Resor till Matosinhos

Matosinhos är inte känd hos många svenska turister, och inte heller av turister från andra länder. Befinner du dig i norra Portugal, ligger Matosinhos nära motorvägen och är en perfekt plats för en paus, framförallt om du är sugen på en god lunch bestående av nyfångad fisk - på sitt läge på den norra bredden av floden Leca i den norra förorten till Porto, är Matosinhos nämligen berömd för sina första-klassens fisk- och skaldjursrestauranger.

Sevärdheter i Matosinhos

Hamnen Leixoes byggdes år 1884 efter Nogueira Soares planer, och utvecklades stark år 1932.

Förbi hamnen i Matosinhos, på en höjd nära motorvägen, ligger kyrkan Bom Jesus från 1700-talet (också känd som Igreja do Senhor de Matosinhos). Den innehåller en trästaty av Kristus på korset, som sköljdes upp på stranden på 900-talet, med avsaknaden av en arm. En legend säger, att 50 år efter statyn hittades, hittade en gammal kvinna armen då hon var på stranden för att samla drivved. Hon tog med den till helgedomen, där den mirakulöst sattes fast på statyn. Kyrkan i Matosinhos har en fasad i barockstil och ett vackert tak som återger scener från Jesu lidelse.

Upplevelser i närheten av Matosinhos

En kort bilfärd längs kystvägen mellan Matosinhos och Porto, ligger Castelo do Queijo (Ost-slottet), en garnison från 1600-talet uppfört för att minnas Goncalves Zarco, Madeiras upptäckare, som enligt legenden kom från Matosinhos. Den innehåller en gammal offersten, som användes av keltiska druider på 500-talet. Vid Foz, Portos semesterort vd stranden, kan besökare se Sao Joao-slottet från 1500-talet, byggt på platsen fär ett Benediktiner-kloster låg på 1200-talet.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Matosinhos