5 saker, du kanske inte visste om Las Palmas på Gran Canaria

Utsikt över Las Palmas
Utsikt över Las Palmas

Medan de spanska städerna på fastlandet har vunnit så stor berömmelse, att nästan alla vet ett eller annat om dem – även om de inte varit där – är det inte många som tänker på Las PalmasGran Canaria när de tänker på spanska städer. Därför följer här 5 saker, som du kanske inte visste om staden, som tillsammans med Santa CruzTeneriffa är huvudstad på Kanarieöarna.

1. “Världens bästa klimat”

Enligt en klimatologisk studie utförd av den amerikanske klimatologen Thomas Whitmore vid Syracuse University i USA, har Las Palmas världens bästa klimat. Nu kan du självklart med rätta invända, att klimat – som så många andra saker i världen – är en smaksak, men det som gör klimatet i Las Palmas unikt, är att det sällan blir extremt varmt och aldrig riktigt, riktigt kallt. Den årliga genomsnittstemperaturen ligger på mellan 20-23 grader på dagen och 17 grader på natten.

shutterstock_196875071
Njut av stränder och världens bästa klimat i Las Palmas

Även under den kallaste månaden, januari, ligger genomsnittstemperaturen på mellan 18 och 23 grader om dagen, och 15 på natten. Under årets varmaste månad, augusti, ligger den istället på mellan 25-29 grader på dagen och runt 20 grader på natten.

Med en havstemperatur på mellan 19-23 grader beroende på årstid, och mellan 6-10 solskenstimmar om dagen, är det inte svårt att förstå, att det inte endast är den omtalade klimatologen som anser att klimatet i Las Palmas är bland de bästa i världen.

2. Christoffer Columbus var här

Columbus kastade ankare i Las Palmas hamn, då han var på väg till Amerika år 1492 – och seglade också förbi staden på väg tillbaka från den just upptäckta Nya Världen till det spanska fastlandet.

Casa de Colón
Casa de Colón.

Idag finnes museum tillägnat Columbus på ön, kallat Casa de Colón, som ligger i Las Palmas historiska stadskärna, Vegueta.

3. Las Palmas hade ett finger med i spelet i det spanska inbördeskriget

Det är en utbredd myt, att general Franco påbörjade det spanska inbördeskriget i Las Palmas, men det är inte mycket mer än en myt. Vad som däremot är sant, är att staden hade ett finger med i spelet.

General Franco skickades i februari 1936 till Kanarieöarna för att vara ö-gruppens militära ledare – en post han själv uppfattade som ett straff. I juni samma år höll han ett hemligt möte med den nationalistiska kommendören Emilio Mola på Teneriffa, och Samme Emilio Mola beslutade endaste en månad senare att inleda kuppen mot den spanska republiken. Det spanska inbördeskriget var igång.

Därpå tvingades Franco att välja sida, och han valde som bekänt kuppmakarnas sida, och blev senare nationalisternas general och den längst sittande diktatorn i Europas historia. Så, praktiskt taget inleddes kuppen inte i Las Palmas, och inte heller av Franco själv – men Las Palmas hade en viss historisk roll i händelserna, liksom många andra platser på Kanarieöarna (inte minst Teneriffa som var ö-gruppens militära huvudkvarter).

4. Staden har hela fyra stränder

Om du tycker om att bada, kommer du inte sakna några möjligheter till det i Las Palmas – staden har nämligen hela fyra attraktiva stränder: Playa de Las Canteras, Playa de Las Alcaravaneras, Playa de la Laja, och Playa del Confital.

Playa de Las Cateras
Playa de Las Cateras

Den största av dem, Playa de Las Cateras, sträcker sig över 3 kilometer längs öns kust.

5. Spaniens nionde största stad

Las Palmas är Spaniens nionde största stad med sina 400.000 invånare, och rymmer nästan hälften av öns alla invånare – och en femtedel av den samlade befolkningen på Kanarieöarna. Staden är också den största staden i EU, som ligger utanför det europeiska fastlandet.

Om du själv skulle vilja uppleva Las Palmas, kan du här se alla våra handplockade hideaways på Gran Canaria.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer