3 kvarter vid Amsterdams kanaler du bör besöka på din resa

Amsterdam
Läs om 3 trevliga kvarter i Amsterdam

Amsterdam är en av mina favoritstäder i Europa – det är den perfekta staden för en getaway! Staden är så pass liten att den är överskådlig, enkel att ta sig runt i till fots, och du hinner med mycket på en långhelg. Samtidigt har Amsterdam allt det som kännetecknar en riktig storstad, i form av shopping, restauranger och sevärdheter. Och så är Amsterdam en cool stad som hänger med i modet, och det dyker konstant upp nya upplevelser och restauranger – så även om du har varit i Amsterdam förut, finns det gott om anledningar till att återvända!

Det finns mycket att se och uppleva i Amsterdam, och det är nästan omöjligt att hinna med allt! Därför får du här en introduktion till några av mina egna favoritkvarter runt kanalerna mitt i stan: De Negen Straatjes, Jordaan och Haarlemmerbuurt. Jag berättar om några av mina favoritplatser, men alla tre kvarter är överfulla av små gränder, specialbutiker och gömda restauranger, så jag uppmanar dig att själv ge dig ut för att upptäcka kvarteren på egen hand – låt bara magkänslan få avgöra om du ska gå längs kanalerna, gå över en bro, eller svänga höger eller vänster runt nästa hörn.

De Negen Straatjes: ett inbjudande kvarter som andas Amsterdam

De Negen Straatjes (De nio gatorna) är ett måste att besöka när du befinner dig i Amsterdam – ja, jag vill faktiskt påstå, att kvarteret är essensen av Amsterdam. Här finns ett snirkligt nätverk av gator, och självklart de kanaler som staden är så känd för. I kvarteret korsar du pittoreska broar, och du promenerar mellan välskötta historiska hus, med smala, färgglada fasader som lutar sig mot varandra som gamla vänner. På gatuplan bjuder De Negen Straatjes på restauranger, caféer, små kaffebarer, vinbarer och massor av klädbutiker.

De gamla husen vid kanalerna i Amsterdam lutar sig mot varandra som gamla vänner.

De nio fashionabla gatorna som har gett kvarteret sitt namn, ligger i förlängning av varandra på en förhållandevis liten yta, och det är nästan som att promenera i ett vykort. Jag älskar framförallt Huidenstraat, Runstraat, Berenstraat och Wolvenstraat, som rymmer en bra mix av caféer, lyx- och designerkläder, vintage och små självständiga butiker. Lova mig att du besöker Van Wonderen Frieten på Runstraat, där du kan köpa en magisk hamburgare och fries, som du kan ta med dig och äta med benen dinglande över kajkanten vid en av kanalerna.

Det 5-stjärniga hotellet The Dylan Amsterdam ligger vid kvarteret De Negen Straatjes

Söderut, vid Leidsestraat, hittar du ett mer mainstream-område i utkanten av De Negen Straatjes. Här finns en del kedjerestauranger och high street butiker, som också finns i många andra storstäder – men jag rekommenderar dig ändå att ta en tur förbi gatan, för du hittar också en av mina favoritbutiker här: Art Unlimited. Butiken ligger på hörnet vid Keizersgracht, och säljer plakat, fotokonst, vykort och anteckningsböcker. Jag kan spendera timmar här…

Jordaan: Avslappnat och konstnärligt gammalt arbetarkvarter

Jordaan är ett gammalt arbetarkvarter som ligger nordväst om De Negen Straatjes. Här råder fortfarande en vardaglig atmosfär bästa tänkbara vis, även om kvarteret har genomgått en upprustning och flera turister numera också hittar hit. Jordaan har en kreativ och konstnärlig vibe och det här är lugnare och mer alternativt än vid De Negen Straatjes. Du kan gå på jakt efter de trevliga hofjes, små innergårdar med trädgårdar som det finns många av i kvarteret. Jordaan är också fullt med originella butiker, konsthantverk och gallerior, samt en hel del bra etniska restauranger.

En gata i Jordaan

Min favorit bland dessa, är d&a hummus bistro, som ligger på Westerstraat. Det lilla caféet bjuder på ett snabbesök i Mellanöstern eller Marocko, och du får här smaka på ett riktigt gott mynta-te, och självklart ett stort utbud av hummus med olika tillbehör. Det är en perfekt plats att vila benen på, efter en förmiddag full med sightseeing.

Det är för övrigt också i utkanten av Jordaan, ner mot Prinsengrachtkanalen, som du hittar en av Amsterdams mest berömda attraktioner: Anne Franks hus.

Haarlemmerbuurt: Lokalt och livligt handelskvarter

Vid järnvägen och över De Negen Straatjes och Jordan, ligger ett livligt litet kvarter, kallat Harrlemmerbuurt. Här är det alltid liv och rörelse, och jag älskar att slå mig ner på Haarlemmerdijk – huvudstråket i kvarteret – och vara titta på gatulivet som tar plats framför mig. De lokala invånarna är igång med dagens sysslor. Några köper mat i de lokala delikatessbutikerna på väg hem från arbetet. Andra tar en snabb kaffe på ett av alla caféer, medan andra tar sig fram genom folkmyllret på sina cyklar.

Husbåt på kanalen i Amsterdam

Haarlemmerdijk är en lång handelsgata med både specialbutiker, restauranger, klädbutiker, inredningsbutiker, tatueringsstudios och mycket mer. Gatan mynnar ut på Haarlemmerplein, ett torg med ett veckovis återkommande ekologisk marknad. Här hittar du också den trevliga klädesbutiken Tally-Ho, och restaurangen DIS Dinner Shop, där du kan köpa goda rätter som take-away.

När jag har fått nog av folkmyllret på Haarlemmerdijk, promenerar jag till utkanten av Haarlemmerbuurt, där två kanaler korsar varandra vid Prinsengracht/Brouwersgracht. Hår råder en lugnare stämning, och jag älskar att promenera längs vattnet och föreställa mig att jag själv bodde i en av alla husbåtar som ligger vid kajen. Men än så länge får jag nöja mig med att besöka Amsterdam så ofta det är möjligt…

Se alla Hideaways i Amsterdam här

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer