Resor till Vila do Conde

27 kilometer norr om Porto ligger Vila do Conde, en härlig kuststad dominerad av det enorma klostret Santa Clara, byggt på en backe över floden Ave.

Skeppsbygge i Vila do Conde

Vila do Conde hade som skeppsbygg-centrum sin boom under åren då Portugals upptäcktsresenärer åkte ut på sina expeditioner på 1400- och 1500-talen. Idag, med sin levande fredagsmarknad och ett medeltida kvarter fullt med atmosfär, är den gamla stadsdelen bevarad som en aktiv fiskehamn, medan de gyllene stränderna vid Guia och Forno är populära familjeutflyktsmål på sommaren.

Sevärdheter

Nunneklostret Santa Clara byggdes år 1318 (och renoverades fullständigt år 1778), och innehåller gravkammaren för klostrets grundare, Dom Afonso Asanches (son till Kung Dinis) samt hans hustru Dona Terasa Martins. Fontänen i klostret fick sitt vatten via en 5 kilometer lång vattenledning som byggdes på 1700-talet. Mycket av klostret är fortfrande intakt, t.ex. några av de 999 valv som byggdes (byggherrar på den tiden ansåg, att 1000 valv skulle vara en förolämning mot Gud).

Nedanför klostret, i den gamla staden Vila do Conde, bjuder kyrkan från 1500-talet på en imponerande gotisk dörröppning.

Vila do Conde är också centrum för spetsframställning, en kostn som hålls vid liv på Escola de Rendas (en knipplings-skola), som håller hus i stadens knipplingsmuseum på Rua de Sao Bento.

Upplevelser i närheten av Vila do Conde

Den närliggande semesterorten Povoa de Varzim, endast 3 kilometer norr om Vila do Conde, erbjuder sandstränder och ett pulserande nattliv. 10 kilometer nordöst om Vola do Conde, kan kyrkan Sao Pedro de Rates skryta med ett praktfullt rosenfönster och några noga utformade helgonstatyer. Nära inpå, vid Rio Mau, blev kyrkan Sao Christovao de Rio Mau färdigbyggd år 1151.

Läs mer om Vila do Conde på Portugals turistbyrås hemsida. 

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Vila do Conde