5 drömstränder i Europa som du enkelt kan åka till

Drömstränder
Det finns gott om drömstränder på vår egen kontinent - här kommer tips på fem av våra favoriter.

Vi är många, som drömmer om vita sandstränder med kristallklart vatten. Det har på ett eller annat vis blivit sinnebilden av frihet och avslappning – tänk bara på hur ofta man försöker sälja lottokuponger, med bilden av en drömstrand dit resan skulle kunna gå om du drar hem storkovan.

Lyckligtvis behöver du inte vinna på lotto för att kunna uppleva sådana stränder. Du behöver inte ens lämna Europa, för det finns massor av drömstränder på vår egen kontinent.

Cala d’Or på Mallorca

Cala Mandrago stranden i nationalparken af samme navn på Mallorca
Stranden Cala Mandrago i nationalparken med samma namn.

Cala d’Or är en pärlrad av fem stränder på Mallorcas sydvästra kust: Cala d’Or, Cala Esmeralda, Cala Ferrera, Cala Serena och Cala Gran. Det kristallklara havet, den mjuka sanden och de vackra omgivningarna gör självklart stränderna mycket populära, men de är absolut värda sina besök!

Om du är äventyrslysten, är det möjligt att vandra längs kusten och hitta oberörda stränder i små bukter. Framförallt Cala d’en Borgit kan rekommenderas.

Om du gärna vill åka till Mallorca, kan du hitta din resa här

La Maddalena på Sardinien

Cala Corsara på La Maddalena på Sardinien
Cala Corsara på La Maddalena

La Maddalena är egentligen inte en strand, utan en mindre ögrupp vid norra Sardinien. Här finns också några av de mest drömlika stränderna med fullständigt kristallklart vatten, turkosblå laguner och nästan oberörda småöar. Du kommer knappt tro att du är i Europa, då stränderna mer påminner om Karibien, eller Saychellerna på vissa ställen där mjuka klippor sticker upp i havsbrynet.

Stränderna och upplevelserna ligger utspridda i ögruppen, så för att få med dig så mycket som möjligt hem, rekommenderar jag att åka iväg på en båttur. Ta en lunchpaus på en av de små trattoriorna och hoppa därefter ner i det turkosblå vattnet – blir det mycket bättre än så? Om du inte har möjlighet att åka iväg på en båttur, är det också möjligt att åka buss runt på de största öarna. La Maddalena har ännu inte drabbats av massturism, så du behöver inte oroa dig över överfyllda stränder.

Du tar dig till La Maddalena via en färja som avgår från Palau på Sardinien. Turen tar cirka 20 minuter.

Hitta din resa till Sardinien här

Praia do Carvalho på Algarvekusten

Praia do Carvalho på Algarvekysten
Praia do Carvalho på Algarvekusten. Foto: Richard King. Uppladdat under licensen CC BY 2.0

Det är inte ont om stränder på Algarvekusten i Portugal – här finns allt från vita sandstränder till klippstränder och små idylliska bukter. En av de mer spektakulära stränderna är Praia do Carvalho, där vägen till stranden går genom en tunnel i klippan med trappstek uthuggna ur sandstenen. Håll utsikt efter fossiler i tunneln. På den andra sidan av grottan väntar den gyllene sanden och det safirfärgade, klara vattnet. Kom ihåg, besöka platsen vid lågvatten, då havet fyller upp klipporna vid högvatten.

Praia do Carvalho ligger i Lagoa nära Carvoeiro och är i jämförelse med många andra stränder på Algarvekusten inte överfull. Det beror delvis på att där inte är några restauranger eller barer i närheten, och stranden är därför perfekt för dig som vill komma bort från andra badsugna turister. Men kom ihåg att själv ta med dryck och mat.

Frestar Algarvekusten, kan du finna din resa dit här

Vai Beach på Kreta

Vai Beach på Kreta
Vai Beach på Kreta. Foto: Marc Ryckaert – Wikimedia Commons

Det som är mest spektakulärt med Vai Beach på Kreta, är den stora palmskogen, som omger stranden och som ger karibiska vibes. Stranden har en gång agerat kuliss för chokladen Bounty, vilket gjorde den dittills okända stranden mycket populär på 1970-talet. Under många år beboddes den av hippies och campare, innan den äntligen blev ett skyddat område, vilket betydde – och fortfarande betyder – att man inte får övernatta på stranden.

Det finns goda faciliteter på Vai Beach – solstolar, duschar, barer och en taverna. Du kan också prova på olika former av vattensport på stranden. Om du hellre vill isolera dig lite, finns det även mer orörda bukter med sandstränder, både norr och söder om Vai Beach.

Om du gärna vill åka till Kreta, hittar du din resa här

Zlatni Rat i Kroatien

Zlatni Rat på øen Brač
Zlatni Rat på ön Brač

Zlatni Rat på ön Brač är Kroations okrönta drottning, och det i ett land som är fullt av läckra stränder med kristallklart vatten. Den gyllene sandtungan utses jämt och ständigt till en av de bästa stränderna i Europa, och en av de vackraste i världen.

Den karaktäristiska tungan ändrar form beroende på strömma, vind och vågor. Det är en rullstensstrand, som är ganska skön att ligga på – och så har du möjlighet att utöva all världens vattensport.

Då de är en mycket berömd strand, är den självklart också mycket besökt. Den ligger endast 2 kilometer från staden Bol, så det tar endast 20 minuter att få dit. På sommaren går det små turistbåtar till Zlatni Rat.

Vill du hellre spendera dagarna på en lugnare strand, är det relativt enkelt. Du kan bara utforska resten av Bračs inbjudande stränder, eller grannstaden Hvar, som också gömmer på några läckerbitar. 

Om du vill upptäcka Kroatiens stränder, hittar du din resa här

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer