Resor till Barcelos

Barcelos är en liten, nordportugisisk medeltida stad, som ligger vackert på en platå ovanför floden Cavado, omgiven av idylliska kullar. Staden är helt klart värd ett besök om du är på rundresa i norra Portugal. Barcelos är framför allt känt för sina stolta hantverkstraditioner. Detta gäller till exempel den vackra keramiken, häribland inte minst Portugals mest berömda symbol, porslinstuppen Galo de Barcelos. Den och många andra fina souvenirer hittar du på stadens marknad, som går av stapeln varje torsdag på Campo Da Republica och räknas bland en av de största i Portugal.

Det är inte enbart det vackra konsthantverket som vittnar om att Barcelos har djupa historiska rötter. runt omkring i staden hittar du en lång rad av imponerande och historiska byggnadsverk, bland annat i form av välbevarade Medeltidskyrkor och borgruiner. Även om du bara går runt på staden smala, kullerstensbelagda gator kommer du märka historiens vingslag i Barcelos. 

När du känner för en förfriskning så finns det massor av restauranger och trottoarserveringar att välja mellan i Barcelos, särskilt i de gamla kvarteren precis norr om den vackra gamla bron Ponte de Barcelos. Cavado-floden mynnar ut i Atlanten enbart 15 kilometer från Barcelos, så inte helt överraskande bjuder därför det lokala köket på många spännande rätter med fisk och skaldjur. Det finns emellertid även rikligt med möjligheter att prova klassiska portugisiska rätter som till exempel den läckra gryträtten Cozido à portuguesa, som vanligtvis tillagas med kyckling eller fläskkött.

Åk på upptäcktsfärd i norra Portugal

Reser du till Barcelos i Norra Portugal kan du lätt få en dag att gå med sightseeing i själva staden. Skulle du dessutom vilja ha gott om tid på marknaden eller om du kommer hit i samband med någon högtid eller en av de många kulturhändelserna som staden står värd för under årets lopp, då bör du avsätta ännu mer tid. Barcelos ger dig dessutom en bra utgångspunkt för att uppleva många andra intressanta städer och sevärdheter i det nordliga Portugal.

Det tar till exempel mindre än en timme att köra söder ut till den stämningsfulla storstaden Porto eller norr ut till den natursköna Peneda-Gerês Nationalparken på gränsen till Spanien. De närmaste omgivningarna är emellertid också värda att utforska. En bil ger dig möjlighet att på en dagsutflykt komma runt till många mysiga byar i området, men det kan även varmt rekommenderas att parkera bilen och istället fortsätta till fots längs någon av de många vandringslederna i området. Det finns leder i nästan alla längder och svårighetsgrader från den 7 kilometer långa Circuito Histórico e Natural, som startar mitt i Barcelos, till lokala sektioner av den 240 kilometer långa pilgrimsrutten från Porto till Santiago de Compostela.

Hos Escapeaway är vi specialister på resor till Portugal och området omkring Barcelos. Läs mer om våra handplockade och noga utvalda hotell och rundresor.

Resor till Portugal

bluebox.find-rejsen-intro

Hitta din resa till Portugal här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter