5 sevärdheter i Montmartre du måste uppleva på din semester i Paris

Paris Montmartre
Kvarteret Montmartre är beläget i det backiga området i norra Paris

Det berömda kvarteret Montmartre i Paris 18; e arrondissement döljer många spännande sevärdheter, både stora och små. Här får du rikliga möjligheter till unika upplevelser i ett av Paris mysigaste kvarter. Med allt från smala stenbelagda gator, duktiga gatukonstnärer och stämningsfulla caféer till de ikoniska väderkvarnarna, spännande museer och en av Paris mest kända kyrkor. Här nedan har vi samlat 5 sevärdheter i Montmartre som var och en bär på sin egen speciella historia och upplevelse.

Sacré-Coeur – Den berömda kyrkan på Montmartres kulle

Sacre-Coeur Paris
Den vackra vitkalkade kyrkan lockar många turister till Montmartre

Först och främst måste du naturligtvis besöka den berömda och ikoniska kyrkan Sacré-Coeur som nog är Montmartres mest berömda sevärdhet.

Före den Franska Revolutionen i slutet av 1700-talet fanns det ett stort katolskt nunnekloster på Montmartres kulle. Under revolutionen ödelades emellertid klostret och nunnorna hängdes. Knappa hundra år senare närmare bestämt 1875 påbörjades byggandet av en kyrka. Kyrkan tillägnades Jesu heliga hjärta, en betydelsefull symbol för Guds kärlek till människorna och en viktig del av de katolska gudstjänsterna. Därför fick kyrkan namnet Sacré-Coeur som rakt översatt betyder Heligt hjärta.

Gå en tur upp till kyrkan längs backen i Louise-Michel-parken och njut av den betagande utsikten över stadens tak uppe från toppen. Det kostar inget att gå in i Sacré-Coeur men enstaka delar av kyrkan måste man betala för att se. Kyrkan är öppen mellan kl. 06.00 och 22.30.

Vill du bo nära Sacré-Coeur kan vi rekommendera Appart’hôtel Odalys Paris Montmartre (ca. 200 meter) och Mom’Art Hotel (ca. 450 meter).

Moulin Rouge – Mer än 120 år av underhållning

Moulin Rouge
Det ikoniska och berömda Moulin Rouge i Montmartre har i mer än 120 år bjudit på shower och underhållning

Du känner kanske till Montmartres ikoniska revybyggnad från den Oscar-vinnande filmen Moulin Rouge! från 2001 med Nicole Kidman och Ewan McGregor i huvudrollerna. Men verklighetens Moulin Rouge bär också på en historia och har under mer än 120 år varit Montmartres mest populära ställe för underhållning och shower. 

Moulin Rouge byggdes 1889 med syftet att skapa ett ställe med underhållning i det dåvarande fashionabla men ändå lite avsides belägna kvarteret. Det blev snabbt en kabaré som drog till sig uppmärksamhet från berömda konstnärer som Pierre-Auguste Renoir och Henri de Toulouse-Lautrec. I starten uppträdde kända dansare medan åskådarna drack champagne och festade. Moulin Rouge blev därför ett attraktivt ställe för nöje och underhållning. Det var under samma period som den ikoniska dansen cancan uppstod och som allt sedan dess har associerats med Moulin Rouge.

År 1915 ödelades Moulin Rouge av en brand och det dröjde omkring 10 år innan det återuppbyggdes. Denna gång som en teater och med en ny vision. Med den kända franska skådespelerskan och sångerskan Mistinguett som en av de drivande krafterna bakom Moulin Rouge så associerades flera av hennes ikoniska sånger med detta etablissemang. Efter det att Mistinguett lämnade teatern genomgick Moulin Rouge ännu en förvandling. Denna gång som dansklubb med sång, musik och dans med uppträdanden av både Edith Piaf och Yves Montand under 1940-talet. Trots de kända artisternas uppträdanden gick det emellertid utför för Moulin Rouge under denna period. På 1950-talet renoverades Moulin Rouge med hopp om att kunna återskapa kabarén med sin ursprungliga själ och vision för att åter bli ett ställe för nöje och underhållning med uppträdanden och shower av talangfulla artister.

I dag används Moulin Rouge fortfarande för shower och man kan enbart besöka teatern genom att köpa biljett till någon show. Biljetterna är inte av det billiga slaget och måste bokas i god tid, men är du ute efter en unik och oförglömlig upplevelse är ett besök väl värt pengarna.

Vill du bo nära Moulin Rouge kan vi rekommendera Timhotel Opera Blanche Fontaine (ca. 200 meter) och Hotel Joke Astotel (ca. 200 meter)

Le Passe-Muraille – Mannen som kunde gå genom väggar

Le Passe-Muraille Montmartre
En märklig staty i en mur vid torget Place Marcel Aymé drar blickarna till sig

På det lilla torget Place Marcel Aymé mitt i Montmartre finns det en märklig skulptur på en mur. Le Passe-Muraille,”han som kan gå genom väggar” är en skulptur av en man som sitter fast i muren. Skulpturen är baserad på karaktären i en novell med samma namn av den franske författaren Marcel Aymé, som även torget har uppkallats efter.

Novellen handlar om mannen Dutilleul som under ett kort strömavbrott plötsligt får förmågan att gå genom väggar. Han kontaktar en läkare som ger honom några piller som minskar förmågan. Men eftersom förmågan inte direkt ger honom några problem så tar han inte de piller läkaren har gett honom. Under en tid ignorerar han sin förmåga men efter en tid lockas han av använda den. När han väl börjar gå genom väggar så får hans förmåga makt över hans sunda förnuft och integritet. Överväldigad av sin nya tillvaro försöker han dämpa känslan med värktabletter men i hastigheten råkar han ta burken med de piller han fått av läkaren. Omedveten om sitt misstag fortsätter han att gå genom väggar men när han försöker gå genom muren på Rue Norvins börjar pillerna verka och Dutilleul fastnar i väggen för evigt.

Skulpturen af Dutilleul är tillägnad Marcel Aymé och hans berättelser och har blivit en av Montmartres mest kända sevärdheter. Det sägs att det för tur med sig om man gnider statyns ena hand och därför är den skinande blank på grund av alla besökare som dagligen vidrör Dutilleuls hand.

Vil du bo nära Le Passe-Muraille kan vi rekommendera Timhotel Montmartre (ca. 300 meter)

Cimetière de Montmartre – Upplev de kändas gravar

Cimetiere Montmartre
På Montmartres kyrkogård kan du se många vackra gravar och skulpturer av kända fransmän

Montmartres kyrkogård, Cimetière de Montmartre, är inte lika stor som den kända Père Lachaise-kyrkogården och har inte heller lika många berömda gravar. Ändå är kyrkogården betydelsefull och är utöver Sacré-Coeur en av Montmartres mest kända sevärdheter.

Kyrkogården anlades 1825 efter att den turbulenta tiden under Franska revolutionen hade bidragit till att fylla de andra kyrkogårdarna i Paris. Ursprungligen låg det ett stenbrott här som under revolutionen kom att användas som massgrav för alla de som dog under revolutionen. På så sätt startade planerna på att bygga ytterligare en kyrkogård varpå stenbrottet gjordes om till en riktig kyrkogård i slutet av 1900-talet. Först blev kyrkogården känd som Cimetière des Grandes Carrières “Kyrkogården av Stora Stenbrott” men fick senare namnet Cimetière de Montmartre.

Montmartres kyrkogård är den enda kyrkogården i Paris som fortfarande bara har sina två ursprungliga ingångar, inga ytterligare har tillkommit på senare tid. Idag kan du här bland annat besöka kända gravar tillhörande författaren Alexandre Dumas, sångerskan Dalida, filmregissören Francois Truffaut och kompositören Jacques Offenbach.

Det är gratis att besöka kyrkogården som är öppen mellan kl. 09.00 och 18.00.

Vill du bo nära Montmartres kyrkogård kan vi rekommendera Citadines Montmartre Paris (ca. 30 meter) och Terrass Hotel (ca. 250 meter).

Le Mur des Je t’aime – Kärlekens Mur

Le Mur des Je t'aime
Kärlekens Mur, på vilken det står “jag älskar dig” på mer än 250 språk, har blivit ytterligare en sevärdhet i Montmartre

Le Mur des Je t’aime “Kärlekens Mur” är en liten undangömd sevärdhet i Montmartre. Trots detta är den en romantisk sevärdhet som dagligen besöks av många olika kärlekspar.

I den lilla parken Jehan Rictus hittar du Le Mur des Je t’aime som är cirka 40 kvadratmeter stor. Muren byggdes år 2000 efter en idé av kalligrafen Frédéric Baron. Muren består av 612 kakelplattor av lackerad lava på vilka det står skrivet “jag älskar dig” 311 gånger på mer än 250 olika språk och har blivit ytterligare en av stadens många sevärdheter. De röda märkena sägs representera delar av ett krossat hjärta och symboliserar mänskligheten som har slitits isär vilket väggen med sina många kärleksförklaringar försöker lappa ihop igen.

Det är gratis att besöka muren och parken som är öppen mellan kl. 9.00 och 19.30.

Vill du bo nära Kärlekens Mur så kan vi rekommendera hotellet Timhotel Montmartre (ca. 250 meter)

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
Mer av Sofia Frederikke Bach

Från Romarnas Barcino till Kataloniens Barcelona

Barcelona är en storstad och är som så många andra full av...
Läs mer