Algarve är mycket mer än bara sol och strand

Algarve har mycket mer att erbjuda, än bara sol och strand. Här korkekar i inlandet vid staden Monchique.

Jag har haft några av mina bästa semesterupplevelser i Portugal, i regionen Algarve – men det tog några år innan jag insåg var de låg gömda.

Reser du till Algarve på semester, är det viktigt att du ser till att du bor på helt rätt plats, för det är en så otroligt stor skillnad mellan dem. Vi på Hideaways känner till Algarve som vår egen bakficka, och du kan vara säker på, att hotell och semesterbostäder på vår sida, är valda med omsorg. I detta inlägg hittar du lite information om regionen och kan också läsa om utvalda städer och områden.

Oberörd nationalpark och surfskola

Kombinationen av solsken och sandstränder lockar ett stort antal resenärer till Algarve varje år, och lågprisflygbolagen har hoppat med på vågen och flyger numera också hit. De flesta besökare stannar vid kusterna, och trots att sträckan mellan Faro och Albufeira har följt med utvecklingen, så är det fortfarande möjligt att fly människomängderna till Sagres i väst, Tavira i öst och bergssträckan bortom motorvägen. Västkusten norr om Sagres utgör en hel nationalpark och är således obebyggd, vilket lockar massor av surfare som kommer hit för att kasta sig ut i de vilda vågorna. Du kan själv lära dig att surfa på en av alla surfskolor längs kusten.

Surfere på Algarve
Algarve bjuder på fantastiska förutsättningar, om du gärna vill lära dig att surfa – eller redan bemästrar disciplinen.

Unika landskap

Vid Ria Formosa kan du uppleva ett helt unikt landskap av laguner, sandbanker och småöar, som sträcker sig 50 km från Faro till den spanska gränsen. De små öarna är täckta av sand, och området har ett rikt fågelliv. På några platser finns broar, på andra platser kan du ta en vattentaxi – och på sommaren kan du nå öarna till fots. Uppe i bergen kan du hitta den gamla kurorten Monchique, som är ett elegant alternativ till stränderna. Här kan du bege dig ut på vandringar i skogarna, rida i backarna eller spela golf längs kusterna. Du kan njuta av en vällagad måltid baserad på fisk och skaldjur, eller så kan du ta en paus i solen och njuta av en kall öl i en av de små landsorterna vid Sagres, där landets favoritöl bryggs.

Algarves smukke bagland
Algarves vackra inland är inte så känt som regionens kustlinje – men väl värt ett besök.

Du kan räkna med, att det ankommer en stor mängd turister till Algarve under sommaren, vilket medför de vanliga problemen som förseningar på flygplatsen, mycket trafik, trängsel på restauranger och turistgrupper på stränderna. Det är svårt att hitta en parkeringsplats och det är nästan bäst att hålla sig bort från städerna på kvällarna. Men reser du med Hideaways, behöver du inte oroa dig – vi har hittat de bästa platserna för dig som vill uppleva Algarve på riktigt.

Utvalda städer och områden i Algarve

Sagres

En liten landsort med en rik historia. Staden ligger på den sydvästra spetsen av Portugal och var den sista hamnstaden, som de stora upptäcktsresenärerna kom till, innan de reste vidare ut i den stora vida världen. Du kan besöka det gamla fortet, eller de härliga stränderna. Landets favorit-öl bryggs i stan.

Tavira

Detta är helt klart den vackraste stande på hela Algarvekusten. Staden har utsikt över floden med en gammal romerskt bro där fotgängare kan passera. Det är marknad på lördagarna, och jag rekommenderar att du kommer tidigt, då portugisiska marknader ofta stänger redan klockan 11 på morgonen.

Tavira på Algarve
Tavira är en av de vackraste städerna på Algarvekusten. Foto: Dmitry Tonkonog. CC BY-SA 3.0.

Ria Formosa

Ria Formosa – eller Parque Natural da Ria Formosa, som den egentligen heter – är en 60 kilometer lång, och 18.400 hektarer stor, naturpark bestående av ett enastående och förtrollande landskap, som bland annat bjuder på laguner, öar, halvöar, kanaler, saltbassänger och ändlösa sandstränder. Området är obebyggt sånär några få strandbarer.

Monchique

Denna lilla kurort ligger i väster, och är ett härligt utflyktsmål för en dagstur, och alla de trevliga restaurangerna bjuder på goda alternativ till en dag på stranden.

Lagos

I Lagos, som är en av de sydligaste städerna i Portugal, kan du uppleva fantastiska grottor och klippformationer. Staden bjuder också på en rik och intressant historia, som central stad under upptäcktsresenärernas period på 1400-talet, då den användes som utskeppning för resor till Den Nya Världen, och ofta fick besök av Henrik Sjöfararen. Staden rymmer fortfarande en lång rad unika historiska byggnader och monument.

Klippeformationer i Lagos
Lagos är bland annat berömt för sina spektakulära klippformationer.

Pêgo do Inferno

Pêgo do Inferno är också känd som Helvetessjön. Det är en klipp-sjö, där du kan simma runt medan ett vattenfall skapar härlig stämning.

Santa Luzia

Ett vackert, litet fiskeläge med endast 1500 invånare, där du kan njuta av utsökt fisk på hamnrestaurangerna. Staden kallas i folkmun för Bläckfiskens huvudstad (“capital do polvo”), eftersom stadens bläckfiskrätter är en delikatess och specialitet som har vunnit erkännande långt utanför stadens gränser.

Västkusten

Här kommer du uppleva, att landskapet ändrar sig radikalt. Du går in i naturreservatet och plötsligt känns det som att du är långt borta från allt. Sydkustens hektiska tempo sänks drastiskt, och de möter här regionens nomader: surfare från hela världen, som kommer på grund av västkustens berömda vågor.

Mer om Algarve

Algarve har en särskild plats i mitt hjärta. Här, i den södra delen av Portugal, har jag haft några fantastiska upplevelser och hittat många goda vänner. Du kan se alla resor med HIdeaways till Algarve här.

Vill du ha lite mer inspiration, kan du läsa mer om Algarve här på bloggen. Jag rekommenderar bland annat:

Detta blogginlägg är gjort i samarbete med Turismo de Portugal och Algarve Promotion Bureau.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer