Resor till Amarante

Den vackra staden Amarante i Portugal står oklanderligt längs floden Tâmegas bredder, 56 kilometer öster om Portugals näst största stad Porto

En lång historia

Denna urgamla bosättning grundades som staden Turdetanos år 360 f.Kr. och fortsatte sin framgångssaga under romarna. 

Amarantes imponerande bro byggdes 1790 och utgjorde platsen för ett heroiskt motstånd av Amarantes invånare då de 1809 stoppade den franske fältmarskalken Soults frammarsch under 14 dagar innan hans här lyckades rycka fram och bränna ner deras hus.

Den årliga Festa de Sao Goncalo i Amarante, som äger rum den första lördagen och söndagen i juni varje år är en av de mest färgrika marknaderna i Portugal. Som en tradition är detta tidpunkten för ogifta att byta fallosformade kakor med varandra som ett tecken på deras kärlek.

Sevärdheter 

Ända sedan 1540 döljer den exotiska, honungsgula granitfasaden på kyrkan och det tidigare klostret Sao Goncalo en vacker interiör av målade pelare och ett dramatiskt upphöjt altare, därutöver finns här ett litet gyllene kapell där Sankt Goncalo ligger begravd. Född i Amarante i slutet av 1100-talet är Sankt Goncalo mest beundrad för sina många helande mirakel. Kyrkan bjuder även på ett storslaget tvåvånings-renässanskloster.

Amarantes museum er dedikerat till den lokalfödde kubistiske konstnären Amadeo de Souza-Cardosos liv och konst. Han levde mellan 1887-1918, och var en av Portugals ledande konstnärer under 1900-talet.

Upplevelser i närheten av Amarante

Det urgamla Benediktinerklostret Sao Salvador i Travanca grundades under perioden 970-1003 och ligger djupt inne i en trädbevuxen dal nära Vila Cova de Lixa, bara 10 kilometer från Amarante. Som en fristad består nu kyrkan av två markanta romerska portaler och ett separat torn.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Amarante