Resor till Sernancelhe

Längst ner i söder i Douroregionen i Portugal, ligger Sernancelhe på en avstickare från huvudvägen mellan Giarda och Lamego. Det är en pittoresk liten stad, ursprungligen grundad på bredden av Tavora-floden på 900-talet.

Sevärdheter

På det centrala torget Praca da Republica, står Sernancelhes romanska kyrka anmärkningsvärdig för sina granitstatyer från 1100-talet, som föreställer sex väderbitna apsotlar fastgjorda på varsin sida av entrén. Inne i kyrkan finns en serie paneler från 1500-talet, främst känd för en avbildning av Johannes Döparen. Straffstocken som står på torget härstammar från 1554.

Det gamla kvarteret i Sernancelhe har fortfarande exempel på medeltida judiska bosättningar och åtskilliga imponerande stadshus från 1500- och 1600-talen, varav ett är Padre João Rodrigues födelseplats - en framsträndande missionär som var aktiv i Japan på 1500-talet.

Sernancelhes slottsruin, byggd av Riddarna av Malta, är värd ett besök på grund av det iögonfallande Casa do Padre (prästbostaden) med krenelering, som ligger vid dess fot.

Upplevelser i närheten av Sernancelhe

Nära inpå, i Serra da Lapa som reser sig söder om Sernancelhe, står helgedomen för Nossa Senhora da Lapa ("Vår fru av Lapa"). Helgedomen minns miraklet om en stum herdepiga vid namn Joana, som plötsligt fann sin röst igen, då hennes mor provade att bränna en staty av Jungfru Maria.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Sernancelhe