4 saker, du kanske inte visste om Palma de Mallorca

Mallorca
Vackra Mallorca. Foto: Kyle Tylor. CC BY 2.0

Medan många av städerna på det spanska fastlandet har vunnit så stor berömmelse, att du säkert känner till dem – även om du inte varit där – står Palma de Mallorca oftast inte först i minnet. Därför får du här läsa om fyra saker, som du kanske inte visste om staden, som är huvudstad på de Baleariska Öarna (vilka inkluderar Mallorca, Menorca, Formentera, Ibiza, Cabrera och Conojera).

1. Årlig genomsnittstemperatur på 18 grader

De Baleariska Öarna är berömda för deras härliga klimat – och det finns det en god grund till. Den årliga genomsnittstemperaturen i Palma ligger på runt 18 grader, med högst genomsnitt i augusti på hela 26 grader, och lägst genomsnitt i januari på runt 12 grader. I extrema fall kan det bli upp mot 40 grader varmt på sommaren, och det har också hänt att det förekommit frost på vintern, men detta är ytterst ovanligt.

Till denna höga genomsnittstemperatur bidrar naturligtvis stadens alla soltimmar, som kulminerar i juli med hela 342 soltimmar i genomsnitt – 165 soltimmar i de minst soliga månaderna november och januari.

2. Spaniens tredje största flygplats

Även om Palma inte florerar bland de tre mest kända städerna i Spanien, har staden faktiskt landets tredje största flygplats – det är endast flygplatserna i den spanska huvudstaden Madrid, och Kataloniens huvudstad Barcelona som är större. Palma är värd för nästan 23 miljoner passagerares reseaktivitet varje år, och har en kapacitet att betjäna 12 000 passagerare varje timme.

Flygplatsen har en historia, som går tillbaka till 1920-talet, då den ursprungligen var en mellanstation för de flyg som skulle dela ut post till de Baleariska Öarna från fastlandet. Den första stora dramatiska stigningen av antalet resenärer skedde i början av 1960-talet, då passagerarantalet nådde över en miljon, och sedan dess har talet fortsatt att stiga.

De största destinationerna för flygplatsen är fastlandet Spanien, Tyskland och Storbritannien – rutten till Düsseldorf står t.ex. för nästan en miljon passagerare om året, tack vare Mallorcas popularitet bland nordeuropéer.

3. Staden var under moriskt herradöme – och plundrades av vikingarna

Det är känt, att Spanien sydligaste region, Andalusien, var under moriskt herradöme i flera hundra år, men det är inte lika välkänt, att också de Baleariska Öarna hade besök av de berömda – och beryktade – moriska bosättarna.

Palma var under moriskt herradöme i mer än 300 år, från 902 till 1229, men morerna kom till staden redan i början av 700-talet och hade enklaver i staden, sida vid sida med kristna enklaver. Det var dock först 902 som den moriska generalen Issam al-Khawlaní, med stöd från emiren av Córdiba, Abn Allah, erövrade hela staden. Palma förblev under moriskt styre fram till 1229, då den togs tillbaka av den spanske kungen Jaime I av Aragonien.

En intressant notis är, att staden återkommande hade plundrats av vikingar, och att detta hade skapat en sådan oro och avsaknad på stabilitet i staden, att dessa plundringar låg som grund för att morerna senare lyckades ta över staden.

4. Den världsberömda konstnären och skulptören Joan Miró bodde i Palma

År 1940, under Andra Världskriget, flydde den nu världsberömda spanska målaren, skulptören och keramikens Joan Miró från Paris som hade blivit intaget av nazisterna. Efter ett kort stop i Normandie och Katalonen, sökte han flera gånger tillflykt i Palma, där han sedermera slog sig ner permanent år 1954 och stannade till sin död 1983. Han ateljé från den tiden står ännu öppen för intresserade gäster. Du kan läsa mer om Mirós tid på Mallorca i denna artikel.

Om du själv vill uppleva Palma från ett av våra hideaway på Mallorca, kan du se alla våra resor till ön här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer