Åk med på en nostalgisk tur med spårvagn nr. 28 i Lissabon

Sporvogn 28 - flickr
Spårvagn 28 i Lissabon. Foto: josu.orbe. Uppladdad under licensen CC BY-SA 2.0

Hur många gånger har man inte skrivit om turen med spårvagn nr. 28 i Lissabon? Alla älskar den gamla eléctricon som i sakta tempo tar sig fram i några av de vackraste kvarteren i staden. Även om många besökare tar denna, nästan obligatoriska, turen från Campo du Ourique till den gamla stadskärnan Alfama och Graca, bör du inte missa denna enastående upplevelse på din resa till Lissabon.

Starten på turen i Lissabon

Turen startar på kyrkogården Prazeres i Campo du Ourique. Namnet på denna kyrkogård, som grundades 1835, har för övrigt inget att göra med nöjen (prazares), utan kommer från att här tidigare låg ett kapell till ära för Nossa Senhora dos Prazeres. Det är bäst att hoppa på spårvagnen tidigt på morgonen, så att du kan få en fönsterplats, och spåren ännu inte är avspärrade med parkerade bilar (med lite tur).

Sporvogn 28 på vej forbi katedralen
Spårvagn 28 på väg förbi katedralen.

Genom kvarteret Estrela

I Campo de Ourique går spårvagnen först förbi det populära caféet Canas, och vidare upp för en backe till kvarteret Estrela. Till höger ligger Basílica da Estrela från andra halvan av 1700-talet. Den är upplyst på natten och kan ses på långt avstånd med sin lysande vita kupol. Kyrkan grundades av Maria I av Portugal, vars mausoleum kan ses inne i kyrkan, och är uppförd i barock-stil efter Mateus Vicente de Oliveiras ritningar – och senare fulländad i neoklassisk stil efter dennes död. På vänster sida ligger ingången till den vackra och mycket välskötta trädgården, Jardim da Estrela, som anlades 1842 och 1852. På varma sommardagar är detta det perfekta för en eftermiddagslur eller en espresso på caféet vid dammen under träden som ger skugga.

Därpå följer São Bento med imponerende Palácio da Assembleia da República, också kallad Palácio de São Bento. I detta före detta benediktinerklostret, som man började att bygga 1598, sitter numera parlamentet om dagarna. På grund av en brand 1895 kunde bygget först färdigställas på mitten av 1900-talet. Besökaren kan endast komma in och se plenarsalen. Till parlamentsbyggnaden hör också en stor trädgård, som inte är tillgänglig för offentligheten – detta kan endast ses av skolklasser på rundvisning.

Sammanhängande vägar i Bairro Alto

Genom smala kurvor, går spårvagnen fram genom Bairro Alto och förbi Largo de Camões med dess staty av Portugals nationaldiktare, Luís de Camões. Om du går av här, kan du se den vackert bearbetade kullerstenen på torget. Sedan fortsatter man vidare till kvarteret Chiado, där du på vänster hand kan de det kända caféet Café a Brasileira. Spårvagnen svänger nu in på Rua António Maria Cardoso – gatan var tidigare förknippad med en skräck för oppositionella grupper under Estado Novo-diktaturen, för här låg nämligen huvudkontoret för Salazars hemliga parti, kallat PIDE. Man har länge haft en inrikespolitisk strid om huruvida detta ska göras om till museum eller om instället ska inreda lyxlägenheter i byggnaden.

Mötet med de moderna spårvagnarna

Med lite buller kör nr. 28 in i kvarteret Baixa. Här möter man hela tiden den modernare konkurrenten till den gamla spårvagnen: supermoderna och bekväma spårvagnar med aircondition, täckta med reklam. Om du föreställer dig att åka till jobbet varje dag med nr. 28, så kan du nog också förstå att många av Lissabons invånare är glada över de nya vagnarna. De är dock inte mycket snabbare – de kör ju på samma spår.

Sporvogn på vej op i kvarteret Alfama
På väg upp i kvarteret Alfama.

Upp till Alfama – toppen av Lissabon

Nu börjar turen upp mot slottet och Alfama. Spårvagn 28 tar dig fram på smala gator, på några platser endast någon decimeter från husväggarna. Spårvagnen passerar Largo de Santo António da Sé, där förälskade par tidigare träffades. Under stadsfesterna i juni är platsen fortfarande en central punkt.

Utsikt över Lissabon

Stadens katedral, också kallad Santa Maria Maior de Lisboa, kan ses på höger sida innan du kommer till Miradouro Santa Luzia. Om du inte vill åka med hela vägen till torget Martim Moniz, och alltså ta hela turen, är det här du ska stiga av för utsikten över Alfama och Tejo från denna plats är mycket vackert. Härifrån kan du också promenera upp till Castelo de São Jorge, besöka det gamla kvarteret Graça eller strosa runt på de krokiga gatorna och hörnen i Alfama. Om du inte har fått nog av den klapprande spårvagnen och vinande spåren, kan du sedan ta hela turen tillbaka.

Hitta resor till Lissabon med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer