5 historiska områden du ska uppleva i Aten

Aten

Aten är en av Europas äldsta städer och är framför allt känd för alla sina gamla ruiner och historiska sevärdheter som kan dateras flera tusen år tillbaka i tiden. Här nedan har vi samlat 5 av Atens historiska områden med sevärdheter som du bör uppleva på din semester i den grekiska huvudstaden.

Akropolis – Atens största sevärdhet

Akropolis i Athen
Akropolis var centrum i det ursprungliga Aten för över 3000 år sedan.

Akropolis som betyder “den höga staden” på grekiska är helt klart Atens största sevärdhet. Det var här som Atens historia tog sin början för mer än 3000 år sedan. Akropolis kan nämligen dateras ända tillbaka till bronsåldern och den mykenska tidsåldern som under perioden omkring 1600-1100 före Kristus kallas för den grekiska historien. Mykenerna byggde ett palats på toppen av berget som hyste den dåvarande lokale härskaren över det mykenska folket. Palatset omgärdades av en stor mur för att hålla ovälkomna ute och som skydd mot angrepp. Det var emellertid först flera hundra år senare och efter det mykenska folkets fall som man uppförde de palats och tempel på Akropolis vilka man idag kan se resterna av.

I dag finns det tyvärr inte många spår kvar efter det mykenska folkets tid på Akropolis. På västra sidan kan du fortfarande se några få rester av den mykenska muren nära portalbyggnaden Propyléerna. Det mykenska palatset däremot har troligtvis ödelagts av brand eller jordbävning. Det ikoniska Erechtheion palatset man kan se idag anses vara byggt på den plats där det mykenska palatset ursprungligen låg.

Erechtheion är den sista byggnaden i en serie av flera som byggdes under 400-talet före Kristus. Många av dessa byggnader var dedikerade till de grekiska gudarna och gudinnorna och byggdes under Atens “guldålder” under åren 460-430 före Kristus. Initiativtagaren till detta byggande var Perikles, en grekisk politiker och general som hade stort inflytande på politiken i Aten under 400-talet före Kristus. Efter att han kommit till makten påbörjade han ett enormt byggnads- och renoveringsprojekt som pågick under 50 år. Utöver Erechtheion inkluderade projektet bland annat även Parthenon, portalbyggnaden Propyléerna, Athena Nike-templet och de norra och södra murarna.

Vill du lära dig mer om Akropolis historia så kan du besöka Akropolis Museet några få hundra meter från de gamla ruinerna.
Inträde till Akropolis och museet är mot betalning.

Plaka – Atens äldsta stadsdel

Plaka Grækenland
I Plaka hittar du smala gator med hus i grekiska blå och vita färger vilket ger kvarteret en atmosfär av den grekiska ö-världen.

Kvarteret Plaka nordöst om Akropolis är Atens äldsta stadsdel. Denna stadsdel byggdes ovanpå antikens Aten och fick smeknamnet “gudarnas stadsdel” på grund av sin närhet till Akropolis. Även Plaka kan dateras tillbaka till den mykenska tidsåldern för över 3000 år sedan. Stadsdelen kom huvudsakligen att bildas norr om Akropolis omkring den grekiska agoran. Agoran fungerade som en central, offentlig församlingsplats i dåtidens Aten och hade en viktig funktion i samhället.

Plaka har genom tiden varit utsatt för lite av varje. 1458 erövrades Aten av turkarna och staden blev en del av det Ottomanska kejsarriket. Plaka blev i samband med detta bas för den turkiske guvernören och kom därför under denna tid att kallas Atens turkiska kvarter. År 1884 brann stora delar av Plaka vilket gav arkeologerna möjlighet att utforska området. Det var under dessa utforskningar som man upptäckte flera av de romerska ruinerna i det vi idag känner som Monastiraki. I Plaka och Monastiraki kan du även se Adrianou som är den äldsta av stadens gator som används än idag. Gatan är uppkallad efter den romerske kejsaren Hadrian och har fortfarande sin ursprungliga sträckning.

Plaka är idag en av Atens mest attraktiva stadsdelar och lockar även många turister. Med sina mysiga smala gator med neoklassiska hus, små butiker och tavernor samt med små kvarter med grekisk ö-havs atmosfär är stadsdelen absolut värd ett besök.

Monastiraki – Upplev de romerska ruinerna

Hadrians bibliotek Monastiraki
I Monastiraki kan du uppleva flera romerska ruiner bland andra Hadrians bibliotek.

Omkring år 146 före Kristus gjorde romarna sitt intåg i Grekland, erövrade Aten och satte deras prägel på staden. I centrum kan du se ruinerna av flera romerska byggnader speciellt från tiden då den romerske kejsaren Hadrian var vid makten. Hadrian hade en önskan om att göra Aten till den kulturella huvudstaden i det romerska kejsarriket och han lät därför uppföra flera tempel och andra byggnader under sin regeringstid från år 117 till 138 efter Kristus.

Än idag kan du se resterna efter flera av Hadrians byggnader i centrala Aten. I Monastiraki kan du uppleva resterna av Hadrians bibliotek från år 132 efter Kristus inte långt från det romerska forum som uppfördes av kejsare Augustus under åren 11 till 19 före Kristus. Biblioteket var vid dåvarande tidpunkt det största i Aten och förvarade viktiga dokument och litteratur. Biblioteket användes även vid till exempel föreläsningar och undervisning i filosofi. Det var även Hadrian som lät färdigställa det tempel som dedikerades till den Olympiske Zeus och som du kan se resterna av öster om Akropolis. Här kan du även se den valvgång som senare byggdes för att hedra Hadrian för hans berikande av staden.

Pnyx – Demokratins vagga i Aten

Pnyx Athen
Det backiga området Pnyx sägs vara den plats där den atenska demokratin initierades. I bakgrunden syns Akropolis och Lykabettos-höjden.

I det böljande landskapet vid Filopappou väster om Akropolis hittar du det backiga området Pnyx. Här på en platt, stenig kulle som har eroderats av tiden möttes ända tillbaka på 400-talet före Kristus atenarna för sina då så populära församlingar. Pnyx är grekiska för “tätt sammanpackade” och denna kulle blev den offentliga mötesplatsen för församlingar gällande viktiga beslut för staden Aten. På så sätt uppstod demokratin i Aten och Pnyx sägs vara platsen det skedde på för första gången.

Atenarna konstruerade tidigt under 400-talet före Kristus ett podium på den norra sidan av kullen så att talaren kunde ses och höras av åhörarna som stod eller satt på kullens sluttning. Detta gjordes emellertid om senare under samma århundrade. Podiet togs bort och ett nytt byggdes åt söder där en stor avsats stöttad av en stenmur och en tillhörande trappavsats konstruerades. Senare under 300- och 200-talet före Kristus återuppbyggdes och utvidgades Pnyx ytterligare, även flera andra byggprojekt i området påbörjades men dessa blev aldrig färdigställda. 

Det är osäker precis hur länge Pnyx användes som helgedom för tillbedjan och offrande åt guden Zeus.

Idag finns det inte många lämningar kvar i området från Pnyx’ storhetstid. Du kan se de inhuggna trappstegen upp mot podiet och försänkningar i klippan från helgedomen tillägnad Zeus samt enstaka spår av de ofullbordade byggnaderna. Inte desto mindre är Pnyx ett av Atens mest betydelsefulla historiska områden.

Kerameikos – Från keramikernas kvarter till Atens största kyrkogård

Kerameikos Athen
I Kerameikos arkeologiska park kan du se de många utgrävningarna från dåtidens kyrkogård

Kvarteret Kerameikos är beläget nordväst om Plaka och Monastiraki. Ett litet område men absolut inte utan betydelse. Kerameikos bestod ursprungligen av två olika delar benämnda som inre Kerameikos och yttre Kerameikos. Det inre Kerameikos var under det första årtusendet före Kristus hemort för många krukmakare, keramik butiker och förvaring av lera. Det sägs att kvarteret fick sitt namn på grund av detta. Det yttre Kerameikos utgjordes av gravplatser och en kyrkogård som sägs ha existerat sedan omkring 3000 år före Kristus när det fortfarande rann en flod här som var viktig för dåtidens samhälle. Först omkring år 1200 före Kristus anlades en mer organiserad kyrkogård och under perioden från omkring år 800-480 före Kristus byggdes många gravar och gravmonument om vilket ledde till att kyrkogården växte betydligt.

År 478 före Kristus byggdes en ny stadsmur runt dåtidens Aten vilken kom att gå rakt igenom Kerameikos. Denna mur ändrade områdets utseende drastiskt när man byggde två stadsportar här med vägar som ledde ut från Aten. Senare uppfördes även andra byggnader och monument i området bland annat Pompeion, en viktig byggnad i samband med dåtidens Panathenaic festivaler som gick av stapeln i Kerameikos. När den romerske generalen Sulla belägrade Aten omkring 86 före Kristus ödelades emellertid många av dessa monument och byggnader.

Utgrävningarna av Kerameikos påbörjades 1870 och har pågått allt sedan dess. Stora delar av området väntar emellertid fortfarande på att utforskas eftersom det ligger begravt under det moderna Atens byggnader och vägar. Under utgrävningar för Kerameikos metrostation och utbyggandet av Atens metro i början av år 2000-talet gjordes flera stora fynd i området. Omkring 1 000 gravar från 400- och 300-talet före Kristus hittades och många av dessa har senare satts i samband med pesten som härjade i Aten 430-427 före Kristus och som var skuld till att en tredjedel av stadens befolkning dog. 

I dag kan du uppleva det stora utgrävningsområdet i Kerameikos arkeologiska park och museum med rester av gravar, stadsmuren, stadsporten och många andra fynd.
Inträde till den arkeologiska parken och museet är mot betalning.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , , ,
Mer av Sofia Frederikke Bach

Från Romarnas Barcino till Kataloniens Barcelona

Barcelona är en storstad och är som så många andra full av...
Läs mer