10 platser du ska besöka under din semester i Bryssel

Bruxelles

Bryssel är Belgiens huvudstad och en härlig destination för en storstadssemester. Här hittar du många historiska sevärdheter, vacker gammal arkitektur, mysiga kvarter och mycket annat.
Här nedan har vi samlat 10 förslag på platser och sevärdheter du bara ska uppleva på din semester i Bryssel.

1: Grand Place – Arkitekturens centrum i Bryssel

Grand Place Bruxelles
Grand Place är den stora samlingsplatsen i Bryssel

Det centrala torget i hjärtat av Bryssel, Grand Place, är ett måste att besöka på din semester i den belgiska huvudstaden. Här känns det som att förflyttas tillbaka till 1700-talets Bryssel med imponerande gamla byggnader som bär på både hemligheter och historia. Ett franskt bombardemang 1695 ödelade Grand Place och större delen av de omkringliggande byggnaderna. Fram till dess hade annars Grand Place under århundraden fungerat som stadens huvudsakliga marknadsplats.

Efter bombardemanget stod bara fyra byggnader kvar, däribland enbart skelettet av rådhuset. Byggnaderna återuppfördes och stod färdiga 5 år senare och bildade ett helt nytt och unikt stadscentrum: Den gotiska stadsdelen bland annat i form av det gamla rådhuset från 1400-talet som var återuppbyggt i sin ursprungliga stil och de “nya” byggnaderna från 1700-talet i den tidens barock- och renässansbyggnadsstil. Byggnaderna har allt sedan dess underhållits och bevarats i ett fantastiskt skick och skapar fortfarande en alldeles speciell atmosfär i centrala Bryssel.

Byggnaderna som omgärdar torget är både privat- och offentligt ägda och här ligger utöver det vackra gamla rådhuset även Bryssels stadsmuseum samt många uteserveringar och barer framför de vackra guldsmyckade gamla byggnaderna vilket gör att att det framför allt på sommaren är fullt av liv på det gamla torget. Här kan du slå dig ner och äta en typisk belgisk våffla och dricka en kropp kaffe samtidigt som du njuter av den historiska atmosfären här på Grand Place. 1998 togs dessutom Grand Place upp på UNESCO:s världsarvslista.

Vill du bo nära Grand Place kan vi rekommendera hotellen:
Hotel Hubert Grand Place (cirka 450 meter)
Warwick Brussels (cirka 350 meter)
Radisson Collection Grand Place (cirka 550 meter)

2: Atomium – Symbolen för Bryssel och Belgien

Oplev Atomium i Bruxelles
Atomium är känt som den internationella symbolen för Bryssel och Belgien

Med mer än 600 000 besökare varje år är Atomium den mest besökta turistattraktionen i Bruxelles och är idag känt som den internationella symbolen för Bryssel och Belgien. De 9 silverfärgade kupolerna som mest av allt påminner om något ur en science-fiction-film. Här har du möjlighet att gå upp längs otaliga trappor till de olika kupolerna ända upp till 92 meters höjd varifrån du har en imponerande utsikt över Bryssel. Vill du inte gå upp för alla trapporna så finns det även en hiss upp till kupolen med utsiktspunkten. För den som vill ha en särskilt speciell upplevelse går det att i förväg boka plats i restaurangen i den översta kupolen, antingen för frukost, lunch eller middag.

Atomium ritades och byggdes mellan 1955 och 1958 i samband med Bryssels världsutställning (Expo 58) som en symbol för fred mellan nationerna och en optimistisk syn på framtiden med dess nya, moderna teknologi som ska underlätta livet för mänskligheten. Med denna tanke i bakhuvudet ritades Atomium och fullbordades av bröderna André och Jean Polak samt ingenjören André Waterkeyn. Atomium är ett perfekt utflyktsmål för både barn och vuxna och du tar dig lätt hit med offentlig transport som till exempel metron till hållplatsen Heizel.

Inträde till Atomium är mot betalning och biljetterna kan köpas online.

3: Avenue Louise och Rue Neuve – Bryssels stora shoppinggator

Rue Neuve Bruxelles

Vill du ha en dag full av shopping i både välkända och lokala butiker och kedjor med allt från designkläder till souvenirer så är det ett måste att besöka Avenue Louise och Rue Neuve – ej att förglömma de många chokladbutikerna med den populära belgiska chokladen.

Starta din shoppingdag med att ta metron till Rogier. Därifrån kan du påbörja dina shoppingupplevelser i Bryssel från början av gågatan Rue Neuve och arbeta dig in mot centrum. Här kan du ta kaffe eller frukostpaus på något av de trevliga trottoarcaféerna eller restaurangerna innan ni arbetar er vidare in mot centrum. På din väj mot Avenue Louise kan du även ta en sväng förbi Grand Place och/eller Manneken Pis, springvattnet med den populära lilla bronsstatyn av en kissande pojke.

Vill du i stället dela upp shoppingturen över 2 dagar kan du också ta metron till Louise och därifrån gå ner längs Avenue Louise. Här i början av gatan ligger många av designbutikerna men är det inget som lockar dig kan du även göra en avstickare ner längs de trevliga sidogatorna eller fortsätta längre ner längs gatan där variationen av butiker och affärer är större.

4: Jardin Botanique de Bruxelles – Den botaniska trädgården i Saint-Josse

Den mer än 6 hektar stora parken Jardin Botanique de Bruxelles ligger belägen nära centrum och är ett måste att besöka på din semester i Bryssel. Här kan du uppleva många multikulturella stilarter samlade på en plats. Fasaden är i engelsk stil med en italienskinspirerad trädgård i mitten samt byggnader i fransk barockstil. Parken invigdes 1829 och erbjuder en hel värld av olika växter, träd och blommor samt stigar, springvatten, statyer och gamla drivhus med kupoler och pelare.

Vill du bo nära den botaniska trädgården så kan vi rekommendera hotellen:
Hotel Le Plaza  (cirka 500 meter)
Hotel nhow Brussels Bloom  (cirka 50 meter)
Hotel NH Collection Brussels Centre (cirka 750 meter)

Inträde till den botaniska trädgården är mot betalning under parkens öppettider.

5: Palais Royal de Bruxelles – Det kungliga palatset i Bryssel

Palais Royal Bruxelles

I centrum av staden ligger det vackra gamla palatset ”Palais Royal de Bruxelles” och den tillhörande slottsträdgården. Fasaderna så som man ser dem idag är från år 1900 sedan bränder ödelagt delar av palatset i flera omgångar då även den ursprungliga fasaden blev förstörd. Den dåvarande Kung Leopold II satte i gång en renovering i barockstil i enlighet med Kung Ludvig XVI på 1700-talet och det är dessa man kan se idag.

På sommaren kan man få rundvisning inne i palatset och annars kan du njuta av en promenad i den kungliga parken full av små stigar, träd och fontäner. I närheten av palatset ligger även en rad intressanta museer.

Vill du bo nära Palais Royal kan vi rekommendera hotellen:
Hotel Hubert Grand Place (cirka 800 meter)
Warwick Brussels (cirka 750 meter)
Radisson Collection Grand Place (cirka 1000 meter)

Inträde till Palais Royal är mot betalning.

6: Hortamuseet i Saint-Gilles – Art Nouveau stilens ursprung

Hortamuseet som ligger i stadsdelen Saint-Gilles har dedikerats till den belgiske arkitekten och designern Victor Horta. Horta var en av skaparna bakom Art Nouveau-stilen som är känd från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På Hortamuseet kan du i två eleganta byggnader från 1800-talet uppleva den autentiska och vackert bevarade art nouveau stilen. Inomhus har man till stor del behållit den ursprungliga stilen med dekorationer, färgat glas och mosaiker. Här kan du se olika utställningar beroende på vilken tid du besöker museet. Är du intresserad av arkitektur och konst är det helt klart värt att besöka Hortamuseet.

En hel rad byggnader av Victor Horta står dessutom med på UNESCO:s världsarvslista. Utöver Maison & Atelier Horta som rymmer Hortamuseet så står även även Hôtel Tassel, Hôtel Solvay och Hôtel van Eetvelde med på listan och kan upplevas på en vandring runt i Bryssel.

Vill du bo nära Hortamuseet kan vi rekommendera följande hotell:
Hotel Manos Premier (cirka 500 meter)
Le Châtelain Hotel (cirka 750 meter)
Hotel Made in Louise (cirka 800 meter)

Inträde till Hortamuseet är mot betalning.

7: Porte de Hal/Halle Gate och museum – En bit av 1400-talets Bryssel 

I Saint-Gilles står den flotta gamla stadsporten Porte de Hal som ursprungligen byggdes år 1381 i dåtidens gotiska byggnadsstil. Porten byggdes som en del av försvarsmuren runt Bryssel. Hela byggnaden sjuder av historia och har genom tidens lopp blivit utsatt och använts till mycket, bland annat till militärfängelse, sädesmagasin och som luthersk kyrka.

Porte de Hal har renoverats i flera omgångar och idag rymmer byggnaden ett museum som utgör en del av ”Royal Museum of Art and History” i Bryssel där du kan uppleva byggnadens historia och vilken betydelse den haft genom åren. Varje våning har sin egen separata utställning som till exempel om Bryssels olika fästningar.

En spännande och lärorik upplevelse väntar dig i den historiska byggnaden.

Vill du bo nära Porte de Hal så kan vi rekommendera hotellen:
Vintage Hotel (cirka 900 meter)
The Scott Hotel Brussels (cirka 750 meter)

Inträde till Porte de Hal är mot betalning.

8: Leopold-kvarteret – Det europeiska kvarteret

Eu institutioner i Bruxelles
EU institutionerna i Bryssel som även är kända som “EU:s huvudstad”

När du är i Bryssel är det ett måste att ta en tur förbi Leopold-kvarteret, även känt som europeiska kvarteret, för att se EU-institutionerna i de imponerande byggnaderna. Orkar du inte gå runt bland alla byggnaderna i kvarteret kan du göra som många andra och åka med ”Hop-On-Hop-Off”-bussar. Köper du en dags biljett till bussarna kan du hoppa av och på som du vill vid de olika hållplatserna.

Det europeiska kvarteret visar upp en elegant arkitektur, vackra parker och gröna oaser där du kan koppla av med en belgisk öl, våfflor eller varför inte båda delar. Det ligger även många barer och restauranger i kvarteret där du kan avnjuta en måltid, framför allt omkring Place du Luxembourg, Luxenburgtorget.

Vill du bo i eller nära det europeiska kvarteret så kan vi rekommendera hotellen:
Aloft Brussels Schuman
Sofitel Brussels Europe Hotel

9. Parc du Cinquantenaire – Historiska upplevelser i Cinquantenaire Park

Parc du Cinquantenaire Bruxelles
Det imponerande “triumfbågen” monumentet är ett kännetecken för Cinquantenaire Park

Cinquantenaire Park som också ligger i Leopold-kvarteret är en av Bryssels flottaste parker och bjuder på mycket mer än bara en park. Här finns både museer, monument, konst och trädgårdar samt den vackra triumfbågeliknande byggnaden vilka alla har anknytning till Kung Leopold II vars önskan var att göra Bryssel till en lika storslagen stad som Paris.

Cinquantenaire Park är en historisk upplevelse som du inte bör missa på din semester i Bryssel.

Vill du bo nära Parc du Cinquantenaire kan vi rekommendera hotellen:
Aloft Brussels Schuman (cirka 500 meter)
Sofitel Brussels Europe (cirka 750 meter)

Inträde till Cinquantenaire Park är gratis.

10: Saint-Michels katedral – Belgiens nationalkyrka

Saint Michels katedral Bruxelles
De eleganta stenpelarna är fulla av skulpturer föreställande de 12 apostlarna

Saint Michels katedral ligger centralt placerad i Bryssel och byggandet av kyrkan påbörjades redan på 1000-talet. Den ursprungliga romersk-katolska kyrkan är bygd i fransk, gotisk stil som är välkänd från tidsperioden och utgör en imponerande syn. Invändigt väntar dig också en magisk syn, trots flera renoveringar genom tiden som gör att både gotiska- och barockutsmyckningar pryder infrastrukturen. De eleganta stenpelarna smyckade med skulpturer av de 12 apostlarna, en imponerande barock-predikstol och färgade mosaikfönster som släpper in dagsljuset under valvbågarna skapar tillsammans en förtrollande atmosfär.

Är du intresserad av katolska kyrkor och gammal fransk arkitektur så är Saint-Michels katedral helt klart värd ett besök.

Vill du bo nära Saint Michels katedral kan vi rekommendera hotellen:
Hotel Hubert Grand Place (cirka 250 meter)
Warwick Brussels (cirka 500 meter)
Radisson Collection Grand Place (cirka 300 meter)

Inträde till Saint Michels katedral är gratis.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Mer av Sofia Frederikke Bach

Från Romarnas Barcino till Kataloniens Barcelona

Barcelona är en storstad och är som så många andra full av...
Läs mer