5 anledningar att resa till Piemonte

Lonely Planet har precis offentliggjort sin lista över de bästa regionerna i världen att besöka nästa år. Listan toppas av Piemonte, som enligt reseguiden (för) länge har varit en välbevarad hemlighet bland resenärer som älskar konst och god mat. Det kanske ändras nu dock, då den berömda reseguiden har riktat sina blickar mot den norditalienska regionen.

Piemonte vinner den prestigefyllda förstaplatsen framför andra enastående regioner runt om i världen, såsom det skotska höglandet och Normandie i Frankrike. Lonely Planet ger själv fem anledningar, till varför det är just Piemonte vid foten av Alperna, som du ska resa till år 2019:

San Carlo-pladsen i Torino
Turin var mellan 1861-1865 Italiens huvudstad.

1. Den vackra huvudstaden Turin

Man kan fråga sig, varför regionhuvudstaden Turin som resmål fortfarande står i skuggan av Italiens andra storstäder. Det beror kanske på, att hemstaden för de stora Fiat-fabriker har rykte om dig att vara en stor, lite grå industristad. Men inget kunder vara mer fel.

Turin är helt klart en av Italiens viktigaste industristäder, men har också mycket annat att erbjuda. Som Lonely Planet framhäver kan du på en resa till Turin uppleva storslagen arkitektur och fördjupa dig i det piemontesiska kökets härligheter på klassiska caféer och restauranger, medan du betraktar livet som utspelar sig på de eleganta torgen.

Kommer du hit på en regnig dag, eller om du vill söka skydd från den heta eftermiddagssolen, kan du i stora delar av centrum ta dig runt under de stora, stiliga arkaderna, som ursprungligen byggdes för att skydda den kungliga Savoy-familjen mot vädret. Idag ger arkaderna dig möjlighet att gå på upptäcktsfärd bland märkesbutiker på den exklusiva gatan Via Roma, innan du slår dig ner på det berömda caféet, Caffé San Carlo, vars överdådiga utsmyckningar är ett besök värt i sig själv.

Missa inte heller Turins spännande museer. Har du endast tid att besöka ett av dem, bör det vara det egyptiska museet, Museo Egizio, som är det bästa i sitt slag utanför Egypten. Även om du inte är speciellt intresserad av varken historia eller arkeologi, kommer du garanterat att fascineras av museets mumier, som kan betraktas nära inpå. Dessa och alla andra intressanta ting, kan både vuxna, och (lite större) barn enkelt spendera timmar på att studera.

Vinmark ved Barolo i Piemonte
Vinfält vid Barolo i Piemonte.

2. Barolo

För gourmeter, är Piemonte inte okänt – de har rest hit i flera årtionden, från hela världen, för att utforska regionens köks och inte minst vinerna. Lonely Planet framhäver Barolo, som också kallas för “kungens vin”. Barolo är dessutom namnet på den lilla landsorten, där Falletti-släkten skapade det berömda vinet. Barolo är dock bara en av många charmiga landsorter och goda viner, du kan uppleva på en vinresa till Piemonte.

Piemonte, som delas in i 59 vindistrikt, är den av Italiens 20 stora vinregioner som producerar flest DOCG-viner (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Dock råder det långt ifrån en snobbig atmosfär över vinproduktionen i området. Många av Piemontes vingårdar är också öppna för besökare och ger dig möjlighet att komma nära produktionen av Barolo, Barbaresco och andra erkända viner.

Lago d'Orta
Lago d’Orta med Isola San Giulio. Foto: Florian Plag, CC BY 2.0.

3. Lago d’Orta

Piemonte är Italiens näst största region (efter Sicilien), och rymmer en stor landskapsmässig variation, med allt från den stora Po-slätten, till Italiens högsta berg, Monte Bianco (4.810 meter). Några av de mest populära resmålen ligger dock runt regionens sjöar. Framförallt friluftsentusiaster njuter av alla goda cykel- och vandringsrutter runt sjöarna, som ofta präglas av en oförstörd natur. Dessutom ligger flera bildsköna småstäder nere vid sjöarna, som inte endast har ett fantastiskt läge, utan också är fulla av autentisk italiensk atmosfär utan spår från massturismen.

Lonely Planet framhäver Ortasjön, som ligger direkt väster om den mer kända sjön, Maggioresjön, på gränsen till Lombardiet. Här kan du promenera en tur och njuta av stämningen i den lilla medeltida staden Orta San Giulio, varifrån du kan blicka ut mot den lilla ön i sjön, Isola San Giulio.

Trøffel på risotto
Tryffelrisotto. Foto: Bluumwezi, CC BY 2.0.

4. Alba

Reser du till Piemonte på hösten, måste du nästan besöka Alba i den södra delen av regionen. Det är nämligen mellan oktober och december, som jakten på den eftertraktade vita tryffeln, tartufo bianco, tar plats. På flera platser har du möjlighet att följa med på jakten och se när de specialtränade hundarna försöker att snusa sig fram till de värdefulla underjordiska svamparna. Tryffelfestivalen La Fiera del Tartufo är dessutom en enastående kulturell upplevelse för hela familjen, med uppvisningar, kapplöpningar och naturligtvis en stor tryffelmarknad.

Här kan du läsa mer om Italiens tryfflar

IIvrea
Under den stora apelsinkampen, Battaglia delle Arance, är det minst sagt liv och rörelse i Ivrea. Foto: Lupo, CC BY-SA 2.5.

5. Vilt matkrig i Ivrea

Italiens största matkrig tar plats i samband med en tredagars-festival i Ivrea i februari, då tonvis med apelsiner flyger genom luften på stadens centrala torg. Ursprunget till denna bisarra tradition, som har flera hundra år på nacken, är lite oklar, men enligt sägnen är apelsinkampen baserat på ett lokalt bonde-uppror mot en tyrann i på 1100-talet.

Endast deltagare uppe i vagnarna (som är täckta från alla sidor) bär en skyddande hjälm. Kommer du för nära den färgglada apelsinkampen, är det därför stor risk att du kommer hem med en blåtira…

Resor till Piemonte

De fem ovanstående upplevelserna och sevärdheterna är bara ett litet handplock av allt du kan uppleva på en semester i den vackra norditalienska regionen. Vill du själv utforska Piemonte? Escapeaway Resor har gjort det enkelt för dig att hitta en bra trevlig semesterbostad i Piemonte, som kan vara den perfekta utgångspunkten för en upplevelserik semester. Hitta din resa till Piemonte här.

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer