10 anledningar att besöka Portugal istället för Spanien

Fyrtårn Portugal
Portugal har en fantastisk kystlinje, som mange steder er helt uberørt.

På goda grunder, är Spanien ett av världens mest populära resmål – och landet lockar flera tusentals svenska resenärer varje år. Däremot har Portugal länge stått i skuggan av sin storasyster på den Iberiska halvön. Men det finns flera goda grunder till varför du bör välja att åka till Portugal istället för Spanien nästa gång färden går söderöver.

Vid första åtanken är det många som tänker på Spanien och Portugal som två sidor av samma mynt. Men Portugal är på flera sätt unik och du som en gång besökt landet, vet att det har en helt egen kultur och stämning.

Till dig som idag står i valet och kvalet mellan Spanien och Portugal, kommer här 10 argument till varför du bör välja just Portugal.

1 – Läget vid Atlanten

Portugals läge vid Atlanten gör, att landets kustlinje är väldigt annorlunda än Spaniens Medelhavskust. Portugals kust bjuder på både stora klippformationer med en oförstörd, rå skönhet samt på pittoreska bad- och fiskebyar. Det är också här, på Portugals kust, som du kan besöka Europas mest västligaste punkt.

Cabo da Roca på Lissabonkusten
Europas västligaste punkt, Cabo, da Roca på Lissabonkusten. Foto: Mat’s Eye. CC BY 2.0

2 – Billigare i Portugal

Lågprisflygbolagen har fått upp ögonen för Portugal, och idag finns goda möjligheter att hitta en billig biljett till Portugal från både Sverige och Danmark. Därutöver kan resenärer med en stram resebudget glädjas över att omkostnaderna på en semester i Portugal är bland de lägsta i västra Europa – till och med lägre än i Spanien. Även femstjärniga hotell i turistområdena kan vara upp till 50 procent billigare än motsvarande i grannlandet. Likaså är det billigare att äta ute – inte ens i huvudstaden Lissabon är det svårt att hitta en god måltid mat till en billig peng.

Det är billigare att äta ute i Portugal

3 – Det portugisiska köket

Spanien är världskänt för sin tapas och paella, men vi är få runt om i världen som känner till de karaktäristiska portugisiska rätterna. Men till och med spanjorerna är redo att medge, att maten i Portugal faktiskt är bättre. Den kännetecknas framförallt av en friskhet, variation och enkelhet, som det spanska köket inte kan mätas med.

Läs mer om maten i Portugal i artikeln Cataplana – smaken av Algarve

4 – Språket

Även om spanska är ett av världens mest använda språk, är det inte så många svenskar som talar det. Vill du därför göra dig förstådd på engelska, är det en fördel att resa till Portugal då chansen att hitta någon (främst unga) som talar någorlunda bra engelska är större här. Man undervisar engelska i skolan från tidig ålder, och i motsats till i Spanien och i många andra sydeuropeiska länder, dubbar man inte de utländska filmerna.

5 – Portugals storlek

Spanien är över fem gånger så stort som Portugal, och även om landet besitter en stor geografisk variation, hinner du sällan med att uppleva mer än en region på en semester. Det hinner du däremot i Portugal, som har lika så stor geografisk variation. Tack vare de kortare distanserna, är det inte något problem att uppleva flera olika delar av landet under en och samma semester.

6 – Mer tid till upplevelser

Landets mindre storlek gör det dessutom möjligt att spendera längre tid på varje ställe, om du har mer än en destination uppskriven på resplanen.

Paladset-i-Sintra
Palatset i Sintra är en spännande attraktion att besöka

7 – Vädret

Sol och värme står högt på många svenska resenärers önskelista, men på många platser – framförallt i Spaniens inre delar – blir det så obehagligt varmt på sommaren, och omvänt väldigt kallt på vintern, att det inte finns någon optimal tidpunkt att besöka platsen. I Portugal bidrar avkylningen från Atlanten och de milda vindarna från syd, att landet är en destination du kan besöka året om. Framförallt Lissabon och den sydöstra kuststräckan har ett härligt klimat från januari till december.

Praia do Carvalho på Algarvekusten

8 – Lissabon

Den portugisiska huvudstaden är, efter Aten, Europas äldsta huvudstad och har i jämförelse med spanska storstäder, såsom Madrid och Barcelona, mer att erbjuda dig som är intresserad av historia. Ävenom Lissabon på många sätt och vis är en modern storstad, är den också charmig med en gammal stadsdel rik på sevärdheter och pittoreska gator och torg. Reser du till Lissabon, har du dessutom enkel tillgång till kuststäderna längs hela Lissabonkusten, som också har flera sevärdheter och vackra miljöer att erbjuda.

Lissabon i solnedgång
Lissabon i solnedgång

9 – Algarvekusten

Är du på jakt efter sol, värme och stränder i södra Europa, är Algravekusten på många sätt och vis ett bättre val än Costa del Sol i Spanien. Även om massturismen också har satt sin prägel på Algarve, har den inte nått samma proportioner som på många platser längs kusten i södra Spanien.

Stranden vid Portimao på Algarvekusten
Stranden vid Portimao på Algarvekusten

10 – Madeira och Azorerna

Kanarieöarna har på goda grunder blivit populära, men om du vill ha en reseupplevelse utöver det vanliga är naturupplevelserna på de portugisiska öarna i Atlanten enastående. Både Madeira och Azorerna bjuder på en enastående och dramatisk natur.

Vandring på Madeira
Vandring på Madeira

Resor till Portugal

Känner du dig redo att boka en resa till Portugal? Escapeaway har lång erfarenhet av att anordna resor till Portugal och erbjuder resor både till fastlandet och till Madeira och Azorerna.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer