Åk på utflykt till Etna Nationalpark på Sicilien

Åk på utflykt till Etna Nationalpark på Sicilien
Åk på utflykt till Etna Nationalpark på Sicilien

En utflykt till Europas största och väldigt aktiva vulkan, Etna, är en naturupplevelse som du bör unna dig själv på en resa till Sicilien. I Etna nationalpark kan du kommer riktigt nära det fascinerande landskapet runt kraterna, och besöka grottor och klyftor som den stora vulkanenes kraftig utbrott har skapat.

Eldberget Etna

Etna är, med sina 3300 meter, Siciliens högsta punkt. Även om de stora utbrotten är förhållandevis sällsynta, anses Etna vara en av världens mes aktiva vulkaner på grund av de frekventa mindre utbrotten som sker från både toppen och sidorna av vulkanen. Historiska register som leder tillbaka till 1500 f.Kr. talar således om cirka 200 utbrott totalt.

Etna
Etna har genom tiderna haft cirka 200 utbrott…

Ett av Etnas största utbrotten i vår tid, skedde år 1669 på 800 meters höjd på dess södra sida. På sin väg ner för berget slukade lavaströmmen minst 10 landsorter innan den nådde Catania. Här lyckades stadsmurarna i vid utsträckning att leda lavaströmmen utanför staden, och ner i havet som fylldes.

Trots alla större och mindre utbrott och ödelagda städer, har Etna tagit förhållandevis få antal människoliv. En genomräkning säger, att Etnas utbrott genom tiden samlat har kostat 100 människor livet. Det stora utbrottet 1669 kostade t.ex. inga liv.

 

Så här besöker du Etna

Etna och området runtomkring är skyddat som nationalpark (Parco dell’Etna) och UNESCO har nyligen tillfört vulkanen till sin lista över världsarv. Här finns många möjligheter för att uppleva den fantastiska naturen vid Etna. Du kan åka iväg på guidade turer på själva vulkanen, eller följa en av alla vandringsleder i parken, som på grund av den näringsrika lavan har ett rikt växt- och djurliv. Besök till exempel några av de mycket särpräglade grottorna, som är skapade av lavaströmmarna.

Etna
Etna skapar en vacker kontrast till den omgivande, gröna vegetationen på Sicilien…

Vill du upp på höjden på Etna, är det perfekt att köra till Rifugio Sapienza vid staden Nicolosi, varifrån det går en kabinbana upp till cirka 2500 m.ö.h. Likaså kan du härifrån åka iväg på guidade jeepturer. Kom ihåg att en vandringstur på Etna kräver sköna skor!

Slutligen är det också möjligt att betrakta Etna lite på avstånd, genom en tur med det lilla tåget CircumEtnea, som på en tre timmars tur kör runt vulkanen. Detta kan dessutom vara en möjlighet för att besöka några av de mindre städerna på bergssidorna, som ligger längs rutten. Tåget avgår från stationen i Catania.

Hideaways på Sicilien

Vi erbjuder handplockade hotell på hela Sicilien, för varje smak och resebudget. Vill du bo nära Etna? Då kan du titta närmare på Hotel Il Parco degli Ulivi, som ligger på den östra delen av ön, med fantastisk utsikt, och är perfekt om du inte vill spendera för lång tid på att köra till Etna nationalpark.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer