5 traditionella frukostar runt om i världen

Breakfast Bowl
Frukost - dagens viktigaste mål. Men vad äter man traditionellt sätt världen över? Här går vi igenom fem populära frukostar. Foto: Ella Olsson CC BY 2.0

Att dagens första mål är viktigt – till och med det viktigaste – är något vi i Sverige sedan lång till tillbaka har förstått. När du vaknar efter en natts sömn är det många timmar sedan du senast åt, och du behöver fylla på med energi för att hålla blodsockret under kontroll resten av dagen. Vi tycker frukosten är så pass viktig, att det nu blivit en trend att äta instagramvänliga frukostar – både hemma och på restaurang – full av olika komponenter, färger och texturer.

Efter att ha bott i Italien många år, har jag dock förstått att vi svenskar lägger betydligt större vikt på att äta en näringsrik och mättande frukost, än vad t.ex. italienarna gör. I Italien tillhör det vanligheterna att man börjar dagen med en cappuccino och en croissant i en bar, eller möjligen en snabb espresso och biscotti – kakor – på hemmaplan. Jag kommer ihåg första gången jag erbjöds kakor till frukost. Jag skrattade och frågade var gröten var.

Men lika konstigt som vi tycker det är att börja dagen med kakor, lika märkligt tycker italienarna det är att starta dagen med en stor portion gröt. Det hela handlar ju om kultur och tradition, men framförallt också om väder. Ja, för vi uppe i norr har ju genom tiderna tvingats fylla på med fett och energi för att hålla oss varma, medan personer runt medelhavsländerna inte har haft samma problem. Detta är också svaret på, varför vi använder så mycket smör och grädde i våra svenska recept – fett skyddar mot kyla – medan många av medelhavskökets recept baseras på tomat och olivolja.

Frukostar runt om i världen

Skillnaderna mellan svensk och italiensk frukost gjorde mig intresserad att se över frukosttraditionerna även i andra länder, så här kommer en liten sammanställning på traditionella frukostar runt om i världen.

Bali: Nasi Goreng

Tro det eller ej, men på Bali äter man en hel risrätt till frukost. Nasi Goreng, i Sverige kanske bättre känt vid dess engelska namn, Fried Rice, serveras både till frukost, lunch och middag på Bali. I den balinesiska versionen serveras det stekta riset tillsammans med grönsaker och gärna ett stekt ägg – en varm och fyllig frukost. Men oroa dig inte! Om du föredrar frukostar som ligger mer åt det söta hållet, kan du också börja sin dag med söt rispudding med banan och kokosmjölk.

https://www.instagram.com/p/BpqPjGAlbD3/

Turkiet: Te och tapas

I Turkiet tar kaffet otroligt stor plats i samhället – men det när det kommer till frukost, föredrar turkarna faktiskt te. Teet serveras i små, genomskinliga glas – för att visa dess vackra färg – och gärna med mycket socker. Till teet äter man något som kanske bäst kan beskrivas som tapas. Typiska ingredienser är vit ost (liknande feta), lagrad ost (kaşar peyniri), svarta och gröna oliver (zeytin), smör, honung, sylt, omelett och grönsaker.

https://www.instagram.com/p/BprB4fNAor2/

England: Allt och lite till

Om du är på semester i England, till exempel i huvudstaden London, har du god möjlighet att starta dagen med mycket mat – i England tar mar nämligen frukosten på största allvar. En Full English Breakfast består av ägg (stekt eller äggröra), blodpudding, korv, bacon, svamp, bönor i tomatsås, råraka (hash browns) och tomat – och gärna några skivor vitt bröd. Puh! Jag blir svettig bara av att tänka på det…

https://www.instagram.com/p/Bpk0xOwAo_j/

Thailand: Joke (โจ๊ก)

Precis som på Bali, är det i Thailand vanligt att man äter något som vi i västvärlden skulle likna vid en hel lunch- eller middagsrätt – du kan äta allt från en kycklingwok till ris och curry till frukost. Men är det en sak, som thailändarna framförallt älskar att äta till frukost, så är det Joke (thailändska: โจ๊ก). Joke liknar kinesisk congee, det vill säga ris som kokas tills det nästan löses upp och formar en tjock gröt som liknar vår havregrynsgröt. Joke serveras varmt, ofta med topping, som t.ex. ägg, fläskköttbullar, ingefära och koriander.

https://www.instagram.com/p/Bpf-OudgV3o/

USA: Våfflor, amerikanska pannkakor och bagels

När jag bodde i USA bestod min morgonrutin i att ta fram två våfflor från frysen, stoppa ner dem i brödrosten och sedan äta dem varma med smör eller honung… Jag tror inte denna frukost faller inom kategorin “näringsrika frukostar”, men å andra sidan handlar ju livet lika mycket om njutning, och jag tog verkligen sedan dit jag kommit. Andra populära frukostar i USA, är amerikanska pannkakor (bäst avnjutna på en traditionell “Diner”) och bagels, som framförallt är populära i metropolen New York.

https://www.instagram.com/p/BpCZsP0BwzA/

Fler frukostar runt om i världen?

Har du ätit en unik frukost någonstans i världen? Något chockerande eller något som smakade alldeles fantastiskt? Dela gärna med dig av din frukostupplevelser i kommentarerna här nedan. Jag älskar frukost, och tycker alltid det är kul att höra om andras upplevelser och tips.

Vill du testa på frukostarna i ovanstående nämna länder, eller kanske i Grekland, Italien, på Mauritius eller på Sri Lanka? Då kan du börja med att besöka oss på Hideaways för att hitta ett handplockat boende till din resa.

Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer