Resor till Vila Real

Grundlagd 1272 är Vila Real, som betyder ”kungsstaden”, ett blomstrande lantbrukscentrum idealiskt placerat på en höjdplatå omgiven av berg i norra Portugal

En levande historia

I Vila Real kan besökande se många intressanta gamla byggnader med eleganta stenfasader och med portar dekorerade med den ursprunglige ägarens vapensköld och ofta är det deras ättlingar som fortfarande bor i husen.

Staden var även Diogo Cãos födelsestad – han var den förste sjöfararen som nådde till Kongoflodens mynning 1482.

Vila Reals strategiska placering vid knutpunkten mellan Douro provinsen och Tras-os-Montes har hjälpt staden att spela en viktig ekonomisk roll i regionen. Bland annat kan nämnas att Vila Real år 1895 var den första staden i Portugal som fick elektricitet.

Sevärdheter 

Sao Pedro kyrkan som ligger på Rua da Portala byggdes år 1528 och har en vacker fasad i barockstil och en interiör av sällsynt azulejo glaserat kakel från 1600-talet. Vila Reals centralt belägna gotiska katedral är allt som återstår av det dominikanska klostret Sao Domingos, som Kung Joao I lät bygga år 1427.

Upplevelser i närheten av Vila Real

Cirka 5 km nordost om Vila Real ligger det urgamla stentemplet Panoias, där romarna offrade djur och troligtvis även människor till sina gudar. Den lilla landsortsstaden Bisalhaes, 6 km väster om Vila Real, är välkänd för sin ovanliga svarta och mörkgråa keramik som färgas av trärök under långsam bränning. Dessa massiva krukor används till förvaring av oliver och olja samt att bära vatten i och till matlagning. Solar de Mateus, belägen 3 km från Vila Real, är en av de mest välkända herrgårdarna i Portugal. Byggd på 1700-talet och tillhörande länsgreven i Vila Real så syns herrgården på etiketten på alla flaskor med Mateus rosé vin.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Vila Real