200 km genom Toscana – upplev 5 fantastiska städer

Piazza del Campo i Siena.

En roadtrip i Toscana, är nog det bästa du kan göra för kropp och själ. Upplev Italiens pulserande hjärta, när du beger dig från Pisa längs kusten, in genom backarna mot Trasimenosjön.

Flygplatsen i Pisa är det enklaste – och billigaste – inkörsporten till stora upplevelser i Toscana samt resten av centrala Italien. Många lågprisflygbolag flyger in till Pisa under sommarhalvåret, och väl på plats finns många biluthyrningsbolag, så det är enkelt att ta sig vidare på egen hand. Jag rekommenderar att boka minst ett par nätters övernattning i själva Pisa, och allt beroende på vädret kan du välja att utforska staden i lugnt tempo, eller åka till stranden vid Tirrenia, om solen verkligen insisterar!

>> Här hittar du resor till Pisa med Escapeaway

I Pisa hittar du naturligtvis det världskända lutande tornet, men också en lång rad andra vackra byggnader från Medeltiden, vilka alla är intressanta att besöka och betrakta. Efter ett par dagar i Pisa, kan du bege dig ut i det toskanska landskapet, och endast en halvtimmes bilfärd hittar vi den vackra staden Lucca.

En dag i Lucca

Denna lilla stad var en gång den största staden i Toscana, och ger idag en perfekt avbild på vad en resa till Toscana bör innehålla. Med en kuliss av frodiga backar, medeltida katedraler och en imponerande stadsmur, har Lucca i sig själv massor av sevärdheter och upplevelser att fylla resekalendern med.

>> Här hittar du resor till Lucca med Escapeaway

Själva staden ligger omringad av en mur, som byggdes under renässansen, och som består av över 2 miljoner murstenar. Många landsorter byggde under samma period stadsmurar som skydd mot möjliga angrepp i diverse krig mellan italienska stadsstater. Idag skapar de omkringliggande murarna ett annorlunda intryck, närmast som ett stort, öppet slott, där vare turist är antingen kung eller drottning.

Lucca är en vacker medeltida stad i Toscana.

Duomo di San Martino är en ännu äldre attraktion i staden – katedralen är byggd i en blandning av romersk och gotisk stil, och har ett mycket intressant inre. Heldigdomen byggdes på 500-talet, men utvecklades fortlöpande fram till mitten av 1300-talet då man slutligen lyckades färdigställa projektet. Den rymmer bland annat en del enastående skulpturer från början av renässansen, som är uthuggna av marmor. Därutöver hittar du också Carettos gravmonument i kyrkan.

Inne i katedralen finns ännu äldre historiska lämningar, däribland Battistero di San Giovanni e Santa Reparata, en biskopspredikstol från 400-talet. Det romerska byggnader huserar till och med en vit kalkstensfasad som täcker sandstensmursten – en kombination som är väldigt ovanlig för denna period. Dessutom finns ett utskuret träloft i interiören som en ytterst intressant detalj.

Handelsgatan ia Fullunge är värd att rekommendera – framförallt till dig som vill shoppa i historiska omgivningar. Boulevarden är indelad i tre nivåer, med butiker, restauranger och dussintals intressanta sevärdheter. Ett autentiskt medeltida område, med caféer och utsikt till flera spännande byggnader. Efter en kall förfriskning kan du fortsätta till en av de mest intressanta sevärdheterna i Lucca

Konstsamlingen i Villa Guinigi är nämligen en kulturell höjdpunkt i regionen. Tidigare var samligen personligt ägt av Paolo Guinigi, som ledde Lucca på 1400-talet, men sedan dess har samlingen utvidgats med fler praktfulla verk. Det finns bland annat en rad figurativa konstverk, från Medeltiden fram till 1700-talet, samt skulpturer, keramiska objekt, guldkort och mycket annat som ställs ut i villan.

Piazza del Anfiteatro, Lucca.

Är du intresserad av opera, bör du besöka platsen där den berömde komponisten Puccini föddes. Skaparen av “Madame Butterfly” och andra populära verk hittade troligen den äkta romantiken i dessa omgivningar, och de flesta kan nog igenkännande hålla med. Barndomshemmet är välhållet, och fullt av estetiska minnen från hans barndom och ungdom, däribland några av mästarens personliga noter, fotografier och självaste klaveret på vilket han komponerade Turandot.

Det är dock inte bara Puccini som associeras till Lucca. Självaste Napoleon (som dock föddes på Sicilien) ägde ett palats här, vari hans syster, Prinsessan Eliza Bonaparte Baciocchi, bodde. Som besökare kan du se många rum och salar i huset, och på torget utanför ligger Teatro del Giglio.

Om du vill bo en lite längre tid i Lucca, och är intresserad av italiensk kokkonst, kan du delta i kurser vid den välrenommerade kockskolan i staden. Åk därpå till kurbadet Bagni di Lucca, och njut av ett tvättäkta italienskt SPA-besök.

San Gimignano

Från Lucca kan du köra mot sydöst, cirka 100 kilometer (1,5 timme) till den intressanta staden San Gimignano. Vi rekommenderar dock att avsätta mer tid till resan, och ta massor av pauser under vägen – för det är en vacker tur där du kan njuta av det toskanska landskapet.

San Gimignano ligger mitt i det toskanska landskapet.

San Gimignano var en gång i tiden en etruskisk bosättning, även om stadens första stadsmurar restes först mycket senare, runt år 1000 e.Kr. På 1100-talet blev San Gimignano en av Italiens minsta stadsstater. Denna väldigt unika toskanska stad, ligger nästan mitt emellan Florens och Siena, och är en perfekt plats att åka till för lite sightseeing – ett måste, är att se de berömda tornen.

>> Här kan du hitta resor till San Gimignano med Escapeaway

Många av de Medeltida tornen, som ligger i Toscanas landskap, har drabbats hårt av krig, konstruktionsprojekt och andra radikala förändringar. Men helt exceptionellt, står 14 av de ursprungliga 72 tornen i San Gimignano kvar, och vart och ett av dem är ett konstexempel i sig själv. Besök också stadens intressanta galleri, som huserar verk av bland annat Filippino Lippi, Pier Francesco Fiorentino och andra konstnärer. Ett stenkast från Dantes Hal, ligger en fresko av Lippo Memmi, och inte långt därifrån står Torre del Podestà – ett 54 meter högt torn.

Dessutom ligger där också ett mindre arkeologiskt museum med en fascinerande samling som beskriver stadens historia, daterade från den etruskiska tiden upp till den romerska perioden, samt vidare till Medeltiden som gav staden dess nuvarande utseende. Det heliga konstmuseet innehåller konst och verk från många av regionens kyrkor, såsom målningar, silver, terrakotta och många välbevarade monument.

San Gimignano var en gång i tiden en etruskisk bebyggelse.

Du kan enkelt promenera från stadens centrum till de fyra största torgen i San GimignanoPiazza delle Erbe, Piazza Pecori, Piazza della Cisterna samt Piazza del Duomo. Det spelar ingen roll vilken väg du väljer, för du passerar sevärdheter vart du än går. Väl framme på torgen, kan du slå dig ner för en god cappuccino eller en pizza. Det kan också rekommenderas att ta sig ut från staden för att få den bästa synen av stadens skyline med alla torn. Ta med en kikare, för att kunna studera de fina detaljerna från din utsiktspunkt. Backarna som omger staden ger ett ytterst vackert perspektiv. Det är inte utan anledning, till att många av de mest kända fotografierna från Toscana, är tagna just i detta område.

En liten bit längre bort, ligger en av områdets bästa vingårdar, där det vita vinet, Vernaccia di San Gimignano odlas. Ett par gånger om året är det möjligt att smutta på den goda årgången. Även om det inte är den mest välkända destinationen bland resenärer i Toscana, är San Gimignano inte bara ett perfekt inslag till en avslappnande dag, men också en fantastisk möjlighet för att få med en massa spännande upplevelser hem i bagaget.

Siena

Kör vidare cirka 45 minuter mot sydöst, till den vackra staden Siena. Siena är möjligen mindre berömd än sina grannar Pisa och Florens, men staden har inte desto mindre massor att erbjuda turisten med en förkärlek till Toscana – däribland Museo Civic, den berömda Palio-galoppbanan och den otroliga katedralen, Duomo.

Den otroligt vackra Duomon i Siena.

>> Här hittar du resor till Siena med Escapeaway

Rådhuset i Siena, som först byggdes på 1200-talet, rymmer idag civilmuseet, Museo Civic. Själva turen in i Palazzo Publico är fantastisk, och för att komma in måste du passera en innesluten gårdsplats, som bara den är turen värd. Bredvid ingången ligger Torre del Mangia, en annan fantastisk sevärdhet i Siena. Museet innehåller en stor samling prydnadssaker – ja, de är faktiskt några av Italiens största kulturskatter, däribland flera freskomålningar daterade tillbaka till 1315. Av dessa kan framförallt freskon om “Algorori om god och dålig regering” rekommenderas. Rummet Sala del Mappamondo och i förlängning, Sala della Pace, rymmer de mest välkända freskomålningarna i museet.

Siena är ofta ett lugnt och stilla ställe, som resten av Toscana, men två gånge rom året vänds hela staden upp och ner. Den livliga stämningen beror på den berömda hästkapplöpningen, Il Palio på Piazza del Campo. Händelsen, som äger rum den 2 juli och den 16 augusti samlar ryttare från 10 zoner i staden, vilka rider – utan sadel – på hästar genom staden vid Piazza del Campo. Det är endast på tal om en kort kamp med två eller tre omgångar, men under det korta tidsrummet är det full gas. Det är extremt populärt, så om du vill ha sittplatser med god utsikt, ska du boka din plats minst sex månader i förväg. Det kan dock löna sig att stå i mängden och försöka få en glimt av både häst och ryttare på nära avstånd. Det är verkligen spännande.

Siena i Toscana.

Duomo betyder katedral på italienska, och inte överraskande finns det många av dem i Toscana. Men katedralen i Siena är speciell: katedralen ett av de vackraste exemplen på gotisk arkitektur i området. Den började byggdes i början på 1100-talet, och byggnationen fortsatte i hela 200 år. Fasaden är gjord av vit marmor, mörk marmor från Prato och rosa sten från lokalområdet. Den nedersta sektionen är romersk, medan den övre är i gotisk stil, vilket illustrerar stiländringen i perioden under vilken den byggdes.

Delar av interiören består av rader av svarta och vita marmorränder, liksom stora sektioner av väggarna är täckta av fantastiska utsmyckningar och skulpturer. Ett stort rosfönster är omringat av en skulptur av en ängel. Själva golven är också konst, pyntade med mosaik som skildrar berättelser från Bibeln.

Cortona

Ytterligare en timmes bilfärd mot öst, möter vi Cortona. Staden var en gång närmast okänd för resenärer i Toscana, men efter publiceringen av romanen Under Toscanas Sol, samt filmatiseringen av den samma, blev staden ett stort mål för många av regionens turister. Det är inte helt utan anledning, som denna italienska bergsort på gränsen till Umbrien, har blivit så populär – här finns sevärdheter till att fylla en hel semester. I den historiska staden hittar du nämligen massor av museer, restauranger, villor, cykelrutter och mycket mer.

>> Här hittar du resor till Cortona med Escapeaway

Det är inte helt klart när Cortona grundades, men stadens gator anlades troligen av etruskerna för över 2600 år sedan. Några historiska lämningar är fortfarande välbevarade nära Porta Guelfa och Porta Montanina. I dalen kan du peka ut romerska reparationer av stenflisorna som härstammar från den etruskiska perioden. Innanför murarna kan turister få en fantastisk utsikt över Trasimenosjön vid torget Piazza Garibaldi. Precis förbi kyrkan, ligger ingången till en park där du kan beskåda en vacker fontän med två delfiner i brons. Till vänster om fontänen ligger en amfiteater som passar perfekt för dig som vill slå dig ner och beundra denne del av vackra Toscana.

Cortona från ovan.

Piazza Grande ligger rådhuset från 500-talet, vilket är ännu ett måste på din agenda – framförallt om du besöker Cortona den första lördagen i månaden då marknaden är öppen. Här kan du botanisera bland kulinariska specialiteter, souvenirer och lokala hantverk. Under de sista veckorna i augusti äger antikvitetsmarknaden i Palazzo Casali på Piazza Grande rum. Därifrån kan du nästan se Cetona Belvedere som har en rad grottor du kan besöka på guidade turer. Vidare kan du njuta av en praktfull utsikt över bergskedjan Apenninerna. Vid foten av berget ligger dessutom staden Montepulciano, som är värd ett besök – bland annat för att smaka på de lokal vinerna.

I närheten av Cortona ligger ett kloster daterat till 1442, Monastero Di Monte Oliveto Maggiore. Här kan du beskåda fantastiska freskomålningar som skildrar St. Benediktus liv, målade av Signorelli på slutet av 1400-talet. Om du är intresserad av religiös arkitektur, ska du inte missa att besöka kyrkan Santa Maria del Cacinaio från 1485. Den är åttakantig, vilket är anmärkningsvärt för själva periodens stil. En annan ovänlig attraktion innanför stadens murar är Torre del Pulcinella, ett stort offentligt ur, som anmäler klockslaget via en annorlunda teknik: istället för klingande klockor, är det en klang från två cymbaler som låter.

Runt hörnet ligger Museo dell’Academia Etrusca. Trots namnet, innehåller museet inte bara etruskisk konst, utan allt från egyptiska artefakter till målningar från 1400-talet. Ej att förglömma böcker, antika möbler och skulpturer. I motsättning till detta erbjuder Museo Diocesano en tydligare utställning med Cortonas altartavla från 1432.

Från Cortona kan du sedan vända bilen åter mot Pisa, via Florens, eller varför inte fortsätta turen söderut och flyga hem från Rom.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , , ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer