10 saker du inte visste om Wien

Wien gågade
På Wiens gågator ligger butikerna som pärlor på rad och lockar med massor.

Kanske visste du redan, att Wien är känd som Musikens Stad? En rad av världens främsta komponister, som t.ex. Mozart och Beethoven bodde och arbetade här under sin tid. Du har säkert också någon gång sett nyårskonserten med Wiener Filharmonikerna, som sänds över hela världen från Goldener Saal (den gyllene salen) i Wiener Musikverein. Men rika musiktraditioner och vackra konserthus, är långt ifrån det enda som gör Österrikes vackra huvudstad till ett av de mest intressanta storstäderna i Europa.

På en resa till Wien, kan du också skämma bort gottegrisen på berömda konditorier, lufta dansskorna med en vals på en av hundratals baler, besöka lokala vingårdar eller endast gå på upptäcktsfärd bland flera museer, monumentala byggnader, caféer och butiker, som gömmer sig på det labyrintiska gatorna i den gamla stadsmitten. Inte helt överraskande, är denna stadsmitt också utsedd som världsarv av UNESCO.

Behöver du lite inspiration inför din storstadsresa till den österrikiske huvudstaden? Här kommer 10 saker du (kanske) inte visste om Wien.

Wien vinmark
Vinfält nära Wien. Foto: Andrew Nash, CC BY-SA 2.0

1. Vinfält innanför stadsgränsen

Prioriterar du gastronomiska upplevelser när du åker på semester? Då kommer du inte att bli besviken på din resa till Wien. Det lokala köket rymmer flera element från de länder, som på sin tid utgjorde det Österrikiska-Ungerska Kejsarriket, vars centrum var Wien. Beställer du ett glas vin till maten, är chanserna dessutom stora, att det är lokalt odlat.

Man har producerat vin här i trakterna mer eller mindre sedan romarna grundade staden och planterade de första vinstockarna för nästan 2000 år sedan. Idag kan Wien skryta med att vara den enda huvudstaden i världen, som har en förstklassig vinproduktion innanför stadsgränsen.

Om du tar en spårvagn till ett av de yttre distrikten, kan du alltså besöka en lokal vingård, en så kallad Heurigen, där du kan uppleva produktionen nära inpå, och njuta av ett glas av husets egna vin tillsammans med en bit mat. Framförallt områdets vita viner, såsom Riesling, Weissburgunder, Grüner Veltliner, Pino blanc och Sauvignon blanc är enligt kännare goda, men man producerar också röda viner på flera platser.

Wien panda
En av jättepandorna på Wiens zoo. Foto: Milena, CC BY 2.0

2. Världens äldsta zoo

Zoo:et i Wien, Tiergarten Schönbrunn, öppnade redan år 1752, och var den första zoologiska trädgården som öppnade för offentligheten, och inte endast var reserverad till samhällets övre klass. Idag kan Wiens Zoo, som ligger vid det kungliga sommarpalatset Schönbrunn, inte bara skryta med att vara ett av världens äldsta zoo, utan också med att det flera gånger utsetts till Europas bästa i sitt slag.

Här kan du också familen spendera lång tid på att studera de cirka 700 olika arterna, vilka bland annat inkluderar flera sällsynta djur. Tillsammans med Berlin Zoo och Köpenhamn Zoo, till hör Schönbrunn Zoo till exempel den exklusiva klubb av europeiska zoologiska trädgårdar som huserar pandor.

Wiener Riesenrad,
Pariserhjulet i Wien byggdes för att ära Franz Joseph 1. Foto: Enrico Strocchi, CC BY-SA 2.0

3. Världens äldsta pariserhjul

En av de bästa utsikterna över Wien får du från det jättestora pariserhjulet, Wiener Riesenrad, som är världens äldsta i sitt slag, och som fortfarande är i drift. Detta pariserhjul, som ursprungligen byggdes år 1897, är ett av stadens kändaste sevärdheter samt huvudattraktion i Wurstelprater nöjespark. Under andra världskriget brann pariserhjulet ner, men precis som flera andra av stadens andra stora byggnadsverk, byggdes det upp igen strax därpå.

En tur i det stora pariserhjulet tar dig upp till nästan 65 meters höjd. Hjulet roterar med en hastighet på 2,7 km/h, så du har gott om tid att njuta av utsikten under vägen. Om en vanlig tur, som tar cirka en kvart, inte är tillräckligt för dig, finns också möjligheten att boka en av lyxkabinerna för en lite längre ”kaffe-tur”, romantisk middag eller till och med till ett bröllop.

4. Snökulan uppfanns i Wien

Erwin Perzy, en lokal producent av kirurgiska instrument, försökta år 1900 utveckla en stark lampa för kirurgi. Det lyckades inte, men i processen fick han istället inspiration till det han kallade en Schneekugel. Snökulan, som Perzy tog patent på, blev snabb populära och år 1905 öppnade han, tillsammans med sin bror, en snökulebutik i Wien.

Är du på jakt efter en handgjort souvenir från din resa till Wien, hittar du butiken på Schumanngasse 87. Butiken är fortfarande i familjens ägo, och drivs idag av Erwin Perzy III.

Wien bal
Wien är känd för sina baler och valser. Foto: Heisenberg Media, CC BY 2.0

5. Hundratals baler

I “Weltstadt der Musik” (musikens stad) nöjer man sig inte med att sitta stil när musiken spelar. Med över 450 baler om året, har du rik möjlighet att ta fram dansskorna om resan går till Wien.

Wien-invånarnas kärlek till bal och festlig dans började redan på 1800-talet, då det – enligt sägnen – var diplomaternas begeistring för den nya dansen, valsen, som fick fredsförhandlingarna efter Napoleonkrigen att dra ut på tiden. Idag bjuder Wien på ett omfattande balprogram, där man vid många av balerna fortfarande håller fast vid det traditionella sederna med stram dresscode, öppningsfanfarer samt ingång för debutanter.

Balsäsongen i Wien börjar varje år officiellt den 11 november, när karnevalssäsongen, Fasching, inleds. De flesta är eniga om, att höjdpunkterna under balsäsongen, som på allvar trappar upp i januari och februari, är Winer Filharmonikernas bal och Opernbal, som är Österrikes nationalbal.

6. Drömmarnas stad

Wien är kanske mest känd som ”Musikens stad” på grund av dess rika musikaliska arv, men du kan också ofta se den omnämnd som ”Drömmarnas stad”. Det var nämligen här i staden som världen första psykoanalytiker, Sigmund Freud, studerade och arbetade en stor del av sitt liv. Freud var bland annat överbevisad om, att man med drömtydning kunde ta reda på vad det verkligen är som driver oss som personer.

Lägenheten på Berggasse 19, där Freud bodde i nästan 50 år, är idag omgjord till ett museum.

Wien cafe
På Café Central kan du utöver kaffe och kaka också beställa en Wienerschnitzel. Foto: a.canvas.of.light, CC BY 2.0

7. Wiens kaffehus är kulturarv

En av de bästa platserna, där du kan uppleva äkta gemütlichkeit i Wien, är på ett av de klassiska Kaffeehäuser. Det var enligt sägnen turkarna, som efter att flera försök att ockupera staden år 1683, lämnade kvar en säck kaffebönor, vilket sedermera blev starten på Wiens begeistring för kaffe. Idag finns det kaffehus överallt i staden, men framförallt dem i och runt den gamla stadskärnan är berömda.

Stadens kaffehuskultur är sedan 2011 upptaget på UNESCOs immateriella världsarvslista. Ock de klassiska kaffehusen är ofta lika kända för sin frestande kak-meny som för sitt kaffe. På caféet på Hotel Sacher, måste du beställa en bit Sacher Torte, den kända chokladkakan med aprikosmarmelad.

8. Uppdelningen av Wien

Efter Andra världskriget, som ödelade en stor del av staden och kostade flera tusentals invånare livet, delades Wien – precis som Berlin – in i olika zoner som var fördelade mellan England, USA, Frankrike och Sovjet. Den gamla stadskärnan utgjorde en internationell zon, där makten skiftade varje månad. De allierade styrkorna stannade kvar i Wien fram tills 1955.

9. Den gröna huvudstaden

Wien är en av de grönaste huvudstäderna i världen. De gröna områdena, det vill säga parker, skogar och vinfält, utgör nästan hälften av stadens yta, och dessa grönområden ger naturligtvis invånarna flera möjligheter att vara aktiva i den friska luften och dig som turist en möjlighet att ta en paus från storstadslivet.

I det stora gröna området Pratar, som ligger nära Donau endast tre kilometer (fågelvägen) från Stephansdom, hittar du t.ex. vidsträckta ängar och skogar, som bjuder in till vandrings- och cykelturer. Den 4,5 kilometer långa allén, Hauptallee, längs huvudvägen genom området, är framförallt populär bland joggare, men åk gärna också dit för en avstickare om du vill upptäcka lugnare miljöer och dolda skogssjöar.

Pratar var tidigare ett jaktområde reserverat till kejsaren, men öppnades upp till offentligheten av kejsare Josef II år 1766. Idag är det också i Pratar som du hittar nöjesparken Wuestelprater med dess ikoniska pariserhjul och den stora Ernst Happel-Stadion.

10 . Världens bästa stad att leva i

Wien har under de senaste tio åren intagit topplaceringen på listan Mercer Quality of Life, över de bästa städerna att leva i i världen. Mercer, som är en av världens största HR-konsultbolag, rankar städerna utifrån 40 olika förhållanden såsom stabilitet, rättsväsende, kriminalitet, utbildnings- och sjukvårdssystem, miljö och infrastruktur.

Undersökningen från Mercer anses vara den mest övergripande i sitt slag i världen. Även The Economist tilldelade Wien förstaplatsen i sitt senaste Global Liveability Index.

Res till Wien med Hideaways och bo på handplockade hotell och semesterlägenheter i den österrikiska huvudstaden.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer