6 saker du bör uppleva i Ubud på Bali

6 saker du bör uppleva i Ubud på Bali
6 saker du bör uppleva i Ubud på Bali

Elefanters trumpetljud och idiofonernas vackra klingande, blandat med doften av rökelse – ja, det är så du vet att du har ankommit till Ubud. Staden ligger i Balis högland, omgiven av rismarker, frodig djungel och aktiva vulkaner. Ubud, som också kallas för Balis Hjärta bland de lokala invånarna, är centrum för öns kulturskatter, som bland annat inkluderar traditionella konstformer och hantverk, gamla hinduiska tempel och smakfulla lokala specialiteter som du kan avnjuta under en middag. Du hittar allt från små lokala gatukök till fina restauranger i staden.

Om du tycker om yoga och den holistiska synen på livet, så har du kommit till Paradiset. Det finns inte ett gathörn, där du inte hittar ett yogacenter eller en butik med diverse kristaller, buddhistiska mala (bönehalsband) och Buddhafigurer.

Oavsett om du besöker Ubud under en dagsutflykt eller en hel semester, är jag säker på att du kommer att bli förälskad i denna charmiga, hektiska och magiska stad. Staden är bäst att utforska till fots, på cykel eller på moped. Du kan också boka en lokal guide, som kan peka ut höjdpunkterna för dig – och här nedan har jag också plockat ut en handfull aktiviteter som du måste uppleva när du befinner dig i hjärtat av “Gudarnas ö”.

Vandring i rismarkerna

Ubud är fullt av vackra och frodiga rismarker, och många av dem kan du vandra igenom. Ingen tur till Bali är fulländad utan en tur till de vackra trappstegens gröna marker. En av de mest populära och karaktäristiska rismarkerna, är Tegallalang Rice Terrace, samt den mindre besökta Campuhan Ridge Walk.

Tips: hyr en mountainbike eller en moped och åk på upplevelse till de närliggande rismarkerna och vattenfallen.

Rismarker på Bali
Gröna och frodiga trappsteg omringade av djungel och berg…

Souvenirshopping på Ubud Art Market

Det är något spännande och fascinerande med att besöka exotiska marknader – nästan som att alla sinnena blir berörda. Doften av rökelse blandat med kryddor; traditionella hantverk i många färger och former; rösterna av de lokala som antingen kommunicerar med varandra eller kunderna; och de olika (okända) smaknyanserna, som du kan sätta tänderna i om du går förbi ett gado-gado-stånd.

Tips: kom så tidigt som möjligt – då är råvarorna färska och antalet turister är inte lika många.

Delta i en yoga- eller meditationsklass

Hela Ubud är full av yoga, alternativa typer och små holistiska butiker och caféer. Många vallfärdar till Ubud på grund av dess magiska stämning. Om du blir överväldigad av alla olika möjligheter, kan jag rekommendera dig att ta vägen förbi The Yoga Barn och prova på en “Beginners Yoga”, om du är nybörjare eller en “Vinyasa flow” om du är mer erfaren. Avsluta med en ayurvedisk massage på ett av alla SPA som ligger runt om i staden.

Tips: prova en traditionell balinesisk massage om du väntar med yogan till en annan gång.

Upplev en traditionell balinesisk dansuppvisning

Balinesisk dans är en gammal tradition, som är en del av det religiösa och konstnärliga uttrycket bland det balinesiska folket. Musiken präglas av idiofoner och dansen är dynamisk, vinklad och intensivt uttrycksfull. Balis invånare uttrycker deras liv och historia genom kroppens rörelse, däribland särskilda rörelser av fingrar, händer, huvud och ögon. Det finns två olika slags föreställningar: Kecak, som är den populäraste, där gamla myter om kungar och krigare framförs medan en manskör spelar och sjunger som bakgrundsmusik; samt Legong, som är den blida, feminina dansen, med graciösa rörelser framförda av unga kvinnor.

Tips: biljetter kan köpas ett par timmar i förväg, framför själva byggnaden där dansen tar plats – eller fråga i receptionen på ditt hotell.

Bali dans
En balinesisk kvinna framför den graciösa Legong-dansen

Besök Monkey Forest

I Monkey Forest kan du komma väldigt nära öns alla fräcka apor. Skogen ligger i centrala Ubud, och är en av stadens största attraktioner – framförallt om du reser med barn. Första gången jag besökte skogen, var det som att träda in i en scen från Djungelboken, där stora banjanträd, exotiska palmer, mossklädda tempel, och skogens cirka 700 apor spelar huvudrollen. Stället är dessutom ett forskningscenter, där du kan lära dig mer om aporna och de olika växtarterna. Här har du möjlighet att mata aporna med bananer – men håll koll på dina saker, då aporna är kända för att stjäla det de ser.

Tips: köp dina bananer på marknaden istället för vid ingången där de säljs till överpris.

Monkey forrest på Bali
Kom nära aporna i Monkey Forest

Smaka på balinesiska specialiteter

Ubud erbjuder en värld av matmöjligheter, så här kan du ge dina sinnen allt de drömmer om när det kommer till gastronomiska härligheter. Ja, jag tror faktiskt att Ubud har Balis största urval av restauranger! Här hittar du allt från fancy Michelin-restauranger till vegetariska/veganska caféer och små familjeägda warungs. Två lokala rätter du måste smaka på är gado-gado, som är en indonesisk sallad som består av ett hårdkokt ägg, stekt tofu eller tempeh, samt ångkokta grönsaker vända i en härlig jordnötssås; eller nasi goreng, som bokstavligen betyder “stekt ris” och är en blandning av ris, kött och grönsaker som toppas med ett stekt ägg.

Tips: prova en gado-gado eller babi satay på Warung Titi i centrala Ubud.

Nasi goreng - amf retten på en rejse til Bali
Prova den lokala rätten nasi goreng

Har du blivit nyfiken på Bali och alla öns spännande kulturskatter? Då hittar du handplockade hotell och resor till Bali här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Indonesien

Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer