du har lust, och på den tidpunkten som passar dig.

Väljer du offentlig transport, slipper du klumpen i magen, som gott kan infinna sig om du i en liten hyrbil skulle möta en stor turistbuss på den smala vägarna, för det tar de erfarna chaufförerna hand om istället. I gengäld behöver du rusta dig med gott tålamod, för bussarna sitter ofta fast i trafiken, och tidtabellerna håller därför inte så ofta. Under sommarmånaderna kan bussarna i perioder vara fyllda till bredden, så det kan vara svårt eller helt omöjligt att hitta en sittplats. Dock kommer du i nära kontakt med lokalbefolkningen och med de andra turisterna som har valt att nyttja offentlig transport.

Offentlig transport till och från Roms flygplatser

Från Roms flygplatser Fiumicino och Ciampino kan du ta flygplansbussen eller tåget till tågstationen i Rom, Stazione Termini. Härifrån kan du vidare ta tåget mot Amalfikusten. Se vår artikel om information om taxi, tåg, buss och bilhyra i Rom här.

Transport til og fra Rom lufthavn
Från Roms flygplatser Fiumicino och Ciampino kan du ta flygplatsbussen

Tåg från Rom till Napoli eller Salerno

Från Stazione Termini kan du ta tåget till Napoli eller Salerno. Till båda städer kan du välja ett av alla snabbtåg, de så kallade “Frecce”, med vilka turen till Napoli endast tar en timme. Till Salerno tar turen en timme längre, beroende på om du behöver byta tåg i Napoli eller inte. Om du väljer ett intercitytåg tar turen till Salerno cirka 3 timmar från Rom. För att se priser och beställa biljett kan du besöka Trenitalias hemsida här.

Offentlig transport eller taxi från Napolis flygplats

Om du flyger till Napoli, finns det flera möjligheter. Du kan ta bussen eller taxi in till Napolis tågstation, varifrån du kan ta tåg vidare till Salerno eller Sorrento. Väljer du att ta en taxi från flygplatsen till stationen (ca 6 km) så kom ihåg att få ett fast pris. Du kan naturligtvis också ta taxi från flygplatsen hela vägen till Amalfikusten, och det officiella priset år 2016 är 140 Euro, men försök få ett fast pris!

Vinmarker og bjerge nær byen Ravello
Utsikt från Ravello mot landsorterna Pontone och Pogerola
Lækker Raviolli på Amalfikysten
God ravioli på Amalfikysten
En af de fantastiske klippeformationer, du kan opleve på Amalfikysten
På Capri kan du segla genom hålet i Faraglioni-klipporna

Från flygplatsen har du också möjlighet att ta bussen till Salerno eller Sorrento. De kör några få gånger om dagen. Se följande länk med information, eller sök ytterligare upplysningar direkt på flygplatsen.

Offentlig transport från Napoli till Sorrento eller från Salerno till Amalfi

Om du har valt att spendera semestern i staden Sorrento, som inte ligger på Amalfikusten, kan du istället ta lokaltåget “Circumvesuviana” från tågstationen i Napoli. Turen tar cirka 1 timme och det kör flera gånger om dagen.Se tidtabell här.

Ska du på semester på Amalfikusten och ska bo på sträckan mellan Vietri sul Mare och Amalfi, tar du tåget från Napoli till Salerno och därifrån bussen mot Amalfi. Den har sin hållplats 100 meter från tågstationen och kör en gång i timmen alla veckans dagar.

Amalfi
Staden Amalfi har gett namn till den världsberömda kuststräckan.

Bussen stannar i de flesta av kuststäderna, och turen till Amalfi tar cirka en timme. Ska du vidare mot Scala och Ravello, får du byta buss i Amalfi. Titta efter rutten: SALERNO – MAIORI – AMALFI

Ska du däremot bo på sträckan mellan Amalfi och Positano, är det lättare att ta lokaltåget som vi tidigare nämnt, “Circumvesuviana” till Sorrento, där du kan byta till bussen mot Amalfi som bland annat stannar i Positano. Titta efter rutten: SORRENTO – POSITANO – AMALFI

Vill du veta mer om Amalfikusten?

Då ska du besöka vår sida om Amalfikusten här, där du bland annat kan se alla våra semesterboende, lägenheter och hotell i området. Eller så kan du ringa till en av våra experter på 040 60 60 499 om du har några frågor. Du kan också skriva till oss genom att trycka här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer