Resor till Porto

Porto lockar med en vacker gammal stadskärna, bra vinbarer och gyllene tak. Här kan du äta långa middagar på praktfulla fiskrestauranger, flanera på de sömniga gatorna och ta en aperitif i solnedgångens milda ljus.

Kärt barn har många namn och det samma gäller för städer. Ta till exempel ”Rom – den eviga staden” eller ”Städernas stad – Paris”. Även om Porto i och för sig inte har något smeknamn (ännu) så är det enligt min inofficiella åsikt "livsglädjens stad". Porto rymmer nämligen allt det som gör leendet lite bredare och får dig rent ut sagt på gott humör. Staden har allt från historia, arkitektoniska pärlor, gastronomi och inte minst portvin, massor av portvin.

Att resa till Porto är som att gå ett kapitel tillbaka i historieboken. Här väntar dig nämligen allt från den berömda Dom Luis-bro (ritad av Eiffels elever), UNESCO-bevarat centrum och anor från en svunnen tid helt tillbaka till romarriket. Ja, Porto kan något när det kommer till att berätta en bra historia. Men Porto av idag är mycket mer än "det var en gång". Idag är staden en av Sydeuropas mest älskade storstäder, för här är det liv och rörelse som passar för alla typer av temperament och smaklökar. Apropå det sistnämnda så har Porto en hel stadsdel, Vila Nova de Gaia, där portvinshusen med sina provsmakningsrum ligger sida vid sida. Detta är rent ut sagt ett mekka för smaklökarna. 

Porto har även blivit mer känt för sin shopping på senare år. Väldigt många åker hit på en förlängd weekend för att ”shoppa-amok” och kombinera specialbutiker och designhus med stadens puls och charmiga utstrålning. Just denna blandning av historia, atmosfär och de moderna inslagen gör att riktigt många besökare återvänder till Porto gång efter annan – det är svårt att inte bli en aning förälskad i staden och just därför menar jag verkligen att Porto med rätta kan kallas "livsglädjens stad".

Välkommen till Portugal med Escapeaway, vi är specialister på resor till Porto där du bor på handplockade hotell under din semester. Boka din resa som ett komplett paket som inkluderar flygresa, hotellvistelse och transfer tur/retur från flygplatsen. Vill du hellre själv arrangera din resa till Porto så kan du naturligtvis nöja dig med att bara boka din hotellvistelse genom Escapeaway. Du kan flyga till Porto alla dagar året runt eftersom vi erbjuder valfria avresedagar och reslängd. Från flygplatserna i Stockholm och Köpenhamn går det flera avgångar i veckan direkt till Porto, medan det även finns bra förbindelser från andra flygplatser som t.ex. Göteborg och Malmö. 

Många väljer att kombinera en semester i Porto med ett besök i Dourodalen. Det är ett perfekt upplägg att göra en rundresa där du bor på flera hotell, läs mer om bilrundresor under resetema eller kontakta oss och få ett erbjudande på en skräddarsydd kör-själv semester i Norra Portugal. Läs mer om rundresor i Portugal.

Hotell i Porto

Populära hotell i Porto

Portugal, Porto E Norte, Porto
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Portugal, Porto E Norte, Porto
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Porto E Norte, Porto
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Närmaste strand: ca. 5.6 km
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Porto. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Ponte de Dom Luis I

Det är omöjligt att skriva om Porto, utan att nämna Douro-floden och alla de broar som leder över den. Ponte de Dom Luis I är den mest berömda bron i Porto, och har sedan dess invigning år 1886 blivit ett arkitektoniskt kännetecken för staden. När den invigdes var den 172 meter långa bron den längsta i sin sort, i världen.

Järnbron har två däck, av olika höjd och bredd, mellan vilka man har konstruerat centralbågar som stöttar de två däcken. Båda våningar är sitter fast med flodbredderna via murverk. Sedan 2005 har det översta däcket varit begränsad trafik med Portos metrolinje D, medan fotgängare och fordon kan passera på det nedre däcket.

Porto katedral

Portos katedral, Sé do Porto, är inte bara centrum för Portos biskopsråd, utan är också en av de äldsta och viktigaste romanska byggnaderna i staden. Den ligger dessutom på en backe i den gamla stadsdelen, och finns med på UNESCOs världsarvslista sedan 1996.

Konstruktionen av katedralen började på 1100-tlet. Från denna tidpunkt härstammar den dubbla tornfasaden med rosettfönster och skeppet. Den gotiska korsgången byggdes på 1300talet. Katedralens utvändiga sidor renoverades radikalt på 1600-talet, och utrustades med en korstol och väggmålningar på 1700-talet. Även fasaden med tornen och portalen har ändrats, och korsgången har dekorerats med blå och vita azulejos. slutligen har den italienske arkitekten Nicolau Nasoni skapat en loggio vid den norra fasaden.

Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa är en byggad, so ursprungligen användes som börs och handelsrätt, men som idag används till konferenscenter och som också är tillgängligt för besökare.

Palatset byggdes på 1800-talet av Associação Comercial do Porto (Portos handelskammare) i neoklassisk stil och ligger i det historiska centrumet av Porto, en del av UNESCOs världsarvslista. Det har dessutom blivit utnämnt till att vara ett nationellt monument i Portugal sedan 1982.

Palatset byggdes på platsen där ett tidigare kloster - ödelagt under ett portugisiskt inbördeskrig - stod. Drottning Maria II donerade det ödelade klostret till handelskammaren i staden och byggnationen började år 1842. Själva kärnan av byggnaden stod dock inte klart förrän 1850, medan själva interiören av paltset var färdigt först år 1910.

Douro-floden

Allt liv i Porto är på ett eller annat vis centrerat runt Douro-floden, som löper genom staden och mynnar ut i Atlanten. Det är här du hittar några av stadens största sevärdheter, såsom stadens legendariska broar, och det är också här det berömda portvinet historiskt sett blivit transporterat från Douro-dalen till portvinshusen i Vila Nova e Gaia (idag föregår transporten i lastbilar).

Douro-floden är också ett av de populäraste utflyktsmålen för turister, som kommer till staden. En båttur med en av alla de båtar som erbjuder turer på floden, kan rekommenderas då det ger en helt annan bild av staden. Dessutom går det inte att missa historiens vingslag på båtturen.

Information och fakta om Porto

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Porto. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Porto, som ligger vid Douroflodens mynning i regionen Norte i Nordportugal, är den näst största staden i Portugal efter Lissabon, och ett av de stora stadsområdena på den iberiska halvön. Staden har en befolkning på cirka 240.000 människor, medan det stora metropola området som sträcker sig utanför stadens administrativa gränser, har en befolkning på hela 1,8 miljoner.

Klimat och väder

Porto har ett varmt medelhavsklimat i riktning mot ett oceaniskt klimat. Det vill säga, varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. I motsats till längre söderut i Portugal, kan somrarna händelsevis avbrytas av regniga dagar och lite svalare temperaturer. Nederbörden förekommer dock främst på vintern, och soliga dagar är vanliga även i de mest regniga månaderna. På sommaren är de närliggande stränderna vid kusten ofta vindiga och normalt kallare än stadsområdena.

De varmaste månaderna på året är juni med 20 grader i genomsnitt, följt av augusti och september med 19 grader i genomsnitt. Januari är årets kallaste månad med 10 grader i genomsnitt, följt av februari med 11 grader, samt mars och december med 12 grader i genomsnitt.

Mest nederbörd faller i december (180 mm) följt av oktober och februari (160 mm), medan juli och augusti är de månader som har minst nederbörd med 20 mm i genomsnitt, följt av juni med 40 mm i genomsnitt.

Transport

Vägar

Porto har en bra infrastruktur med ett välutbygg vägnät. Staden är dessutom sammankopplad med en rad andra portugisiska huvudvägar, såsom Valença (Viana do Castelo) via motorväg A28, med Estarreja (Aveiro) via A29, med Lissabon via A1, med Bragança via A4 och med Braga via A3.

Det finns också en ringväg, A41, som förbinder alla huvudstäder runt Porto, som dessutom förbinder staden med andra större huvudvägar, såsom A7, A11, A42, A43 och A44.

Flygplats

Porto har en internationell flygplats, Francisco Sá Carneiro Airport (OPO), som ligger cirka 15 kilometer nordväst om stadens centrum.

Flygpltsen är för ögonblicket den näststörsta i landet, baserat på antalet flygningar och den näst mest nyttjade i landet, baserat på antalet passagerare. Flygplatsen är bland annat bas för easyJet, Ryanair, TAP Air Portugal och dess dotterbolag TAP Express.

Mellan flygplatsen och Portos centrum går en metro (linje E). Du kan också hyra en bil, ta en taxi eller nyttja bussnätverket för att ta dig mellan flygplatsen och centrum.

Bussar

Staden har ett omfattande nätverk av bussar, som drivs av STCP (Sociedade dos Transportes Colectivos do Porto), som också står för buss-servicen i de närliggande städerna Gaia, Maia, Matosinhos, Gondomar och Valongo.

Metro

Portos metrosystem har 68 stationer, fördelade på 6 olika linjer och en sträcka på 60 kilometer.

Linjerne A (blå), B (röd), C (grön) och E (lila) böjar alla vid Estádio do Dragão och slutar förhållandevis vid Senhor de Matosinhos (A), Póvoa de Varzim (via Vila Conde) (B), ISMAI (via Maia) (C) och Francisco Sá Carneiro lufthavn (E). Linje D (gul) går för ögonblicket från Hospital S. João till Santo Ovidio på den södra spetsen av Dourofloden, medan linje F (orange) går från Senhora da Hora (Matosinhos) till Fânzeres (Gondomar).

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Vad tycker gästerna om i Porto?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 34 recensioner