5 platser du måste uppleva på din första resa till Marrakech

Marrakech marked
Marrakech är känd för sina färgglada marknader. Foto: Jonny Joka, Pixabay.

Marrakech ligger vid foten av de snöklädda Atlasbergen, som tronar majestätiskt över stadens ockrafärgade byggnader. Går du på upptäcktsfärd i de labyrintiska gatorna och gränderna, hittar du en fascinerande, exotisk värld av livliga marknader, minareter, basarer, takterrass-caféer och vackra trädgårdar. Men lika charmig som Marrakech är, lika kaotisk och överväldigande kan staden kännas för den som besöker platsen för första gången. Här nedan får du därför tips på en handfull sevärdheter och upplevelser som du inte ska missa på en resa till Marrakech.

Äventyr på gränsen till Sahara

Marrakech består i grova drag av en gammal stadsdel, medinan, som är centrerad runt den stora marknadsplatsen, Jemaa El-Fna, och en nyare stadsdel, Guéliz, i väster. Det finns massor att se och uppleva i båda områden, men framförallt den äldsta stadsdelen har en naturlig dragningskraft på de flesta besökare. Här känns det som man åker på äventyr i boken “Tusen och en natt” och det är enkelt att förstå varför medinan har fått plats på UNESCOs världsarvslista.

Jemaa el Fna

Torget Jemaa el-Fna är en av de platser i Marrakech där du bäst uppleva stadens arabiska, mångfaldiga kultur. Platsen som har varit knutpunkt för stadens handel i nästan tusen år, är full av liv från morgon till kväll och du hittar här ett härligt kaos av flera hundra bodar, gatumusikanter, hennatatuerare, slaktare och ivriga souvenirförsäljare.

Djemaa el Fna
Jemaa El-Fna är full av liv på kvällen, och här kan du smaka stadens bästa street food. Foto: Ralf Steinberger, CC BY 2.0

Precis som vi känner igen från södra Europa, är det först runt solnedgången, som Jemaa El-Fna på allvar lever upp, när både lokala och turister beger sig ut mellan bodarna, eller slår sig ner för att prova den fantastiska street fooden. Vill du uppleva atmosfären lite på avstånd, rekommenderar jag att du hittar en plats på en av medinans caféer på takterrasserna.

Jardin Majorelle

Lika så intensiv Jemaa El-Fna kan vara för sinnet, lika fridfull och stilla är Marrakechs trädgårdar och parker. En av de mest kända är Jardin Majorelle, som står som vittnesbörd om den dragningskraft Marrakech länge har haft på konstnärer, musiker och andra kreativa själar. Jardin Majorelle, anlades ursprungligen år 1931 av den franska konstnären Jacques Majorelle, som spenderade flera årtionden på att skapa en idyllisk oas runt sitt Art Deco-galleri.

Jardin Majorelle
Jardin Majorelle, där du också kan besöka Yves Saint Laurent-museet. Foto: Viault, CC BY-SA 4.0.

Idag sammankopplas trädgården dock mest med modeskaparen Yves Saint Laurent, som tillsammans med sin partner, affärsmannen Pierre Bergé, övertog trädgården år 1980 och ägde den fram till sin död år 2008. Är du mycket modeintresserad, är Yves Saint Laurent-muséet bredvid trädgården också ett besök värt.

Souken i medinan

När du efter en paus från storstadslivet i en av alla gröna trädgårdar, återigen fått aptit på nya upplevelser, kan du bege dig tillbaka in i medinans snikliga gator. Här finner du den berömda souken (marknaden), som traditionellt är uppdelad i olika mindre souker, var och en med sin specialitet. På Souk Cherratin hittar du t.ex. flest skinnvaror, medan du hittar smycken på Souk des Bijoutiers. Men om du inte är väldigt uppmärksam, är det nog svårt att upptäcka indelningen mellan de tusentals bodarna och verkstäderna.

Souks Marrakech
Gå på upptäcktsfärd i den gamla stadsdelens smala gator och du har möjlighet att hitta en fin souvenir. Foto: Arnaud 25, CC BY-SA 3.0
Marrakech værksted
Idag finns många billiga kopior på marknaderna i Marrakech, men det finns också goda möjligheter för att hitta lokalt hantverk. Foto: Juan Antonio Segal, CC BY 2.0

Om du har gott om plats i ditt bagage, kan du i soukerna gå amok bland kläder, mattor, lampor, vackra skålar och fat. Idag märker man att flera varor är menade till turister, men om du har ögonen med dig – eller besöker souken med en lokal guide – är det möjligt att besöka platser där primärt lokala invånare handlar. Även om du inte handlar något, är det en upplevelse att bra promenera runt här för att se hantverkarna arbeta, och njuta av doften från alla spännande kryddor.

Traditionen att pruta på priset är dessvärre på tillbakagång i souken, men det skadar ju aldrig att försöka. Pruta dock endast, om du på allvar är intresserad av att köpa varan. Det anses mycket ohövligt att ångra sig och avslå ett accepterat bud.

Ben Youssef Madrasa

Ben Youssef Madrasa, som sedan 1960 har fungerat som museum, var på sin tid den största koranskolan i Marocko. Den imponerande skolbyggnaden, som byggdes på 1500-talet, huserade på sin storhetstid enligt sägnen upp mot 900 studenter som bodde i de 130 små rummen som omger den centrala gårdsplatsen och den låga bassängen som var avsedd till den rituella tvättningen.

Ben Youssef Madrasa
Ben Youssef Madrasa. Foto: Mig Gilbert, CC BY-SA 2.0

Har du rest i Andalusien och besökt storslagna Alhambra i Granada, kommer du känna igen stilen i den vackra utsmyckningen, där det finns så många detaljer att man får lust att bara stå stilla och låta blicken andra runt på väggar och valv, med vacker mosaik. Bara ingången, utsmyckad i brons och fina träsnideri och mosaik, är ett mästerverk som får de flesta att stanna till.

Läs också Alhambra – Granadas moriska pärla

Byggnaden är just nu under renovering, men ska enligt plan öppna upp för besökare igen i början av år 2020.

Koutoubia-moskéen

Om du gått vilse i medinan, vilket är lätt hänt, är Koutoubia-moskéen ett av de riktmärken som kan leda dig på rätt väg igen. Från den 77 meter höga minareten kallar man till bön fem gånger dagligen. Endast muslimer får gå in i moskéen, men byggnaden är vacker att titta på också utifrån – framförallt på kvällen när den lyses upp.

Koutoubia
Koutoubia-moskéen är stadens kännetecken och samlingspunkt. Foto: Jorge Láscar, CC BY 2.0

Moskéen, som byggdes på slutet av 1100-talet under Almohade-kalifatet, är ett fint exempel på marockansk arkitektur. Då Almohade-kalifatet utvidgade sitt rike norrut, tjänade Koutoubia-mokséens minaret bland annat som inspiration för byggnationen av Giralda-tornet i Sevilla, som efter den kristna återerövringen byggdes om till klocktorn till stadens stora katedral.

Resor till Marrakech

Oavsett om du söker en trevlig raid mitt i Marrakech med alla stadens spännande erbjudande och sevärdheter inom räckvidd, ett boutiquehotell med SPA och Wellness eller en familjevänlig resort i lugna omgivningar på avstånd från staden, hittar du hela urvalet hos Hideaways.

Res till Marrakech med Hideaways och bo på handplockade hotell och semesterlägenheter i Marockos äventyrliga handelshuvudstad.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer