Resor till Lamego

Med utsikt över en av Portugals viktigaste helgedomar är Lamego en urgammal biskopsstad som ligger inom Övre Douros avgränsade portvinsområde. 

Barockstil i Lamego

Beläget i en frodig dal är Lamego en underbar stad i barockstil med ett centralt torg anlagt som en offentlig trädgård omgärdad av eleganta byggnaderna från 1600-talet. Lamegos mest betydande roll i landets historia var år 1143 då staden var platsen där det rådgivande rådet (cortes) möttes för första gången för att utropa Afonso Henriques till Portugals förste kung.

Sevärdheter 

Lamegos slott från 1100-talet som är beläget på en av stadens två kullar har ett fint bevarat borgtorn från 1200-talet och en ovanlig välvd, morisk cistern. På toppen av den andra kullen ligger Lamegos mest betydande byggnad, pilgrimskyrkan Nossa Senhora dos Remedios, som man tar sig till längs en enorm 60 trappstegs trappa i barockstil. Katedralen av gotisk konstruktion lät Afonso Henriques bygga år 1129. Stadsmuseet som under tidigt 1700-tal hyste biskopens palats har flamländska gobelänger från 1500-talet och verk av Grao Vasco.

Upplevelser i närheten av Lamego

Cirka 3 kilometer från Lamego ligger den lilla rustika kyrkan vid Sao Pedrode Balsemao, som sägs vara den äldsta i Portugal. Kyrkan byggdes på 600-talet av de kristna Visigoterna (västgoterna) innan morerna kom hit och den har senare renoverats på 1600-talet. Kyrkan i det första cisterciensklostret i Sao Joao de Tarouca 17 kilometer från Lamego grundades år 1139. Målningen i klostret föreställande St. Peter (Petrus) är målad av Grao Vasco och är en nationalskatt.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Lamego