10 saker du kan se och göra på din semester i Alcúdia på Mallorca

Petit Hotel Alcúdia
Upptäck vad staden Alcúdia har att erbjuda. På Alcúdia Petit Hotel, som ligger mitt i stadens historiska centrum, är det lätt att njuta. Läs mer om Alcúdia Petit Hotel här.

Med stadens alla kulturella och historiska sevärdheter, är pulserande Alcúdia på norra Mallorca, en plats du kan besöka året runt – vinter, vår, sommar eller höst, välj vad som passar dig bäst! Tillsammans med hamnstaden, Port d’Alcúdia (endast tre kilometer bort vid kusten) är Alcúdia en plats där du kan uppleva öns rika historiska arv. Och kommer du hit på det varma halvåret, kan du enkelt kombinera kultur och historia, med långa, lata dagar på stranden.

Men vad ska du egentligen uppleva på en resa till AlcúdiaMallorca? Låt oss presentera några förslag till dig här.

1. Upptäck Alcúdias historiska centrum

Alcúdias historiska centrum är omringat av den enda helt intakta stadsmuren på Mallorca, byggd på 1300-talet på begäran av Kung Jakob II av Mallorca, för att skydda stadens invånare. Dock hindrade muren inte pirater från att återkommande attackera staden under 1500-talet, vilket gjorde att en stor del av befolkningen flydde. Som tur var, övergavs Alcúdia dock aldrig helt och hållet, mycket tack vare at man år 1779 byggde en hamn (Port d’Alcúdia) som räddade staden från totalt fall.

Alcúdia Old Town
Njut av gatulivet i Alcúdias historiska centrum. Foto: Sergey Galyonkin. CC BY-SA 2.0

Så fort du går igenom portarna till den gamla staden, kommer du känna av atmosfären i det restaurerade historiska centret. Vad som en gång i tiden var stora gator, har gjorts om till gågator där du kan strosa runt och upptäcka små krokar och hörn. Slå dig ner på ett mysigt café och titta på folklivet framför dig; titta in i en liten butik som säljer lokalt konsthantverk; eller besök delikatessbutikerna där du kan provsmaka på specialiteter från ön – ja, i Alcùdias gamla centrum kan du passera många intressanta stunder.

2. Ta del av spektakel under öppen himmel

Alcùdias historiska centrum sätter också kuliss för en unik upplevelse, som kastar sin magi över stadens invånare och besökare. Under sommarmånaderna tar nämligen konserter och teaterföreställningar plats, med muren som bakgrund och stadens gator och torg som scen. Du har möjlighet att uppleva allt från medeltida musik och till modern jazz, till teaterstycken som tar avsats i Alcùdias historia – självklart med skådespelare som är klädda i rätt kläder från epoken. Mer information finns på den lokala turistbyrån.

3. Shoppa loss på den stora marknaden

Missa inte Alcùdias stora, kända marknad som avhålls varje tisdag och söndag. Marknaden består av två sektioner: en för öns bönder, som säjer lokalt producerade råvaror; och en som är dedikerad försäljare som erbjuder allt mellan himmel och jord – skor, väskor, smycken, kläder och souvenirer. Här kan du med största säkerhet göra dig ett fynd!

Frukt på marknad
Passa på att smaka på lokal frukt på den stora utomhusmarknaden i Alcúdia.

4. Hyr en båt i Port d’Alcúdia

Port d’Alcúdia är ett paradis – framförallt för barnfamiljer, då platsen bjuder på en mängd aktivitetsmöjligheter som passar både stora som små barnsliga själar. Ett ypperligt sätt att få gemensamma minnen med från semestern, är att hyra en båt, och bege sig ut för att upptäcka kuststräckan från havssidan. Ta med snorkel och cyklop, och se om ni kan hitta Nemo. Vill du inte själv vara kapten, finns det också guidade båtturer att följa med på.

5. Aktivera dig med vandring, golf eller dykning

Alcúdia har också massor att erbjuda dig som är intresserad av sport – staden är nämligen en perfekt utgångspunkt för vandringsturer i de omgivande bergen. Det finns leder som passar både nybörjare och mer vana vandrare, och vill du att det ska gå ännu fortare, så hyr en mountain bike och ta dig fram på två hjul.

Familj Vandring
Ta med hela familjen på en vandring i bergen som omger Alcúdia.

En av Europas bästa golfbanor, Alcanada Golf Club, ligger cirka 15 minuter från staden, och erbjuder 18 utmanande hål placerade i en otroligt vacker miljö, med panoramautsikter över bukten. Om aktiviteter på havet lockar mer, kan du utöva de flesta vattensporter du kan tänka dig i Port d’Alcúdia.

6. Besök den romerska staden Pollentia

Spaniens minsta romerska amfiteater ligger faktiskt i Alcúdia – cirka en kilometer från staden mot hamnen. Amfiteatern, tillsammans med ett forum och flera små hus, är del av den antika romerska staden Pollentia som under Romarrikets existens användes som nekropol (gravplats), och du kan fortfarande se vad som återstår av de gamla gravarna.

Pollentia var en perfekt planerad stad, komplett med ett tempel och flera tavernor. Om du är intresserad av historia, kommer du helt säkert bli fascinerad av den arkeologiska utgrävningen.

7. Ät dig mätt på smakfull tapas

Att smaka på tapas är mer eller mindre ett måste när du befinner dig i Spanien – och det inkluderar de spanska öarna. I Alcúdia finns gott om restauranger och tapasbarer där du kan slå dig ner med en öl eller ett glas sangria, vilket ackompanjeras med små delikatesser, som t.ex. serranoskinka, fylld paprika, chorizo, bläckfisk och gott bröd. Testa till exempel tapasbaren Ca’n Punyetes, som kan erbjuda allt detta – och lite till!

Tapas potatis och tomat
Tapas kommer i många olika former – ett måste att testa på, på en resa till Spanien.

8. Delta i en typisk spansk fiesta

De spanska städerna är kända för sina lokala fiestas och Alcúdia är inget undantag. Event tar plats i staden genom hela året, men naturligtvis är de främst koncentrerade på sommarmånaderna. Den 29 juni firar man sjömännens beskyddare, St. Peter, med en procession genom staden och konserter vid hamnen. I juli firar man Alcúdias beskyddare, St. Jaume, med en en-veckas-lång fiesta full av konserter, dansuppvisningar, teaterstycken och utställningar. I september tar Alcúdia Jazz plats, och staden fylls av härlig musik. För ett fullt schema över stadens alla fiestas, kan du besöka den lokala turistbyråns hemsida.

9. Bada hela dagen lång i Port de Pollença

Vill du har lite ombyte, och spendera dagen på stranden, kan du åka till populära Port de Pollensa som ligger cirka 10 kilometer norr om Alcúdia. Tack vare restriktioner vad gäller byggnationen, finns det få höghus som förstör utsikten. Istället kan du njuta av långa sträckor sandstrand, inramade av palmer och en promenad full av caféer och restauranger. En perfekt plats för en dag i solen, med andra ord.

Port de Pollença
Besök härliga Port de Pollença och njut av mjuk sand och kristallklart hav. Foto: Cristian Bortes. CC BY 2.0

10. Utforska öns huvudort Palma de Mallorca på en dagsutflykt

Mallorca är en så pass liten ö, att det endast tar cirka en timme att köra från Alcúdia i norr till öns huvudstad Palma de Mallorca i söder – och det är väl värt bilturen, för i Palma väntar upplevelser för hela familjen. Sevärdheter finns det gott om, men ska du endast välja en, så ta vägen förbi La Seu – Palmas stora katedral. I Palmas historiska centrum, kan du strosa runt bland gotisk arkitektur, shoppa allt från lokala souvenirer till lyxiga märken – och när benen behöver vila kan du slå dig ner på ett mysigt café på ett torg som vimlar av liv. Blir det för varmt, ligger Playa de Palma bara en kilometer från centrum, och här kan du enkelt ta ett dopp i det blå. Palma bjuder på oändliga möjligheter.

Vill du läsa mer om resor till Alcúdia på Mallorca?

Att Alcúdia har mycket att erbjuda, är ett som är säkert. Vill du själv utforska allt Alcúdia har att erbjuda, behöver du en trevlig plats att bo på. På Hideaways har vi handplockat unika hotell i Alcúdia, vilka alla erbjuder det lilla extra – en trevlig plats att komma tillbaka till, efter en dag full av äventyr.

Se alla Hideaways handplockade resor till Alcúdia på norra Malloca här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer