10 lokala restauranger du kan besöka på en storstadssemester till Lissabon

Lissabon
Var hittar du bra, lokala restauranger i Lissabon? Läs vidare här, så får du svaret.

Om du är som jag, så undersöker du noga vilka restauranger du ska besöka på din storstadssemester – oavsett vilken stad du ska resa till. Denna gång handlar det om Lissabon, och jag ger dig här 10 tips på bra restauranger i den portugisiska huvudstaden. Du behöver inte nödvändigtvis besöka alla, men om du gärna vill berikas med en autentisk, portugisisk matupplevelse, så kan du med fördel välja en, två eller tre platser från listan här nedan. Listan präglas av många okända restauranger, där du ofta möter den lokala befolkningen – vilket oftast är en kvalitetsstämpel och ett bra tecken!

Resebloggaren Nelson Cavalheiro

Listan är sammansatt av mat- och resebloggaren Nelson Cavalheiro, som i år korades till årets resebloggare på den stora resmässan FITUR i Madrid. Hans blogg People, Travel and Food är en av de mest omtalade resebloggarna för ögonblicket, för vad är egentligen viktigare än alla upplevelser och sevärdheter på resan, om det inte är mat?

plads_rossio_square_lissabon_portugal_ss_2
Se fram emot många trevliga middagar i Portugals huvudstad, Lissabon. Här torget Praça de D. Pedro IV – mer känt under namnet Rossio.

Nelson har valt ut just dessa tio restauranger, baserat på deras autenticitet, ärlighet – och naturligtvis kvalitet. Restaurangerna har existerat i 20, 30, 40, ja till och med 70 år, så hållbarheten i koncepten får man nog säga är bevisad. De är alla privatägda och serverar traditionell portugisisk mat.

Många av restaurangerna, kan liksom hotellen och semesterbostäderna hos Hideaways, betecknas som gömställen. Lissabon är en stad som har både breda boulevarder och små, historiska kvarter med små kullerstensgator – och det är ofta här du hittar de små restaurangpärlorna.

Besök Nelson Cavalheiros reseblogg blogg för att få fler tips och förslag på goda restauranger i Lissabon. Det är för övrigt också flera av hans foto du hittar i detta inlägg, och jag har också länkat till de olika restaurangerna på listan.

10 utvalda restauranger i Lissabon

1. Meredinha do Arco

Tascas är traditionella, portugisiska bistros, och precis en sådan, är Meredinha do Arco. Stället är känt för sin kolgrillade fisk (peixe espada) med röda bönor och ris. Det är en liten restaurang med plats till endast 30 personer, och den frekventeras flitigt av de lokala invånarna. Restaurangen är opretentiöst inredd, och har ägts av samma person i 20 år. Här står fisk, fågel, grillat fläsk (black pork) och grönt vin (vinho verde) på menyn. Allt är naturligtvis lagat på traditionellt portugisiskt manér.

Restauranter-i-lissabon-meredinha-do-arco
En enkel inredning på Meredinha do Arco – här ligger större fokus på smakerna i maten.

Vill du besöka Meredinha do Arco, hittar du restaurangen på adressen Rua dos Sapateiros 230 i Lissabon. Du kan boka bord på telefonnummer +351 21 342 5135.

2. Tasquinha do Lagarto

Lite utanför Lissabons centrum hittar du denna restaurang, som kanske inte verkar vara något speciellt alls – men som vi alla vet, kan skenet bedra. Innanför fasaden hälsas du varmt välkommen av ägarna, som ursprungligen härstammar från norra Portugal. Menyn består av nordportugisiska specialiteter, och priserna är i jämförelse med många inneställen i Lissabons centrum rätt överkomliga.

restaurant Tasquinha do Lagarto
Tasquinha do Lagartos fasad ser inte mycket ut för världen, men skenet bedrar…

Vill du smaka på rätter från norra Portugal, hittar du restaurangen Tasquinha do Lagarto på adressen Campolide 273 i Lissabon,. Du bokar bord på telefonnummer +351 21 388 3202

3. Cantinho Lusitano

Om du befinner dig i det hippa kvarteret Principe Real, där också det portugisiska parlamentet har sitt säte, kan du passande ta vägen förbi Cantinho Lusitano. Här serveras petiscos, som är Portugals svar på Spaniens tapas och gott vin. Det finns endast plats till 20 gäster, så jag rekommenderar dig att boka bord i god tid.

Restaurant Cantinho Lusitano
Namnamnam… vitlöksfrästa räkor till middag är väl aldrig fel?

Restaurang Cantinho Lusitano kan du besöka på adressen Rua dos Prazeres 52, i Lissabon, telefonnummer +351 21 806 5185.

4. A Baiuca

Sju bord finns här totalt, och vill du uppleva något mycket autentiskt, så är det hit du ska gå. A Buica är en liten, familjeägd restaurang som har existerat i 40 år – och den har inte ändrats mycket från sina första dagar. Maten är opretentiös och det stora dragplåstret med a Baiuca är Fado-föreställningarna under måltiden. Fado är traditionell, portugisisk folkmusik som framförs av en sångare ackompanjerad av en eller två gitarrister. Musiken är melankolisk och vacker, så förbered dig på god mat, en intim atmosfär och kanske en tår eller två…

Restaurant A Baiuca i Lissabon
dfhdf

Restaurant A Baiuca hittar du på adressen Rua de São Miguel 20, i Lissabon. Telefonnummer +351 21 886 7284

5. Ponto Final

Restaurangens namn avslöjar också dess läge, för du hittar den bokstavligen i slutet av en sig vid floden Tejo. För att komma fram till restaurangen, måste du korsa floden med färjan från Cais do Sodré till Cacilhas. Det är en bra idé att ringa och boka bord i förväg, för det är många andra som vill njuta – inte bara av maten, utan också av den vackra utsikten. Menyn består av mycket traditionell, portugisisk mat, med hemlagade frestelser. Du kan äta både fisk, kött och fågel.

Boka bord på telefonnummer +351 21 276 0743. Adressen till restaurang Ponto Final är Cais do Ginjal 72 i området Almada.

6. Marisqueira Nunes

Marisqueira Nunes det nya innestället när det kommer till fisk- och skaldjur. Restaurangen ligger i stadsdelen Belém, som är Lissabons kulturella hotspot. Här är fisken och skaldjuren så färska som det bara går att få dem, och de tillagas på typiskt, portugisiskt manér. Det är också en av få platser i Lissabon, där du kan blir serverad lapas som normalt hittas på Madeira, samt bruxas – en speciell hummer som endast hittas vid Azorerna. Ryktet säger, att den portugisiske presidenten ofta kommer på besök för att få sig en liten bit mat, innan stora beslut ska fattas.

Restaurant Marisqueira Nunes i Lissabon
Marisqueira Nunes är platsen att besöka om du är sugen på nyfångad fisk och skaldjur…

Du hittar restaurangen Marisqueira Nunes på Rua Bartolomeu Dias 120, i området Belém ca. 4-5 kilometer från Lissabon centrum. Telefonnummer +351 213 019 899.

7. Zé dos Cornos

Detta är nog den restaurang i Lissabon, där ordet “gömställe” passar allra bäst. Restaurangen serverar vin, som produceras av ägarens egna druvor och menyn är begränsad och består främst av grillad fisk och kött, enkelt anrättade – men med massor av smak. Gör din research innan du besöker Zé dos Cornos, för restaurangen är så pass gömd, att även några av lokalinvånarna inte känner till den – så frågar du om vägen, är det inte säkert du får svar.

Zé dos Cornos restaurant i Lissabon
Zé dos Cornos – ett riktigt gömställe.

Adressen till restaurang Zé dos Cornos er Beco dos Surradores 5 i Lissabon, du kan boka bord på telefonnummer +351 218 869 641. Se restaurangens läge på Google Map.

8. Zé da mouraria

Bli inte överraskad, om det är en lång kö vid ingången till Restaurang Zé da Mouraria, för den är populär bland portugiser, framförallt bland Lissabons taxichaufförer som använder stället som ett härligt pitstop. Smaka på ställets calamari med potatis – om du har tur och får plats vill säga!

Restaurant Zé da mouraria i Lissabon
Zé da Mouraria är anspråkslöst och poppis bland Lissabons lokalinvånare.

Vill du äta tillsammans med taxichaufförerna på Zé da Mouraria så ska du bege dig till Rua João do Outeiro 24, i Lissabon. Telefonnummer +351 21 886 5436.

9. Tasco do Vigario

Ytterligare en liten Tasca där dagens rätt består av 4-5 rätter som du själv kan välja emellan – alla till priser som inte går att överträffa. Detta är ett bra ställe att besöka, om du redan befinner dig i kvarteret Alfama, vilka många kallar “det äkta Lissabon“, då det är en labyrint av små gator och gamla hus, vilka kan få dig att glömma att du är i en pulserande storstad för en stund. besök restaurangen och testa deras stora portioner mat till rimliga priser, kanske efter att du har besökt några av Alfama-kvarterets utsiktspunkter, som t.ex. Miraduoro de Santa Luzia, eller Largo das Portas do Sol där du kan få dig ett aptitväckande sug i magen medan du njuter av utsikten över Alfamas tak och floden Tejo.

Smala gator och gränder, och gamla hus där tvätten hänger på tork utanför fönstret – det är Alfama kvarteret i Lissabon.

Restaurant Tasca do Vigario i Lissabon ser inte ut som mycket från utsidan, men besök den likväl på adressen Rua do Vigario 18 Santo Estêvão, i Lissabon. Ingen hemsida finns, men här kan du läsa omdömen om restaurangen på Tripadvisor.

10. Varinha da Madragoa

Här hittad du några av de bästa pataniscas (friterad torsk inlindad i persilja, potatis och en lökkompott) i Lissabon. De serveras normalt sätt med röda bönor och ris, eller migas som är friterat bröd och kål. Det är också här du kan prova den berömda bacalhau som är grillad, saltad torsk. Och när den är grillad enligt konstens alla regler, ja då smakar den också fantastiskt!

Varinha da Madragoa i Lissabon

Sista restaurangen på listen är alltså Varinha da Madragoa, som du finner på adressen Rua das Madres 34-36 i Lissabon. Boka bord på telefonnummer +351 213 965 533 eller via The Fork här.

Information om en storstadssemester i Lissabon

Vi som arbetar på Hideaways, har besökt Lissabon under många resor över många år, och känner därför till stadens olika ansikten och spännande kvarter. Du är alltid välkommen att kontakta oss för att få fler förslag på upplevelser i Portugals huvudstad, men vi rekommenderar dig att börja med att besöka vår sida om resor till storstaden Lissabon, som du hittar här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer