Resor till Chaves

Endast 10 kilometer från gränsen till Spanien, i Portugals norra provins Trás-os-Montes, ligger staden Chaves vid floden Tâmega. Chaves är en kusort badad i historia. Res med Escapeaway till Chaves och upplev autentiska Portugal.

2000 år gammal bro

Chaves huvudattraktion är den gamla, romerska bron, som idag är otroligt välhållen. Bron byggdes redan på det första århundradet e.Kr. och är historisk ingenjörskonst i världsklass. Alla 12 valven är fortfarande synliga, och man får ett klart intryck av hur bron såg ut för nästan 2000 år sedan. Bron blev - enligt texten på den stora stenen  - byggd av lokala slavar. Bilr korsar fortfarande floden på den gamla bron varje dag! Och promenerar du över till fots, får du en vacker utsikt över en stor del av Chaves.

Chaves två borgar: São Neutel och São Francisco

Chaves viktiga strategiska placering blir tydligt när man tittar på de två borgarna som ligger i utkanten av staden, São Neutel och São Francisco. Båda borgar är i fin standard och ger besökarna en känsla av stadens historiska storhet.

Medeltidskvarteret

De gamla husen i det medeltida kvarteret i Chaves är höga och smala - på så vis gav de plats till fler invånare innanför stadsmurens skuddade murar. De smala gatorna ger skugga nästan större delen av dagen, vilket gör att temperaturen är skön - även på mycket varma dagar på sommaren.

Praça de Camões - Chaves centrum

På Chaves centrala torg, Praça de Camões, kan du fortfarande se borgens centrala torn, som byggdes av Dom Dinis. Idag huserar tornet ett militärmuseum, med vokus på 1 världskriget. Längs torgets sidor ligger också två av stadens kyrkor. Den vackraste av dessa är Miseracórdia, vars kakelmålningar berättar historier från Bibeln.

Skinkor, guld och varma källor

Idag är Chaves mest känd för sin läckra, torkade presunto-skinkor, men tidigare lockade både guldfynd i närheten och de varma källorna, resenärer från när och fjärran. Vattnet från de naturliga källorna är 70 grader varma när de kommer upp från jorden. Det varama vattnet användes för att bota all världens sjukdomar förr i tiden, och det finns fortfrande spa i närheten av Chaves när du kan nyttja resurserna, bland annt i Vdago sydvät om staden.

Upplevelser i närheten av Chaves

Vid landsorten Soutelo ligger den jättestora stenen Outeiro Machado som är hela 50 meter hög och har många ingraveringar som härstammar från kelterna. Det kända vinet "De dödas vin" produceras i Boticas inte så långt bort. Enligt legenden "begravde" de lokala sitt vin för att undvika plundringar, men kom snabbt på att det smakade bättre av detta.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Chaves