Allt du behöver veta om tapas

Vad är egentligen tapas?
Vad är egentligen tapas?

Tapas är en oundviklig del av din resa in i det spanska köket. I alla fall om du ska lära känna detta kök på djupet. Men vad är egentligen dessa tapas, och var hittar du de bästa i sitt slag, när du är på resa i Spanien?

Varifrån?

Tapas kommer från det spanska verbet tapar som på svenska betyder att täcka. Så den ursprungliga betydelsen av tapas var i form av ett lock som högst sannolikt bestod av skivor av bröd eller kött som sherry-drickare på de andalusiska tavernorna använde för att täcka sina glas mellan slurkarna, för att hålla borta flugor och andra insekter från drycken.

Idag har tapas fått en mer generell betydelse: aptitretare, mellanmål eller snacks. Men i egentligen är inget av dessa svenska uttryck – eller några andra – en passande översättning av det spanska begreppet tapas. Tapas är ett kulturellt fenomen med en egen historia, en egen gastronomi och sina egna ritualer – och har därmed nästan överskridit sin etymologiska betydning. Ett bra bevis på detta är, att tapas idag ofta intas som middag, då en mängs olika tapasrätter intas tillsammans, och tapas är alltså inte längre begränsat till att vara ett litet mellanmål i samband med en drink.

Tapas-bar
Tapas har bytt betydelse och funktion med tiden – här en tapasbar i Spanien.

Vad?

Tapas kan bestå av både kalla och varma rätter. Ofta består tapas av en skiva vitt bröd med olika typer av pålägg, som t.ex skinka (jamón), ost (queso), chilipeppar (pimiento), oliver (aceitunas), korv (chorizo), olika typer av fisk (pescado) m.m. Men tapas kan också bestå av små, självständiga rätter utan bröd, som t.ex. potatisomelett (tortillas), kötbullar med sås (albondigas), bläckfisk (calamares), ansjovis (boquerones), långkokt oxkött (carne mechada), räker med vitlök (gambas al ajillo), fläsk med persilja och vitlök (raxo), sallades – som t.ex. rysk sallad (ensalada rusa), färska svampar med vitlök (setas al ajillo), ost med ansjovis (queso con anchoas). För att bara nämna några få. Ofta är två eller tre av dessa tapasrätter sammansatta, så de tillsammans utgör en unik och otroligt välsmakande tapasrätt.

Tapas
Tapas kan vara något väldigt enkelt, som t.ex. en bit bröd med en god korv.

När?

Tapas kan idag intagas på alla tidpunkter av dygnet, men spanjorerna föredrar framförallt att äta sin tapas, ir de tapas som de säger, på tidpunkten mellan arbete och middag, eller som en liten måltid innan sängdags. På helgerna är det vanligt för spanjorerna att mötas upp med hela familjen och/eller vänner och äta tapas till lunch, som en social händelse innan den riktiga lunchen äts därhemma (vilket vanligen sker först mellan 14-16 i Spanien).

Var?

Du kan hitta tapas på alla platser i Spanien, och det finns tapas och tapas-barer av fantastisk kvalitet i alla regioner i landet. Men det finns vissa regionala skillander. På några platser i Andalusien, bland annat i Granada och Córdoba, kan du fortfarande hitta platser där de serverar gratis tapas till din drink. Dessa gäller också på vissa platser i regionerna Castilla- La Mancha, Castilla y León, Asturien samt Extremadura. Här kommer du normalt få din tapas med en liten öl (caña), ett glas vin (chato), eller ett glas druvsaft (mosto). I resten av landet har denna generösa tradition tyvärr försvunnit, och här är det idag normalt att betala extra för sin tapas.

Tapas
Tapas varier också, beroende på i vilken region i Spanien du befinner dig.

En annan regional skillnad är också ren språklig: i norra Spanien, däribland regionerna Asturien, Navarra, La Rioja, Baskien och Cantabrien, säger man ofta inte tapas, utan pinchos (eller pintxos beroende på region), då många av tapasrätterna hålls samman av en så kallad pincho, d.v.s. tandpetare. 

Varför?

Tapas är inte endast en gastronomisk upplevelse för gommen, utan också en kulturell upplevelse för hjärtat. För spanjorerna är tapas i utpräglad grad ett sätt att möta och spendera tid tillsammans på; det är en del av den berömda spanska livs- och dygnsrytmen där mat och social samvaro går upp i en högre enhet. Så att gå till en tapasbar i Spanien är inte bara en stor kulinarisk njutning, utan också en nyckel för att komma närmare – och förstå – den spanska kulturen.

Mer om mat i Spanien

På Hideaways älskar vi Spanien och vi älskar maten och drycken i landet. Därför skriver vi ofta inlägg här på bloggen om just detta ämne. Läs till exempel:

Resor till Spanien

Har du själv lust att smaka på tapas i Spanien? Då kan du se alla resor till Spanien – däribland Andalusien, Katalonien och Kanarieöarna – med Hideaways här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer