Resor till Vila Nova da Gaia

Den hektiska stadsdelen Vila Nova da Gaia ligger mitt emot Porto på Douroflodens branta södra bredd. Staden ligger ovanpå en före detta romersk befästning och fick sin status som stad av Kong Afonso III år 1255.

Portvin i Vila Nova da Gaia

Vila Nova da Gaia testamenterades till aristokratin efter att ha motarbetat biskoparnas makt i grannstaden Porto, där de på den tiden krävde orimligt höga fartygstullar.

Vila Nova da Gaia domineras i dag av portvinshus med över 50 vinföretag belägna i de snäva slingrande gatorna. Här under ett hav av röda tak försigår idag lagringen och blandningen av de flesta av världens portvinerer som sedan pryds med etiketter från en del av de mest berömda namnen inom vinframställning.

Sevärdheter i Vila Nova da Gaia

Klosterkyrkan Serra do Pilar från 1500-talet bjuder på ovanliga och cirkelformade klostergångar och panoramautsikt över Porto och Dourofloden. Från kyrkans terrass planerade den blivande greven av Wellington sitt överraskningsanfall mot Frankrike 1809.

En tur i vinkällarna är ett måste för varje besökare i Vila Nova da Gaia, efterföljt av en vinprovning. En av de bäst organiserade vinproducenterna att besöka är Sandeman som grundades 1790 och ligger inhyst i ett tidigare nunnekloster från 1500-talet där man även har ett litet museum.

Taylors, ett av de senaste privatägda vinbolagen, erbjuder en livlig och informativ rundtur i sina lokaler samt en fantastisk utsikt från den stora utomhusterrassen.

Vid Grijo, ett par kilometer söder om Vila Nova da Gaia, står Augustinerklostret Sao Salvador, påbörjat år 1574 efter en modell av Francisco Velasques. Det stora tvåvåningsklostret stod färdigt 1593.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Vila Nova da Gaia