Resor till Guimarães

Guimarães är en mycket viktig stad i Portugals historia - det var landets första huvudtad och blir ofta omtalad som "födelseplatsen för den portugisiska nationen"

Guimarães, som ligger i den norra och natursköna provinsen Minha, kallas ofta för "Portugals vagga", eftersom landets förstakung, Alfonso Henriques, föddes här. Det var också här grundandet av kungariket Portugal skapades. Guimarães förblev aldrig huvudstad, men däremot ett viktigt kulturellt, religiöst och administrativt centrum på medeltiden, bebott av många inflytelserika, adliga familjer. Dess gator och monument andas historia och lyckas förena stadens historiska och kulturella arv med en initiativrik dynamik som kännetecknar alla moderna städer.

Res till Portugal med Hideaways. Vi är specialister på resor till området runt Guimarães där du bor på noga utvalda hotell på din semester.

Sevärdheter

Den historiska staden har i utpräglad grad lyckats bevara sitt stolta arv genom att sköta sina viktiga byggnader och hålla dem i fin form. Ett faktum som utan tvekan har medverkat till att staden blivit erkänt som världsarv av UNESCO. Framförallt Guimarães centrum är ytterst välskött och som besökare känns det nästan som man är på besök i en svunnen tid.

Rua de Santa Maria

Snävt genom det gamla, centrala kvarteret i Guimarães löper gatan Rua de Santa Maria med en autentisk atmosfär som ger den besökande en känsla av att befinna sig i gamla Portugal. Längs gatan ligger gamla butiker, och den är flankerad av vackra fasader och statyer av berömda och viktiga portugiser.

Paço dos Duques de Bragança

En av Guimarães stora attraktioner är palatset Paço dos Duques de Bragança, som byggdes på 1400-talet av Dom Afonso. På 1900-talet blev palatset restaurerat och det står nu så vackert, att Portugals president använder det som residens. I samband med palatset ligger ett litet museum, som resenärer kan besöka.

Nossa Senhora da Oliveira

I det före detta klostret Nossa Senhora da Oliveira - som nu är inrett som museum - hittar man exempel på religiös konst från olika perioder i historien. Det finns också en utställning som visar den uniform Dom João hade vid slaget om Aljubarrota år 1385.

Upplever i närheten av Guimarães

Har du möjlighet att köra runt i området runt Guimarães, öppnar sig en rad av möjligheter för goda upplevelser. Området är speciellt rikt på religiösa sevärdheter - såsom kloster och kapell. Nordväst om Guimarães ligger kurorten Caldas das Taipas, och söderut en annan kurort, Vizela. Öster om staden ligger berget Monte Farinha, med en kyrka nära toppen och i samma område ligger landsorten Celorico de Bastos, som har ett litet slott och åtskilliga gamla, trevlig hus. Staden ligger i nordvästra Portugal, cirka 50 kilometer från kusten.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Guimarães