Åk på en dagsutflykt till Granada

Skulle jag en dag i livet flytta till Andalusien, skulle Granada vara den stad där jag skulle slå mig ner. Granada är omgiven av vacker natur, spännande historia och en blandning av olika kulturer – vilka alla har gjort avtryck på allt från musik till mat. Jag besöker nästan alltid Granda när jag är på resa runt i Andalusien, och varje gång jag besöker staden upptäcker jag något nytt. I denna artikel kan du läsa om de olika sevärdheterna, som jag personligen skulle besöka, om jag skulle besöka Granada för första gången, kanske på en dagsutflykt.

Kort information om Granada

Som om stadens läge vid foten av de snöklädda bergen i Sierra Nevada, dess katedral och dess karaktärsfulla moriska kvarter inte var nog att berättiga ett besök, kan Granda också skryta med ett av de mest storslagna monumenten i hela Andalusien: det moriska palatset Alhambra och alla dess parker. Spendera en dag med att vandra genom dess utsmyckade salonger, vattenfyllda innergårdar och fridfulla trädgårdar. Du kommer önskar, att du kunde upprepa samma sak redan nästa dag! Kanske är det så, att du ska planera in lite extra tid här, för att vara på den säkra sidan. Även utan monument, gör Granadas arabiska atmosfär (staden var den sista som erövrades av morerna), dess färgrika butiker och restauranger samt dess konstnärliga stämning staden till ett livligt ställe att befinna sig på.

Inom en timmes bilfärd från Granada kan du vandra mellan de vitkalkade landsorterna i Alpujarras eller på de högsta bergstopparna i Sierra Nevada. På vintern kan du besöka de berömda skidcentret, som för övrigt lever upp till sitt namn Sol y Nieve (sol och snö). På sommaren kör en minibuss upp till de månliknande landskapen, Tres Mil, längs Europas högst belägna väg (toppen ligger på 3000 meter över havet). Det är som befinna sig på en helt annan planet, men du är endast några timmars bilfärd från Granada.

rsz_katadralen-i-granada-spanien-hideaways
Planera in ett besök i Katedralen i Granada.

Granda är helt klart en plats där det alltid händer något. Några områden i Granda kan också uppfattas som lite hippie-aktiga, och jag tror bland annat det beror på alla de unga studenterna som är inskriva vid stadens universitet. Zigenarkvinnor tvingar på dig oönskade gåvor, och det kan vara tröttsamt, men å andra siden är det också en del av kulturen i Granada.

Tips på upplevelser i Granada

Det är nog rätt svårt att hinna med allt, om du bara har en dag att spendera i Granada – och framförallt om du vill (och det bör du) besöka Alhambra för det tar sin tid! Men här nedan kommer ett urval av sevärdheter du kan besöka i Granada.

Alhambra

Alhambra är på ett eller annat vis mer än summan av dess beståndsdelar. Ta ett av Sierra Nevadas bergstoppar, lägg till ett Nasridslott, ett moriskt palats, ett kastilianskt renässanspalats, samt några högt belägna trädgårdsanläggningar med utsikt över staden – så har du ett av de mest romantiska platserna i världen. Att vandra runt här, är som att befinna sig i en dröm, och man vill gärna ha kvar upplevelsen så länge som möjligt…

rsz_gardens_of_la_alhambra_with_convent_of_san_francisco_in_the_background_in_granada_spain
En av trädgårdarna i Alhambra.

Det moriska palatset Casa Real har varit under konstant renovering de senaste hundra åren, precis som alla konstruktioner av trä och gips har behov av, men är ändå en av huvudattraktionerna: här kan du besöka en rad betagande salonger och salar med speglar, vackert blått kakel och valv som pryds av fina detaljer.

Bredvid detta palats ser Carlos V:s renässanspalats från 1500-talet grovt och kantigt ut – kanske oberättigat. Av Nasridslottet Alcazaba finns det inte mycket kvar, men du måste beundra byggherrarnas påhittighet då de avledde smältvatten från Sierra Nevada längs en 10 kilometer lång kanal. Vattnet användes till att fylla de dekorativa dammarna i slottet. Slutligen får du inte missa en av Spaniens mest attraktiva trädgårdar, El Generalife. Det är ett härligt ställe att slå sig ner med en picknick och njuta av omgivningarna, solen och utsikten till staden. Det är öppet dagligen, med en angiven entrétid på biljetten. Undvik helst ett besök mitt på dagen.

Katedralen och Capilla Real

Då Fernando och Isabel, Granadas första katolska monarker, befriade staden från morerna år 1492 byggde de ett mausoleum som senare övergavs. Detta flamboyante, sengotiska palats är värt ett besök, liksom den tillhörande katedralen också är. Det finns också en privat konstsamling, primärt med holländsk konst här. Men de flesta besökare spenderar sin tid på att betrakta monarkernas blykistor. Vi kanske inte ska berätta för dem, att Napoleons trupper plundrade stället år 1812 och högst troligen tog de med sig både skelett och skatter från kistorna.

Albaicín-kvarteret

Denna branta bergssida med små gator som går kors och tvärs, och pittoreska (och i viss mån fallfärdiga) små hus, är en plats dit du bör ta en promenad.

Albaicín Granada
Albaicín Granada. Foto: Julián Rejas De CastroCC BY-SA 2.0

Kanske kan målet för promenaden vara toppen Mirador de San Nicolas, men stanna på vägen för att beundra alla hus, kloster, fontäner och kyrkor.

Grottorna i Sacromonte

Toppen av Camino de Sacromonte är fortfarande delvis bebott av äkta hippies. Däruppe ligger en rad grottor, som på kvällen huserar flera olika uppträdanden till zigenarmusik, flamencomusik och dans. På helgerna kommer mängder med universitetsstudenter till dessa nattklubbar. Bakom den moriska väggen finns några tomma zigenargrottor, som har varit övergivna sedanen översvämning år 1962.

De arabiska baden

De arabiska baden är ett intressant – men inte så besökt av turister – offentligt badhus, med murstensväggar och stjärnformade takfönster. Stängt på måndagar.

Det arkeologiska museet

Museet befinner sig i ett renässanspalats, Casa de Castril, som ligger i enda änden av Albaicín. Detta museum visar allt från provinsen – från äldre stenåldern till morisk tid. Sandaler av espartogräs, en snidad tjur från romarriket, en tidig kristen lampa och en morisk sexkant i brons är några av de fynd du kan titta på. Stängt på måndagar.

Shopping i Granada

Vanligtvis är jag personligen in den stora shoppingtjejen, men i Granada finns den del butiker som du inte hittar på andra platser.

Musik

Eftersom Granada är ett av Andalusiens centrum för flamencomusik och flamenco-gitarrspel, är det ingen överraskning att staden huserar en hel del gitarrbutiker, framförallt på Cuesta de Gomerez. Casa Morales, på nummer 9, har flera rekommendationer. Om du tycker om denna typ av musik, och pratar några få ord spanska, kan du möjligen manipulera in dig på den privata klubben Peña Plateria (Patio de los Aljives 13, Albaicin), där man uppträder med flamenco de flesta kvällar. Det är bara hängivna gäster i små sällskap som är välkomna. Stängt i augusti. Det finns dock många andra platser där du också kan uppleva flamenco och kvaliteten är hög på de flesta platser.

Loppmarknad

På Alcaiceria, en loppmarknad inspirerad från morerna som ligger nära katedralen, kan du köpa flamencoklänningar, skor, smycken, ljusstakar, skin och det sedvanliga tingel-tanglet.

Loppemarknad
Loppmarknaden Alcaiceria. Foto: Nicolas VollmerCC BY 2.0

Du kan till och med få ditt, dina barns eller någon annans namn tyckt på ett tjurfäktningsplakat, som om du vore en matador i ett gästuppträdande.

Andre butiker

Det ligger också några små arabiska butiker vid foten av Albaicín, som säljer metallampor, trämöbler, tekoppar, lädervaror och hushållsvaror, varav de flesta är importerade från Marocko. I Alhambraslottets bokhandel (och i andra städer) kan du bläddra i vackra böcker om morisk arkitektur, trädgårdar och filosofi.

Mer information om resor till Granada

För att få ut det mesta av ett besök i Granda, behöver du en trevlig utgångspunkt, och det är där Hideaways alla handplockade hotell och semesterbostäder i Andalusien kommer in i bilden. Du kan läsa mycket mer om dessa och den spanska regionen på vår hemsida genom att klicka på länken nedan.

Se alla resor till Andalusien med Hideaways här

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer