5 skillnader på din Italiensemester för 20 år sedan och idag

Vi på In-Italia har gett svenskar möjlighet att uppleva vidunderliga Italien på semestrar och resor sedan 1999 – i hela 20 år! Nu som då bjuder Italien på konst, kultur och vackra landskap som har existerat i tusentals år. Och med det perspektivet låter tjugo år kanske inte som så mycket, men likväl finns det några saker som ändrat sig på din Italiensemester för tjugo år sedan och idag. Här nedan går vi igenom fem av dem

Italienarna har blivit bättre på engelska – och du har kanske blivit bättre på italienska?

Besökte du Italien för tjugo år sedan, hade du säkert en liten parlör nerstoppad i bakfickan, så att du kunde göra dig förstådd på hotellet, restaurangen och på den lokala marknaden. För de lokala bönderna, som en gång sålde tomater till dig, kunde högst sannolikt inte tala ett ord engelska.

Det kan ha varit en utmaning att förstå varandra på marknaden i Italien för 20 år sedan

Så är det fortfarande bland den äldre generationen i Italien, medan långt fler yngre italiani idag talar väldigt bra engelska. Men om du, precis som vi, inte kan hålla dig borta från Italien särskilt lång tid åt gången, har du nog också sett till att lära dig de mest basala italienska glosorna. Om inte, kan du friska upp minnet i vår miniparlör.

Du tar bilder med din telefon, men skickar kanske fortfarande ett gammaldags vykort

Du ligger vid den härliga poolen på den lilla vingården, med din bok och ett glas vin inom räckvidd, t.ex. här. Framför dig breder det vackra landskapet ut sig i det sena eftermiddagsljuset. Det är ett perfekt tillfälle att ta en snapshot, så du plockar fram telefonen och skickar en bild och en hälsning till vännerna därhemma.

För 20 år sedan fotograferade du med din (stora!) kamera och fick vänta flera veckor på de framkallade bilderna. Och skulle du skicka en semesterhälsning, fick du först välja det vackraste vykortet och därnäst gå förbi den lokala Ufficio Postale. Lite mer omständligt, men det har sin charm att skicka ett vykort – kanske nu mer än någonsin.

Du har upptäckt, att kulinariska Italien bjuder på mer än pizza och pasta

Italien är lika med pizza och pasta! Så är det än idag, precis som det var för 20 år sedan. På den tiden kanske du endast kände till Pizza Margherita, men sedan dess har vi svenskar verkligen lärt oss att den italienska matkulturen består av så många fler godbitar.

Italiens kulinariska skatt sträcker sig långt längre än till pizza och pasta

Är du som vi, älskar du garanterat både musslor, burrata, tryfflar, vildsvin, salsiccia, kronärtskockor, pecorino, Aperol Spritz och, och, och… Det är inte sällan vi numera ser dessa ingredienser även på middagsborden här hemma!

Du betalar i euro

“Ventidue mille sei cento et quarantacinque, per favore”.

22,645. En svindlande summa för en lunch på den lokala trattorian. Om det alltså skulle varit idag, och du betalade i euro.

Men för 20 år sedan var beloppet helt realistiskt, för på den tiden använde Italien fortfarande den gamla valutan lire. Italien införde euro som valuta år 2002, efter att ha gått med i EMU 1999. Men kanske kommer du fortfarande ihåg de gamla vackra sedlarna med bilder av bland annat Caravaggio och Raphael – och med väldigt många nollor!

Du går på upptäcktsfärd i städer och landskap, med telefonen som guide

”Till höger efter nästa krök, eller…? Är det kanske först efter kyrkan? Borde inte det lilla torget ligga här?”. Om du idag ska ta dig runt på Roms snirkliga gator, tar du sannolikt fram telefonen och tar hjälp av Google Maps. För 20 år sedan hade du säkert en guidebok i handen, eller en stor vikbar karta i väskan – något som direkt avslöjade dig som turist!

Det är alltid en bra idé att gå vilse i Italien…

Men även om det är smart att ha kartan på telefonen, så möter du på våra hotell fortfarande värdar som tar fram den fysiska kartan och tar sig tid att ringa in, berätta och visa dig alla sina hemliga favoritställen.

Och, kom ihåg: det är alltid en god idé att gå lite vilse i Italien – det är oftast då du hittar de riktiga pärlorna…

In-Italias födelsedag: 20 år fulla med resor till Italien

In-Italia fyller 20 år den 18 maj 2019. Därför har vi samlat några av våra berättelser från de senaste 20 åren här:

Här kan du också läsa historien om hur In-Italia grundades

Och här kan du läsa om tre semesterbostäder som varit med från start

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer