Alcudia: Det perfekta resmålet på Mallorca för barnfamiljer

Alcudia strand
Alcudia erbjuder allt du och familjen kan tänkas behöva på semestern. Foto: Sergiy Galyonkin, CC BY-SA 2.0

Planerar du en resa till Mallorca med hela familjen? I Alcudia kan ni njuta av en avslappnad och trygg atmosfär, där ni som föräldrar kan slappna av och njuta av er semester tillsammans med barnen. Med en värld av familjevänliga hotell, restauranger och inte minst en kilometerlång sandstrand inom kort räckvidd får ni i Alcudia perfekta förutsättningar för äkta kvalitetstid tillsammans.

I Alcudia på nordöstra Mallorca kan ni njuta av det avslappnade strandlivet eller bege er in till den gamla stadsdelen för att äta på en av de trevliga restaurangerna som ligger gömda på de stämningsfulla gatorna. Själva landsorten Alcudia ligger cirka en kilometer från havet, men vill ni bo på ett hotell hela vägen ner till strandkanten vid Port d’Alcudia hittar du också det här hos Escapeaway. 

Vill du uppleva mer än bara strandliv, bjuder området runt Alcudia också på massor av aktiviteter för både barn och vuxna. 

 

Är semesterdrömmen avslappnat strandliv, är Alcudia ett bra val. Foto: Alex Kulikov – Unsplash

Stämningsfulla, gamla Alcudia

Ni kan enkelt spendera större delen av semestern med att endast slappna av på den långa, gyllene stranden vid det turkosblå havet vid Alcudia. Vill ni dock ha lite omväxling, finns det också mycket annat att göra på semestern.

Uppe i staden kommer ni snabbt känna, att Alcudia har en lång historia. Det var fenicierna och grekerna som först bosatte sig här. Det var dock romarna som gjorde staden till ett viktigt maktcentrum under 100-talet. Även om turismen idag på många sätt präglar staden, finns det fortfarande tydliga spår av de folkslag som tidigare styrde här. 

 

En av de välbevarade stadsportarna runt den gamla delen av Alcuida. Foto: Sergiy Galyonkin, CC BY-SA 2.0

Börja till exempel med att utforska den gamla stadskärnan. Här kan ni promenera en tur på kullerstensgator och låta er förtrollas av stämningen av en fjärran historia. De gamla stadsmurarna som omringar Alcudia är mycket iögonfallande. Dessa mäktiga sandstensmurar byggdes primärt på 1300-talet för att skydda staden mot piratangrepp. På flera platser är det möjligt att ta sig upp på muren och njuta av den vackra utsikten över staden och det backiga landskapet. 

Precis utanför stadsmuren ligger Pollentia, som faktiskt är ruinerna av en stad som romarna en gång anlade. Det är det viktigaste arkeologiska området på Mallorca och värt ett besök. Även om det idag endast återstår resterna av några tjocka murar och enkla valv, är det ett fascinerande område. Men långt tillbaka i tiden, var det en blomstranden stad och en viktigt handelspost för romarna. 

En promenad bland ruiner är en strålande möjlighet för att väcka de lite större barnens intresse för romarrikets historia, när spåren framstår så tydligt. Framförallt när ni står vid den romerska amfiteatern, Teatre Romà, kommer ni märka historiens vingslag. Denna imponerande amfiteater byggdes på 00-talet och kunde rymma upp till 2000 åskådare.

 

En båtutflykt är en bra möjlighet att utforska området. Foto: Sergei Gussev, CC BY 2.0

Familjevänliga nöjen och utflykter

Barnen kommer helt säkert gärna besöka Alcuida Hidropark under semestern. I denna vattenpark finns det ett bra urval rutschbanor och en vågbassäng. Det är inte världens största vattenland, men de lite större barnen kan utan problem har roligt här några timmar. När de blivit torra igen, kan de prova på att köra gokart på banen lite längre söderut.

Det finns flera goda möjligheter att åka på utflykter, om ni önskar att uppleva Mallorca på semestern. Det skulle till exempel kunna vara en båttur till halvön Formentor. Den är känd för sina vackra landskap och under vägen finns det oftast möjlighet att vada vid dolda stränder. Det är en oförglömlig upplevelse för hela familjen.

 

Det finns flera små idylliska stränder längre ut på halvön som Alcuida ligger på. Foto: Marco Verch, CC BY 2.0

Port d’Alcudia

Ytterligare en av Alcudias huvudattraktioner är hamnområdet som heter Port d’Alcuida. Det är en gammal fiskeby som ligger i den norra änden av den långa stranden nära Alcudia. Det finns fortfarande fiskebåtar i hamnen, men idag också flera lyxbåtar. 

I jämförelse med den gamla delen av Alcudia, har Port’Alcudia en modernare prägel och en mer livlig atmosfär. Här finns också flera restauranger som är inriktade mot barnfamiljer. Men för dig som reser till Mallorca utan barn, finns också ett brett urval barer. Framförallt nere runt hamnen, där det är öppet till långt in på småtimmarna.

 

Shopping och festivaler

Det finns många festivaler som äger rum över hela året i Alcudia och vid Puerto Pollensa i norr. Om ni reser till Alcudia i juli, kan ni exempelvis uppleva Fest de Sant Jaume, där Caixers rider genom gatorna på hästrygg iklädda de traditionella dräkterna. I augusti äger en festval med papperslyktor rum, där de yngre invånarna går genom gatorna i staden och sjunger gamla sånger som härstammar från Mallorca medan de bär på olika lyktor.

Det finns ett fint utval butiker, framförallt runt hamnen. Här hittar ni allt från souvenirer till lokala hantverksprodukter. Marknaden på tisdagar och söndagar (morgon) är också värd ett besök om ni vill shoppa. Det är en av de mest populära marknaderna på Mallorca och lockar normalt många besökare. 

 

Njut av de ljumma kvällarna på restaurangerna uteserveringar i Alcudias gamla centrum. Foto: Sergiy Galyonkin, CC BY-SA 2.0

Fast food och familjerestauranger

Som nämn, finns allt ni kan önska er vad gäller restauranger och strandbarer i Alcudia. Nattlivet är förhållandevis lugnt, även om det finns några discon och nattklubbar med pulserande rytmer och färgglada drinkar.

Alcudia lockar framförallt familjer och par som önskar en lugn och fridfull semester. Det flesta avslutar därför dagen med att njuta av en god måltid på en av alla restauranger. Om det är en livlig kväll på barer och klubbar du önskar, ska du istället resa till Magaluf eller Santa Ponsa, där festligheterna varar långt in på natten.

Både uppe i den gamla delen av Alcudia och nere vid hamnen, är det enkelt att hitta restauranger med internationella maträtter på menyn. Det inkluderar allt från pizza till annan fast food. Dessa restauranger är ofta populära bland de yngre medlemmarna i familjen. Men det kan också varmt rekommenderas att ni under semestern provar platser med ett mer lokalt kök. Det är härligt att sitta på en trevlig tapasrestaurang och njuta av utsikten över hamnen. 

 

Strand eller swimmingpool?

En stor del av dragningskraften med Alcudia, är naturligtvis stränderna. Oavsett om du reser hit tillsammans med banen eller inte. Den 14 kilometer långa stranden i Alcudiabukten, är en av de finaste på ön – i alla fall den längsta. Den sträcker sig från hamnen hela vägen ner till Playa de Muro och Can Picafort. Utöver massor av plats till solning och bad i det klara vattnet, finns här också rika möjligheter för att spendera dagen på alla möjliga typer av vattensport, med allt från vindsurfing och trampbåtar. Här finns något för alla. 

Som du kan se i vårt urval av handplockade hotell, är det inte heller svårt att hitta ett hotell med pool i Alcudia, om ni föredrar det.

 

Hotell eller semesterlägenhet?

Det är viktigt att välja rätt hotell, framförallt om ni reser med barn. Välj en semesterlägenhet om ni önskar gott om plats och möjlighet att själv laga mat. Välj ett hotell om ni eventuellt vill ha en vistelse med All Inclusive. De flesta hotell och semesterlägenheter har bra faciliteter för barn och många erbjuder bland annat barnklubbar med underhållning.

Res som det passar bäst med Escapeaway

Med ett stort utbud reguljärflyg till Mallorca, kan du i sökmotorn här hos Escapeaway enkelt sätta ihop din semester. Hos oss kan ni självklart resa just de tantal dagar som passar bäst. På sommaren finns det dagliga avgångar till flygplatsen i Palma, varifrån det finns goda förbindelser vidare till Alcudia. Bokar du en paketresa med både flyg och hotell, är den täckt av Resegaranti. Det är en semester med extra trygghet.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Boka en resa till Alcudia nu

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer