Algarve är Europas ljusa oas på vinterhalvåret

Algarve - strand
Algarve är en oas på vintern, med milda temperaturer och härliga (folktomma) stränder.

Medan vinterfrosten biter sig fast här uppe i norra Europa, njuter Algarves invånare av dagstemperaturer på runt 16-17 grader i december, och även om temperaturen i havet faller till cirka 15 grader, går det att ta ett snabbt dopp om man inte är en alltför stor badkruka.

Temperaturerna är alltså behagliga i Algarve på vintern, men vad som är lika lockande, är att här också är fullt av ljus. Faktiskt skiner solen över 150 timmar per månad i vintermånaderna, vilket är tre gånger så mycket som i (södra) Sverige där genomsnittet ligger på cirka 50 timmar per månad i december, januari och februari.

Lugn och ro i Algarve på vintern

Även om temperaturerna i jämförelse med Sverige, är högre i Algarve på vintern, är vinterhalvåret lågsäsong på destinationen. Det innebär, att det är gott om plats på vintern, och du behöver inte vänta och stå i kö till sevärdheter, vilket ofta är fallet på sommaren.

En lugn promenad längs den världsberömda och otroligt vackra stranden Praia da Marinha är en sysselsättning du kan ta för dig på vintern, och du behöver inte oroa dig för att trampa på solbadande strandgäster.

Praia da Marinha strand Algarve
Stranden Praia da Marinha i Algarve

Höst- och vintertemperaturerna är också behagligare om du har tänkt dig vara aktiv på din semester i Algarve. Och det är oavsett om du vill spela golf eller åka iväg på en vandringstur. Våren är dock också en fantastisk tidpunkt till denna slags aktiviteter i Algarve.

Jul och nyår i Algarve

Julmånaden december firas med allt som det sig bör i Algarve – bortsätt från snö och frost. Men om du kan leva med att fira jul i soligt och ljummet väder, kommer du älska julen i Algarve. Längs hela kusten tar olika julkonserter, utställningar och andra aktiviteter plats.

I Portugal börjar jultiden officiellt den 8 december. De portugisiska familjerna firar, precis som vi, julafton den 24 december, men i motsats till oss består julmaten som oftast av fisk och inte av skinka. Den mest traditionella julrätten är den portugisiska torsken, bacalhau.

Fyrværkeri på Algarve
Fyrværkeri i Algarve

På nyårsafton går du inte miste om fyrverkerierna, även om du befinner dig i Algarve. Du kan se himlen målas i olika färger, oavsett var du befinner dig, men naturligtvis är festfyrverkerierna störst i de större städerna, som Lagos och Portimão.

Då det är något ljummare temperaturer än här hemma, kan du också ta del av utomhus nyårskonserter – och överlag är det härligt att kunna ta del av festligheterna utomhus, utan att darra av kyla, vilket ofta är fallet här hemma.

Karneval i Algarve i februari

Portugal är ett katolskt land, och naturligtvis firas karnevalen för fulla muggar i Algarve. Loulé, som ligger centralt på Algarvekusten är känt för sin Brasilien-inspirerade Mardi Gras. Men även på många andra platser kan du ta del av de färgrika och festliga karnevalerna.

Karneval i Loule på Algarve
Karneval i Loulé i Algarve. Foto: In the Algarve

Algarve ligger i sydvästra Europa, och även om det endast är en korr flygtur från Sverige, skiljer länderna sig mycket från varandra, framförallt på vintern. Om du är sugen på en paus från den kalla, mörka, svenska vintern, och istället spendera en vecka eller två under söderns sol, så kan du se alla våra resor till Algarve här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Lennart Kiil

På äventyr i Gran Canarias vulkanlandskap

När du hör namnet Gran Canaria, tänker du säkert på långa, vackra...
Läs mer