Resor till Santa Maria da Feira

Bekvämt beläget nära motorvägen A1, mitt emellan Porto och Aveiro, ligger Santa Maria da Feira, vars namn härstammar från en lång tradition med att hålla stora utställningar och veckovis återkommande marknader på torget i staden Rossio (da Feira betyder marknad). Reser du tillnorra Portugal, är Santa Maria da Feira ett bra ställe att besöka, då du här finner en äkta portugisisk stad, och vi själva brukar ofta stanna till för en lunch i staden, på vår väg till eller från Porto. 

Sevärdheter

Santa Maria da Feiras gator kantas av handelshus från 1700- och 1800-talet. Bredvid staden ligger en skogsklädd sluttning som i dess södra kant domineras av slottet Santa Maria da Feiras med sina fyra torn och en blandning av kupoler på toppen. På vägen ner från slottet (det tar cirka 15 mintuter att gå upp) ser du det stora nunneklostret Loios med glaserade kakel (azulejos) från 1600-talet som dekoration på fasaden på klostrets två symmetriska klocktorn.

Upplevelser i närheten av Santa Maria da Feira

Den lilla staden Arouca, 20 km öster om Santa Maria da Feira, är anmärkningsvärd för sitt imponerande nunnekloster, grundat år 1091. Barockkyrkan har rikligt utskurna korstolar och en stor orgel med 1352 toner. Besökare kan också se ett detaljerat segelskin, som innehåller resterna av en docka av Prinsessa Mafalda, dotter av Kung Sancho I. Museet ovanpå innehåller en rad sällsynta målningar av Josefa de Obidos (1630-84). Utanför den centrala gårdsplatsen finns ett luftigt rum smyckade med imponerade azulejo-kakel. Kuststaden Ovar, ett par kilometer sydväster om Santa Maria da Feira, kan skryta med en fin sandstrand och ett intressant etnologiskt museum.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Santa Maria da Feira