5 av New Yorks bästa museer

American Museum of Natural History
American Museum of Natural History, som ligger på Upper West Side precis ovanför Central Park, är ett av världens största museer. Foto: Guy Percival, Public Domain.

New York är, med en uppsjö av världsberömda museer, ett rent paradis för dig som är intresserad av kultur och vetenskap. På en resa till The Big Apple, kan du fördjupa dig i enastående utställningar på en pärlrad av imponerande museer, såsom The Metropolitan Museum of Art, The American Museum of Natural History och The Guggenheim Museum.

Vetenskap och konst

Du kan självklart resa till New York enbart för att uppleva den kosmopolitiska stämningen på gatorna som leder fram mellan enorma skyskrapor, och fördriva tiden med shopping och restaurangbesök. Det är dock synd, om du inte också besöker minst ett par av stadens världsberömda museer.

Urvalet av intressanta museer och konstgallerior bara på Manhattan, är så stort att det kan vara överväldigande. Med mindre att du har gott om tid i staden, rekommenderas det att du på förhand väljer ut några av de museer som du vill besöka, istället för att försöka hinna med alla. Här nedan kommer ett bud på vilka vi anser är fem av New Yorks bästa museer, vilka borde stå högt på din lista över upplevelser i New York City.

American Museum of Natural History
The American Museum of Natural History är idealt om du reser till New York med barn. Foto: Don DeBold, CC BY 2.0

American Museum of Natural History

Framförallt om du reser till New York med familjen, är det perfekt att ta vägen förbi det stora naturhistoriska museet, som anses vara ett av det bästa i sitt slag i världen. Här kan ni gå på upptäcktsfärd bland utställningar som rymmer i stort sätt allt från naturens värld. American Museum of Natural History, som öppnade 1869, har bland annat världens största samling dinosaurben. Det stora skelettet av en Tyrannosaurus Rex gör ofta stort intryck på både barn och vuxna, men också den gigantiska blåvalen som hänger i taket, är väldigt imponerande

Med 45 separata utställningar fördelade på 28 sammanhängande byggnader, är det naturhistoriska museet en plats som du enkelt kan spendera timmar på – avsätt därför gärna minst ett par timmar till besöket.

Met
Utsikt mot Central Park från Metropolitan Museum of Art. Foto:
Rob Young, CC BY 2.0

Metropolitan Museum of Art

På motsatt sida av Central Park, ligger ett annat jättemuseum: The Metropolitan Museum of Art. Ja, faktiskt är detta enligt sägnen ett av världens största konstmuseer. Museet, som lokalt går under namnet The Met, öppnade år 1872 och är fortfarande en av de viktigaste kulturella knutpunkterna i New York. Cirka 6 miljoner personer besöker The Met varje år, för att titta på de vackra utställningarna som täcker många perioder och stilarter. Enligt museets egen hemsida kan du på The Metropolitan Museum of Art se konstverk, som tillsammans sträcker sig över en period på över 5000 år!

Utöver huvudbyggnaden på Fifth Avenue, inkluderar museet också The Met Breuer och The Met Cloisters, som har utställningar med modern kost sam europeisk medeltida konst. En biljett till The Met gäller i tre dagar med tillgång till alla tre avdelningar.

Museum of Modern Art (MoMA)

Några få blocks söder om Central Park, ligger Museum of Modern Art, som ofta förkortas MoMA. Det populära konstmuseet rymmer tusentals enastående konstverk signerade bland annat Andy Warhol, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh och Salvador Dali. Alla verk är dock noga omhändertagna, så utställningarna alltid presenterar samlingens finaste pärlor efter utvalda teman. På MoMA du kan bland annat se Stjärnenatt av Van Gogh, eller Minnets envishet av Dali.

Tenement Museum

The Tenement Museum på Lower East Side är New Yorks svar på ett historiskt centrum. Här kan du på olika guidade turer gå runt i två restaurerade lägenhetskomplex från 1863, och se hur immigranter från arbetarklassen på 1800- och 1900-talen levde i trånga omgivningar medan de försökte skapa en tillvaro i den nya världen.

Museet ger en fin inblick i hur New York blev den kulturella smältdegeln som staden är idag. Det är dock mest ett museum för historieintresserade vuxna eftersom guidad tur är obligatorisk och barns tålamod kan sättas på prov lite.

Gugenheim Museum
Gugenheim Museum i New York är nästan ett konstverk i sig själv. Foto:
Maria Eklind
, CC BY-SA 2.0

Solomon R. Guggenheim Museum

På flera av de kända museerna i New York är det inte bara utställningarna som gör intryck, men också själva byggnaden. Ett av de bästa exemplen på detta, är Guggenheim-museet, som designades år 1959 av den berömda arkitekten Frank Lloyd Wright. Här är den spiralformade rampen, som leder upp till ett stort kupolformat fönster, nästan ett konstverk i sig själv.

Den ljusa och luftiga byggnaden bjuder in till att beundra de vackra verken av moderna mästare, som t.ex. Cézanne, Gauguin och Kandinsky.

Museum Mile Festival – festlig kväll med gratis entré

Reser du till New York för att besöka museer, kommer du sannolikt spendera en hel del tid på Fifth Avenue. Det är på denna aveny, som sträcker sig längs Manhattans östra sidan, som många av stadens mest populära museer ligger – däribland Guggenheim och The Met.

En rad av museerna på den så kallade Museum Mile håller öppet längre den andra tisdagen i juni, i samband med The Museum Mile Festival, då det är gratis entré till museerna. Vid festivalen sker massor av aktiviteter, både på museerna, men också ute på gatan – bland annat livemusik vilket alltid är en upplevelse i New York.

Resor till New York

Efter en upplevelserik dag med spännande besök på museer, är det skönt att kunna sträcka ut benen på ett bekvämt hotell, och samla alla nya intryck. Reser du med Hideaways bor du på noga utvalda hotell, där du har stadens sevärdheter på promenadavstånd.

Se alla resor till New York med Hideaways här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer