3000 solskenstimmar om året i Malaga

Vinter i Malaga
Det är svårt att tänka sig att en vinterdag kan se ut så här - men i Malaga är det faktiskt så...

Vädret i Malaga bjuder rätt ofta på solsken: faktiskt är det så att solen skiner cirka 3000 timmar om året, vilket innebär 300 dagar. Här kan du läsa mer om vädret i Malaga – inkörsporten till upplevelser i Andalusien.

Malaga, som ligger i regionen Andalusien, har varmt Medelhavsklimat vilket naturligtvis är en av faktorerna till varför stället har blivit en av våra favoritdestinationer när det kommer till semesterdestinationer i Europa – det är ju, när allt kommer till kritan, huvudstaden på Spaniens solkust, Costa del Sol.

Klimatet karaktäriseras av långa, varma och torra somrar, samt mycket milda med regniga vintrar. Staden kan också drabbas av timma, som utvecklas ute på havet och driver in mot land. Men dimma eller inte, solen är Andalusiens själ!

Sommar

Sommaren i Malaga löper från juni till september. Högsta genomsnittstemperatur ligger runt knappa 30 grader under hela säsongen (cirka 27°C u juni och i genomsnitt 29°C  i juli och augusti). Under denna period kan temperaturerna stiga över 30 grader mitt på dagen, men en låg luftfuktighet samt brisen från havet ger en skön svalka. Skyhöga temperaturer kan också uppstå, när Siroccovinden blåser in från Afrika. Vinden uppstår i Sahara och för öknens extrema värme och torrhet med sig över Medelhavet. Den kan också medföra sant som fyller himlen med ett rött dis och lämnar damm efter sig på många av semesterdestinationerna.

Du kan förvänta dig cirka 11 timmars solsken om dagen i perioden juni-augusti, men i september kan molnen hopa sig och därför är genomsnittet endast 8 timmars solsken under denna månad. Den dimma du kan uppleva på sommaren försvinner vanligtvis på morgonen, men kan stanna ett par dagar.

frigiliana_malaga_andalusien_spanien
Drabbas du av dimma på kusten, kan du bege dig inåt landet för att få fler solskenstimmar, t.ex. till Frigiliana som du ser här på bilden

Dimman skapas av varm luft som kommer upp från Afrika. Den samlar på sig fukt från Medelhavet och då den efterhand kyls ner skapas dimma. Men lyckligtvis kan du, om du drabbas av dimma på din semester, bege dig längre in i landet där det är större garanti för sol.

Regn är närmast icke-existerande i juli och augusti, medan juni och september i genomsnitt har 3 dagar med regn. Under dessa tre dagar faller det totalt cirka 52 mm nederbörd i genomsnitt, men man har också registrerat över 160 mm regn under dessa dagar i september (regn i juni är alltså oftast småregn, medan regn i september kan innebära kraftigare regnstormar).

Höst

Hösten, i oktober och november, är fortfarande mycket varm, men också rätt blöt. Det är en bra tidpunkt för att besöka Malaga och slippa de stora turistgrupperna och dessutom njuta av en mer aktiv semester. Högsta genomsnittstemperatur är runt 23°C i oktober och 19°C i november, medan lägsta genomsnitt kan falla till 14°C respektive 11°C. Detta innebär, att dagarna fram till slutet av november fortfarande kan spenderas på stranden, medan kvällarna och nätterna kräver en extra tröja. Havet är också varmt nog till en simtur så här på hösten. Du ska förvänta dig ett eller annat häftigt regnoväder i oktober och november – genomsnittet är 9 regndagar per månad, och november är den våtaste månaden på året. Solskenstimmarna är inte lika många, men du kan fortfarande uppleva en hel del dagar med sol. Dimman håller sig fast något, men förekommer på färre dagar.

Vinter

Vintern är ganska blöt, men också mycket varm: Malaga är känt för att ha en av de varmaste vintrarna i Europa. Från december till februari ligger regnmängden på cirka 80 mm per månad, vilket sprids ut på cirka 8 dagar per månad. Även om detta fortfarande ger 20 dagar per månad utan regn, är det svårt att förutse när dessa dagar infaller. Solskenstimmarna reduceras till cirka 5 timmar per dag (vilket dock är långt bättre och längre än vad vi är vana vid i norra Europa i december månad).

Strand Malaga
På vintern är stränderna i Malaga tomma – men det går fortfarande att njuta av solen…

Dagstemperaturerna på vintern ka ofta krypa upp till runt 20 grader, när varma sydliga vindar blåser upp över Andalusien från Afrika, och solen kommer fram. Januari är den kallaste månaden, men har trots allt en högsta genomsnittstemperatur på 16°C och lägsta genomsnitt på 7°C. På natten kan temperaturen falla till fryspunkt, men det sker sällan. Snö är också sällsynt. Dimman kan hänga kvar i flera dagar och de flesta anser att havets temperatur är för låg för ett dopp!

Bergen bakom Malaga är över 2000 meter höga om du beger dig in i landet mot bergskedjan Sierra Nevada. Då dessa berg ligger norr om Malaga, skyddar de till viss del staden från de kalla vindarna från norr. Detta, kombinerat med det varma havet som omger Malaga, betyder att vintertemperaturerna inte faller lika mycket som de gör inne i landet.

Vår

Från mars till maj stiger temperaturerna igen, och himlen blir klarare. Det är lika varmt och soligt som på sommaren i Sverige. Högsta genomsnittstemperatur stiger upp till 19°C tidigt på säsongen, medan den ligger runt 20°C i april och 23°C i maj. Nätterna förblir kalla, med en genomsnittstemperatur på endast 11°C i maj. Havet är fortfarande inte varmt nog att bada i utan att få gåshud, men solen kommer fram cirka 7 timmar om dagen, eller 9 timmar om dagen i maj. Kalla vindar och dimma kan förstöra vissa dagar, men generellt är förhållandena mer än gynnsamma.

Det är en bra tidpunkt att besöka Malaga, om du inte planerar att spendera hela semestern på stranden. Det är fortfarande varmt, men turisterna är få och du kan dra fördel av att betala utom-säsong-priser. Kom ihåg att Malaga är en stor stad, den sjätte största i landet, så den förvandlas inte till en spökstad utanför högsäsongen.

Som på de flesta ställen, kan vädret skifta från år till år, och värmeböljor eller kortare kalla perioder kan förekomma. Några år är torra, andra är särdeles varma. År 2004 och 2005 till exempel, var mycket torra, medan 2006 var det våtaste året på mycket länge. I januari 2006 upplevdes också en ovanligt kall period: temperaturerna störtdök, snö lade sig på höjderna bakom Malaga och du kunde till och med uppleva några snöflingor på stranden.

Medan den sena våren och sommaren är de absolut mest populära tidpunkterna för att besöka Malaga, har staden mycket att erbjuda året runt – oavsett väder. Malaga är en livlig, modern stad och dess historia är lika tydlig i staden som dess arkitektur är. Vackra exempel på barock, klassisk, romersk och morisk arkitektur finns att beskåda överallt. Malaga är också Picassos födelsestad, och Picasso-museet innehar många av konstnärens tidiga verk.

Läs mer om vädret på andra resmål i Spanien här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer