Är du på jakt efter en ekologisk semester i Italien?

Rider du också på den ekologiska vågen, och skulle gott kunna tänka dig att genomföra din vision om att leva ”helt ekologiskt”, så kan du välja att bo och äta ekologiskt på din kommande semester i Italien. Med Escapeaway kan du nämligen hitta övernattning på flera gårdar, där det sker ekologisk produktion, där man har inrättat sig efter ekologiska principer, eller där man erbjuder ekologiska produkter.

I Italien skiljer man på vad som är ekologiskt, och vad som är biologiskt, innan det namnges. Den ekologiska tendensen går således under namnet ”ecologico” eller ”eco”, medan matvaror benämns som ”biologico” eller bara ”bio”. Detta skiljer sig något från oss i Skandinavien, där det mesta går under samlingsnamnet ekologiskt.

En ekologisk måltid

Det är upplagt för att prata om födovaror, när vi pratar om ekologi, och för att finna dessa varor behöver vi gå helt ner i jorden där grödorna gror. I Toscana, utanför San Gimignano, hittar du Agriturismo il Castagnolino, där de använder egna ekologiska råvaror i deras egen lilla restaurang på gården. Det samma gäller för lilla exklusiva Tenuta di Pieve a Celle vid Pistoia och Podere il Poggiolo i Rufina, där man själv odlar jorden och förarbetar råvarorna till glädje för gästerna.

På Agriturismo il Castagnolino produceres der egne økologiske råvarer
På Agriturismo il Castagnolino produceras egna ekologiska råvaror

Vänder du blicken längre söderöver, hittar du på Sicilien ett sant paradis för livsnjutare. Jag pratar om Torre Marabino, där du i restaurangen kan njuta av ställets egna ekologiska produkter och fantastiska viner. Det samma gäller på La Collina dei Nebrodi, också på Sicilien, där de stoltserar med att använda egna och ekologiska produkter i förberedningen av maten.

En god ekologisk start på dagen

I norra Italien, kan du vakna upp till en ekologisk frukostbuffé på vinslottet Villa Cornarea beläget i Piemonte. På Hotel RivaLago vid Iseosjön i Lombardiet, är du omgiven av ett ekologiskt lantbruk, som du hittar smakprover från vid frukosten.

Morgenmaden på hotel Rivalago har smagsprøver fra det økologiske landbrug
Frukosten på hotel Rivalago har smakprover från det ekologiska lantbruket

Ekologiska råvaror

På mång platser kan du också få mumsa på ekologiska grönsaker från ägarnas egna trädgårdar; detta låter sig exempelvis göras under ett besök på Agriturismo Flora i Toscana, och på Agriturismo Le Magnolie i Abruzzo.

Ekologisk olivolja

Ekologisk olivolja hittar du numera på riktigt många gårdar, bland annat i Umbrien på Podere le Olle, och på Agriturismo Le Magnolie i Abruzzo – som dessutom har vunnit flera guldmedaljer för sin olivolja. Här är hela produktionen av grödor för övrigt också ekologisk, vilket innebär att du äter ekologiskt även i restaurangen.

Økologisk olivenolie på Podere le Olle
Ekologisk olivolja på Podere le Olle

Ekologiskt vin

Önskar du att köpa, och smaka på, ekologiska viner under din semester, kan du i Toscana besöka vingården Cantine Cesani vid San Gimignano, där man är i färd med att uppnå ekologisk certifiering, även på de medalj-vinnande vinerna. I Lazio hittar du ekologiskt vin och andra inbjudande produkter på gården Agriturismo Cerqueto, medan du på Sicilien kan smaka det guldvinnande ekologiska dessertvinet, Moscato, per den ovan nämnda Torre Marabino.

Ekologisk och miljövänlig inredning

Eller varför inte bo med ekologiska och miljövänliga materialval? I södra Lazio, på väg mot Campania, hittar du EcoWorldHotel, La Voce del Vento B&B, som har tilldelats kvalitetsstämpel för att de driver stället efter ekologiska principer. Också i Abruzzo hittar du ekologiska produkter i inredningen, nämligen på enastående hotel Sextantio Albergo Diffuso, där bland annat tvålen är av egen ekologisk produktion.

Sextantio Albergo Diffuso, hvor der er fritstående badekar og økologisk sæbe på værelset
Sextantio Albergo Diffuso, där det finns ett fristående badkar och ekologisk tvål på rummet

Miljövänlig drift

Nästa steg inom den ekologiska och miljötänkande frammarschen, är att också tänka på driften. På Il Trebbiolo Relais i Toscana, har de tagit fasta på detta, och producerar sedan 2010 sin egen energi i form av elektricitet och värme via en solros- och sojaoljaanläggning. Orsaken är, som de själv säger, ganska enkel: av respekt för miljön. Och sedan de har infört denna självförsörjande energin, har de också börjat värma upp poolen.

Vill du veta mer om agriturismi och semestrar på landet i Italien

Då tycker jag du ska läsa min kollega Louises artikel ”Drömmen om Italien hittar du på en agriturismo på landet”, eller se alla våra agriturismi i Italien här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer