3 sevärdheter du inte bör missa på ön Korfu

Korfu
Korfu i Grekland

De grekiska semesteröarna har länge betraktats av skandinaver och andra européer, som några av de bästa resmålen – och öarnas popularitet har inte direkt minskat under de senaste åren, då turismen i det grekiska ö-havet har slagit nya rekord. Bland de mest populära Grekiska öarna (totalt 6000 stycken!), finns ön Korfu – den näst största ön i det Joniska Havet, som i popularitet endast övergås av Santorini och Kreta. Här hittar du bland annat ett milt Medelhavsklimat, en värld av vackra kustlandskap och stora kulturella sevärdheter.

Men vilka av dessa sevärdheter ska du inte missa, när du är på semester på den grekiska ön? Här kommer tre tips.

Korfu stad

Korfu stad, som blev upptagen på UNESCOs världsarvslista år 2007, är inte bara huvudstad på ön Korfu, men också för de Joniska Öarna. Utöver att vara öns huvudstad, är Korfu stad med sina cirka 30.000 invånare också öns ekonomiska, kulturella och historiska centrum, med en blandning av stora, moderna faciliteter, såsom hamn och flygplats, och en lång rad stora historiska sevärdheter – däribland stadens huvudattraktion, den gamla stadsdelen, som ligger mellan den gamla och den nya fästningen. Staden har haft en viktig roll i den grekiska historian från antikens tid, då den – känd under namnet Korkyra – deltog i Slaget vid Sybota, som bidrog till att sätta igång det Peloponneiska Kriget, och enligt den kände grekiske generalen och historikern Thukydid, var staden dessutom en av de största sjöfartsmakterna i Grekland under denna tid, tillsammans med Athen och Korinth.

Korfu by
Panorama över Korfu stad. Foto: Edal Anton Lefterov. CC BY-SA 3.0.

Staden är också känd för dess medeltida slott, som är byggt på strategiska platser i staden, och som vittnar om befolkningens försök att skydda sig mot de återkommande angreppen från både plundrande pirater och erövringstörstiga osmaner. På grund av dessa slott, har staden sedan medeltiden också kallats för Kastropolis (“slottsstad”). Mellan 1386 och 1797 var staden under venetianskt herradöme, vilket arkitektoniskt präglade staden i form av venetianska flervåningshus och solida venetianska fästningar, som stod emot invasionsförsök, däribland från osmanerna.

Palaiokastritsa

Palaiokastritsa är en liten, vackert belägen landsort, på den nordvästra sidan av Korfu, vars bukt – Palaiokastritsa-bukten – anses vara den plats där Odysseus från Homers epos Odysséen gick i land och mötte prinsessan Nausikaa för första gången. En stor sten i bukten ska – enligt lokala legender – vara Odysseus förstenade skepp.

Palaiokastritsa
Palaiokastritsa-bukten. Foto: Tasoskessaris – commons wikimedia. CC BY-SA 3.0.

Förutom den mytomspunna bukten, är staden också känd för att erbjuda bra stränder som passar perfekt till en paus på en dagsutflykt. Här finns också ett historiskt kloster från 1225, som bland annat rymmer ett museum.

Óros Pantokrátoros

Óros Pantokrátoros, ligger på den nordöstra delen av ön, och är med sina 906 meter det högsta berget på Korfu. Från toppen av berget kan du på en klar dag se hela Korfu, Albaniens kust (som ligger nära ön), samt hela vägen till Italiens kust även om landet ligger cirka 130 kilometer från ön. Överst på berget finns ett café och ett kloster som härstammar från 1689 (det första klostret på samma plats byggdes år 1347, men ödelades år 1537).

Pantokrator
Pantokrator – Korfus högsta berg. Foto: Joolz~commonswiki. CC BY-SA 2.5.

För att ta dig upp till toppen kan du antingen välja att köra upp längs vägen från kusten, eller vandra till toppen. Om du väljer att vandra, är en av de bästa platserna att starta turen på, i landsorten Perithia vid bergets fot, som enligt sägen är Korfus äldsta landsort. Härifrån varar turen cirka 2 timmar. Landsorten, vars invånare hjälpte till att bygga det ursprungliga klostret på berget med lokalt trä och kalksten, är i sig själv en upplevelse värd, med sina 130 gamla hus och 8 kyrkor.

Resor till Korfu

Hideaways arrangerar resor till Korfu med fokus på handplockade hotell och semesterbostäder. Se alla resor till Korfu med Hideaways här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer