Resor till norra Portugal

Den norra delen av Portugal - Norte - är den äldsta delen av landet och har varit bebodd sedan förhistorisk tid och ändå är området glesare befolkat än den södra delen och därmed också mindre påverkat av turism. Boka din resa till norra Portugal med Escapeaway i dag!

Regionen sträcker sig från Coimbra upp till Moncão nära gränsen till Spanien, och omfattar den idylliska Minho, den häpnadsväckande Douro-dalen, samt Porto som man också hittar på UNESCO:s världsarvslista. Det är också här man kan besöka Beira Alta och Beira Baixa, även om dessa två har fått egna beskrivningar.

Naturen i området är en skön blandning av långa och förhållandevis öde stränder längs kusten, och en dramatisk bergskedja samt täta skogar. Portugals första naturreservat, Peneda-Gerês, och andra härliga naturområden, såsom Montesinho och Alvão, bjuder på många natursköna vandringsleder, och i de nordostliga bergen finner man Coa-dalen med de förhistoriska grottmålningarna, som absolut är värt ett besök.

Den norra delen av Portugal är nog ändå mest känd för sin vinproduktion, och är därför ett favoritresmål för många vinkännare. I Douro-dalen produceras förstklassiga druvor och landsbygden kantas av vinodlingar och ’quintas’, som vingårdarna kallas. Porto är hemstaden för det berömda portvinet, och det delikata och lätta vinho verde kommer från Minho.

Porto

Historiska Porto är huvudstaden i den norra regionen, och är samtidigt Portugals näst största stad. Porto ligger vid Douro-flodens mynning och finns med på Unesco´s världsarvslista. Staden kännetecknas av de kullerstensbelagda gatorna, barock-kyrkorna och de smala medeltida husen med röda tegeltak. Staden har genomgått en viss modernisering under de senaste åren och man kan nu besöka gourmetrestauranger, ultramoderna barer och moderna konstmuséer. Men staden är nog mest känd för sina vingårdar; åk till Vila Nova de Gaia, som är det traditionella portvinets hem, och njut av att provsmaka de dyrbara och prisbelönta mörkröda dropparna.

>> Läs mer om resor till Porto här

Minho

Minho sträcker sig från den norra delen av Porto och ända till den spanska gränsen, och nämns ofta som Portugals gröna hörn på grund av de gröna skogarna och frodiga dalarna. Området är glest befolkat och de flesta invånarna är bönder, som lever ett lugnt liv.

Det finns två stora floder, Ria Minho och Rio Lima, men de flesta kommer hit för att besöka naturreservatet Peneda-Gerês, som är ett område fullt med granit, svindlande höjder och djupa dalar. Och de djupa skogarna lockar till sig, det som finns kvar av de utrotningshotade iberiska vargarna och de stora örnarna. Den västra sidan kantas av långa isolerade kuststräckor, där man kan hitta fantastiska stränder, som är populära bland surfare. Den lilla byn, Viana do Castelo, är områdets mest centrala stad.

Douro-dalen

Den fantastiska Douro-dalen är Europas äldsta vinregion och området är berömt för dess mikroklimat och gyllene landskap. Dourofloden, Ria Douro – guldfloden, flyter igenom landskapet från Atlantkusten till den spanska gränsen, och längs flodens bredd växer de många vinrankor, som levererar druvor till regionens berömda vinproducenter. Från Porto kan man ta ångbåten eller tåget till Douro-dalen, vilket är en tur på cirka 9 timmar. Även om man också kan ta bilen, så kan tåg eller båt rekommenderas, eftersom det ger möjlighet att njuta av det fantastiska landskapet fullt ut. Och det kan faktiskt vara en bra idé att låta bilen stå, för det finns så många vingårdar, som erbjuder vinprovningar till alla besökande.

Du är alltid välkommen att kontakta oss för mer information om våra resor, även om du bara vill ha ett bra råd när du ska välja hotell.

Jag önskar dig en härlig semester med Escapeaway Resor till norra Portugal, hälsningar Marie.

Boka en resa till Norra Portugal

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säkerresa till norra Portugal. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn antingen direkt till Lissabon eller med en mellanlandning på vägen till Porto. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell i norra Portugal samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Algarve
>> Läs om storstadssemester i Lissabon här

Resmål i Porto E Norte

 • Gästrecensioner 8,9
  Porto
  36 hotell
  "Porto - livsglädjens stad", lockar med en vacker gammal stadskärna, bra vinbarer och gyllene tak. Här kan du äta långa middagar på praktfulla fiskrestauranger, flanera på de sömniga gatorna och ta en aperitif i solnedgångens milda ljus.
 • Gästrecensioner 9,2
  Peso da Régua
  3 hotell
  Peso da Régua är officiellt centrum för norra Portugals berömda portvindistrikt. Det var härifrån som man på sin tid seglade med vintunnor ner längs Dourofloden. Det skeppas inga tunnor på floden längre men staden är fortfarande helt rätt resmål ... för vinentusiaster. Läs mer
 • Lamego
  2 hotell
  Lamego som ligger i en frodig dal strax söder om Dourofloden är berömd för sin historiska, välbevarade stadskärna. Här finner du katedralen och pilgrimskyrkan bland sevärdheterna och dessutom är staden en fin utgångspunkt för spännande utflykter ... till resten av regionen. Läs mer
 • Gästrecensioner 9,7
  Pinhão
  2 hotell
  Pinhao ligger precis där Douro flyter samman med den lilla Pinhão-floden. Området är som ett mekka för vinälskare. Den charmiga lilla staden har inga egentliga sevärdheter men utgör en fin bas för att utforska de många omkringliggande vingårdar.
 • Gästrecensioner 8,6
  Viana do Castelo
  2 hotell
  Viana do Castelo ligger där Rio Lima mynnar ut i Atlanten. Här låg en gång i tiden utskeppningshamnen för Portugals flotta. Idag korsar många av den historiska stadens besökare bara floden för att njuta av en avkopplande dag på den långa, gyllene ... sandstranden. Läs mer
 • Amarante
  1 hotell
  Amarante har genom tiden fostrat många av Portugals mest kända konstnärer och poeter. Den vackra staden och inte minst den omkringliggande, natursköna regionen är också otroligt inspirerande och sevärd med sina andra gamla städer, quintas, vingårdar ... och slott. Läs mer

Populära hotell i Porto E Norte

Portugal, Porto E Norte, Amarante
9,6
Fantastiskt
380 omdömen
 • Närmaste flygplats: 63 km
 • Närmaste stad: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Portugal, Porto E Norte, Porto
9,0
Fantastiskt
2187 omdömen
 • Närmaste flygplats: 14 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Portugal, Porto E Norte, Porto
8,9
Mycket bra
1419 omdömen
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Jag har här valt några få av alla de sevärdheter som du har möjlighet att uppleva på din semester i Norra Portugal. Beskrivningen är uteslutande avsedd som inspiration till din resa och vi reserverar oss för eventuella felaktigheter. Har du lust att läsa mer om andra sevärdheter i Norra Portugal rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om resor. Där hittar du intressanta artiklar om Norra Portugal och våra övriga resmål i Portugal.

Stort nöje och trevlig resa!

Guimarães

Som nämnt under Information anses Guimarães av många historiker att vara nationen Portugals vagga då det var i detta område som Alfonso Henrique - i kölvattnet av det segerrika slaget vid São Mamede den 24 juni 1128 utnämnde sig till prins och senare till kung över Portugal. På så sätt blev han år 1139 Portugals första kung som officiellt erkändes av påvedömet 1143 alltså fyra år senare.

Så enbart på grund av stadens enastående ställning i den portugisiska historien och i de flesta portugisers nationella, historiska och kulturella medvetande är staden Guimarães absolut värd ett besök när du är på resa i Norra Portugal.

Castelo de Giumarães

Utöver sin historiska status bjuder staden även på en rad speciella sevärdheter knutna till denna tid. Bland dessa återfinns stadens slott - Castelo de Guimarães – som ligger på en kulle av granit och omgiven av en liten skog i den norra delen av Guimarães stadsområde i kommunen Oliveira do Castelo.

Slottet som utsetts till ett av Portugals ”sju underverk” byggdes på 900-talet, på order av den mäktiga grevinnan Mumadona Dias, som ett skydd mot de från söder framryckande morerna. Portugals första kung Alfonso Henrique föddes enligt en del historiska källor på slottet 1109. I andra versioner föddes han 1100 eller 1111 och inte i Guimarães utan i Viseu eller Coimbra och slottet blev officiellt kungligt slott 1139 efter att Alfonso Henrique hade utropat sig som kung av Portugal, en status som slottet behöll fram till omkring år 1200.

Slottets nuvarande utformning härrör från Kung Dionysius av Portugals ombyggnad av slottet i slutet av 1200-talet och början av 1300-talet.

Andra sevärdheter i Guimarães

Bland stadens övriga sevärdheter kan bland annat nämnas det välbevarade historiska torget Largo da Oliveira beläget i stadens gamla stadsdel, det lilla kapellet Capela de Sao Miguel do Castelo där Alfonso Henrique sägs vara döpt, museet Museu de Alberto Sampaio som ligger i ett före detta kloster och här kan du se portugisisk konst från 1300-talet och framåt samt det arkeologiska museet Museu de Martins Sarmento i Rua Paio Galvão.

Dourofloden

Dourofloden som har utnämnts till världsarv av UNESCO är en av Portugals största sevärdheter och är ett måste under en resa i Norra Portugal. Floden rinner upp i de inre delarna av Spanien (i regionen Castilla och León) och sträcker sig nästan 900 kilometer innan den når sitt utlopp i socknen Foz do Douro (nära Porto) vid Atlanten. Denna långa sträckning gör floden till den tredje längsta på den Iberiska halvön.

Innan den når så långt som till Atlanten har den passerat genom de nordportugisiska distrikten Bragança, Guarda, Viseu, Vila Real, Aveiro och Porto samt städerna Miranda do Douro, Foz Côa, Peso da Régua, Lamego, Vila Nova de Gaia och Porto.

Vinodlingar och portvin

Längs vägen bjuder floden och de kringliggande dalarna på en del av Portugals vackraste kulturlandskap som är särskilt känt för sina terrasserade vinodlingar på bergssluttningarna längs floden.

Här på dessa vinodlingar odlas många av de druvor som används för att producera det berömda portvinet. Förr i tiden transporterade man vinet med flatbottnade båtar så kallade rabelos ner till Vila Nova de Gaia vid Porto för att där lagras på vinfat.

Efter 1950-talet i takt med att det byggdes stora fördämningar i floden upphörde denna tradition och idag transporteras vinet i stora tankbilar.

Besök vingårdarna

Vi rekommenderar verkligen att du besöker någon av de många vingårdarna i Dourodalen som ofta bär på en lång och unik historia. Många av dem erbjuder provning av sina produkter och även gårdsförsäljning. Du kan även bo på någon av vingårdarna då många av dem har gjorts om till hotell eller semesterlägenheter och en del ingår i vårt urval av hideaways i Norra Portugal.

Porto

Porto är Portugals näst största stad efter huvudstaden Lissabon och dessutom ett ekonomiskt, kulturellt och politiskt centrum för den norra delen av landet. Den historiskt unika staden erbjuder en lång rad sevärdheter vilka du kan läsa mer om här nedan:

Ribeira

Ribeira är namnet på det område i Porto som ligger längs Dourofloden och som utgör stadens ursprungliga ekonomiska centrum då det var härifrån varor transporterades in och ut ur staden. Idag finns området med på UNESCOs världsarvslista och en av Portos mest besökta och populära sevärdheter.

Sé do Porto

Portos katedral Sé do Porto ligger på en klippavsats och erbjuder en vacker utsikt över staden och Dourofloden. Det är inte enbart en av stadens äldsta byggnader utan även ett av de mest betydelsefulla exemplen på romansk byggnadsstil i Portugal.

Câmara Municipal do Porto

Portos rådhus Câmara Municipal do Porto ligger på gatan Avenida dos Aliados som utgör en av Portos mest storslagna boulevarder flankerad av vackra neoklassiska byggnader. Själva rådhuset uppfördes 1920 och har 6 våningar, två innergårdar och ett 70 meter högt torn av marmor och granit.

Barredo

Kvarteret Barredo beläget mellan Sé do Porto och Ribeira är ett virrvarr av små medeltida gränder med branta trappor ner mot floden som bidrar till att ge stadsdelen sin alldeles speciella atmosfär.

Dom Luis I

Porto är berömt för sina spektakulära och vackra broar, den mest kända av dessa är Dom Luis I som förbinder staden Porto med Vila Nova de Gaia. Bron som byggdes mellan 1881 och 1886 då den officiellt invigdes har ett bågspann på 172 meter och var sin tids längsta bro när den byggdes.

Palácio da Bolsa

Palácio da Bolsa som inhyste Portos gamla börs byggdes på 1800-talet i neoklassisk stil av stadens företagarförening ”Associação Comercial”. Palatset ligger vid torget Infante D. Henrique i Portos historiska centrum.

I en del av palatsets rum såsom Tribunalrummet, sällskapsrummet och det gyllene rummet kan man se möbler av José Marques da Silva, allegoriska målerier av José Maria Veloso Salgado och João Marques de Oliveira, skulpturer av Teixeira Lopes samt många flera konstverk.

Mest känt är emellertid det arabiska rummet som byggdes mellan 1862 och 1880 av Gonçalves e Sousa. Rummet är inrett i en exotisk neomorisk (eller orientaliserad) stil vilken var populär på 1800-talet. Rummet används än idag som mottagningsrum när internationella personligheter och statsöverhuvuden besöker Porto.

Baixa

Kvarteret Baixa som ligger ovanför börsen räknas av många som Portos nuvarande centrum. Den historiska stadsdelen präglas av de karakteristiska smidesbalkongerna och färgglada kläder som hänger på torkstreck tvärs över gatorna. Här ligger massor av små gamla butiker blandade med moderna byggnader som vittnar om kvarterets säregna blandning av gammalt och nytt.

Coimbra

Coimbra som på vår karta över Portugal markerar gränsen till Norra Portugal är en av Portugals äldsta städer som grundades av romarna och var under en kort period landets huvudstad (från 1139 till 1256). Staden är mest känd för sitt universitet, Universidade de Coimbra, som genom sitt grundande 1290 utvecklade Coimbra till dåtidens kulturella och intellektuella centrum i Portugal och som idag är känt för sin status som ett av Europas äldsta universitet.

Botanisk trädgård och fado

Coimbra har även en av Portugals största botaniska trädgårdar, många gamla kyrkor samt lilleputtvärlden Portugal dos Pequenitos. Dessutom är det i Coimbra som den ena av Portugals två stora stilarter inom den berömda fadomusiken den så kallade Coimbra stilen har uppstått och praktiseras.

Coimbra fadon är tätt knuten till studentmiljön runt universitetet i Coimbra och sjungs traditionellt enbart av män iförda den så kallade traje academico ackompanjerade av en portugisisk eller klassisk gitarr när de uppträder på stadens gator och torg. Några av Portugals mest kända fado sånger såsom “Fado Hilário”, “Saudades de Coimbra”, “Balada da Despedida”, “O meu menino é d’oiro” och “Samaritana” härstammar från Coimbra.

Information och fakta

Här har jag samlat lite information och fakta om Norra Portugal vad gäller klimat och väder, geografisk indelning och områdenas historia. Informationen är enbart tänkt som en inspiration för din semesterresa till Norra Portugal och vi reserverar oss för eventuella faktafel och felskrivningar. Har du lust att läsa mer om Norra Portugal rekommenderar jag att du besöker vår blogg som innehåller många intressanta artiklar om hela Portugal.

Stort nöje och trevlig resa!

Geografisk indelning

Historiskt sett har Norra Portugal ofta ansetts utgöra den del av landet som ligger norr om Dourofloden och som en gång utgjorde de uråldriga regionerna Minho och Trás-os-Montes.

Om man ser till den nuvarande administrativa indelningen som används av EUs statistiska organisation Eurostat och av portugisiska statsadmistrationen då det är den indelningen som ligger till grund för tilldelning av EU bidrag ur den så kallade strukturfonden. Enligt denna indelning så består Norra Portugal av subregionerna Alto Trás-os-Montes, Ave, Cávado, Douro, Entre Douro e Vouga, Grande Porto, Minho-Lima och Tâmega.

I vår egen subjektiva indelning av Portugal, som mera grundar sig på våra reserfarenheter i landet än på den officiella administrativa indelningen, har vi valt att dra gränsen längre söderut. Vår gräns går vid den gamla universitetsstaden Coimbra som ligger söder om Dourofloden och därmed officiellt sett tillhör den centrala delen av Portugal.

Klimat och väder

Norra Portugal är ett område med många berg och högplatåer vilket har stor inverkan på landsdelens klimat. Bergen bildar en barriär mot Atlantvindarna som därmed pressar samman kall luft och regn på den norra sidan av bergen. Generellt sett ger det högre och nordligare läget svalare temperaturer och mer nederbörd än i Mellan- och Södra Portugal men klimatet varierar mycket beroende på om du befinner dig vid kusten eller inne i den bergigare delen av landet.

I kustområdena i Norra Portugal är det således varmare på sommaren och mildare på vintern än i de inre delarna av landet. Men här i kustområden upp mot den spanska gränsen har man oavsett den högre temperaturen mycket rikligare nederbörd än i de sydliga och centrala delarna av landet vilket bidrar till att skapa ett överflöd av frodiga och gröna områden.

Temperaturer

De varmaste månaderna i Norra Portugal största stad Porto är juli med en medeltemperatur på 20 grader tätt följd av augusti och september med en genomsnittstemperatur på 19 grader och juni med 18 grader.

De kallaste månaderna är januari med genomsnittliga 10 grader följt av februari med i genomsnitt 11 grader och december med 12 grader.

Nederbörd

Den största nederbörden i Porto faller i december månad med ett genomsnitt på 180 mm följt av oktober och februari med en genomsnittlig nederbörd på 160 mm samt november med 150 mm i genomsnitt.
Månaderna med den minsta nederbörden är juli och augusti med enbart 20 mm i genomsnitt följt av juni med ett genomsnitt på 40 mm och september med 60 mm nederbörd i genomsnitt.

Sol

De solrikaste månaderna i Porto är juni, juli och augusti med i genomsnitt 11 solskenstimmar per dag medan maj genomsnittligen har 9 solskenstimmar om dagen och april har 8.

Månaderna med minst solskenstimmar är januari, februari och december som alla har 2 solskenstimmar per dag i genomsnitt tätt följda av november med genomsnittliga 3 solskenstimmar om dagen.

Historia

Castrokulturen och den romerska provinsen Galicien

I förhistorisk tid har Norra Portugal präglats av många olika kulturer. En av dessa är den kända Castrokulturen som är en gammal arkeologisk beteckning på den keltiska järnålderskulturen som dominerade den nordvästra delen av Iberiska halvön från slutet av bronsåldern fram till 1;a århundradet f.Kr. då den romerska provinsen Galicien bildades. Den romerska provinsen beseglade Castrokulturens öde och på 400-talet efter Kristus var den helt försvunnen.

Castrokulturen karakteriseras bland annat av en särskild sorts fästningar som byggdes på kullar och omgärdades av vallar. Dessa fästningar blev kända under namnet Castros (från latinets ”castrum” som betyder slott) eller Citânias. Ett annat kännetecken är att Castrokullturen inte heller hade någon tydlig begravningspraxis.

Sveberna, Hasdingivandaler, Alaner och Västgoter

Från år 410 e.Kr. erövrades delar av Norra Portugal av det germanska folkslagen Sveberna och Hasdingivandalerna som hade korsat floden Rhen 406 e.Kr. tillsammans med indo-iranska nomader och ryttarfolket Alanerna och därmed invaderat det romerska imperiet. Sveberna och Hasdingivandalerne delade den romerska provinsen Galicien mellan sig varmed Sverberna fick den västra delen av provinsen belägen vid Atlanten mellan städerna Porto (idag Norra Portugals största stad) och Pontevedra (som idag är spansk), varifrån de senare trängde in i Minhodalen. De besatte förmodligen även delar av den nordliga provinsen Lusitanien som i dag skulle motsvara de sydliga delarna av Norra Portugal.

Hasdingivandalerna fick den resterande delen av Galicien men miste 419 e.Kr. hela sitt territorium till Sverberna efter det att den sverbiske kungen Hermeric hade ingått en allians med romarna för att driva ut Hasdingivandalerna från Galicien. Hasdingivandalerna med sin kung Gunderic i spetsen flydde till provinsen Hispania Baetica belägen i den södra delen av Spanien (det som idag i stort sett motsvarar den sydspanska regionen Andalusien).

Alanerna fick provinserna Lusitanien och Hispania Carthaginensis varav den förstnämnda gränsar mot det vi i dag kallar Norra Portugal eftersom Lusitanien sträckte sig hela vägen från Algarvekusten i söder till Dourofloden i norr. Precis hur stor del av det nordliga Lusitanien som alanerna besatte och hur stor del som tillhörde sverberna debatterar man om än idag.

Svebernas kungadöme i den norra delen av Iberiska halvön bestod fram till 585 då ett annat nordgermanskt folk nämligen västgoterna drog nytta av det inbördeskrig som följde i kölvattnet av den sverbiske kungen Miros död 583 e.Kr. och inlemmade sverbernas kungadöme i det västgotiska kungadömet. Med tiden täckte det västgotiska kungadömet nästan hela den Iberiska halvön med undantag av den bysantinska provinsen Spaniae från år 552 till år 624).

Morerna

711 trängde en grupp, primärt bestående av berber och sekundärt av araber vars historiska samansättning ofta betecknas som morerna, från Nordafrika in i den södra delen av Spanien (våra dagars Andalusien). Här påbörjade man en invasion som med tiden skulle komma att omfatta det mesta av den Iberiska halvön men man besegrades upprepade gånger i sina försök att även erövra Asturien i den nordvästliga delen av halvön och fick därmed aldrig fotfäste i den norra delen av våra dagars Katalonien och Baskien.
Omkring 718 e.Kr. hade morerna även erövrat stora delar av Norra Portugal men de fick aldrig på alvar fotfäste längre norrut än våra dagars Porto som markerade gränsen till kungadömet Asturien.

Reconquistan

Morerna stannade på den Iberiska halvön i mer än 700 år men deras erövrade territorium minskade hastigt som en följd av det kraftiga motståndet från de kristna kungadömena i den norra delen av halvön, det som senare kommit att kallas reconquistan.
Redan 868 blev Porto intaget av kristna trupper anförda av den galiciske greven Vimara Peres som var utsänd av Asturiens kung Alfonso III för att återerövra området mellan Minhofloden och Dourofloden från morerna. I de återerövrade områdena ingick staden Portus Gales (senare Porto och Gaia) som tjänat som förlaga till nationens namn Portugal.

Vimara Peres blev den förste ledaren av den kungliga provinsen/grevskapet Condado Portucalense som av många historiker idag anses vara den första byggstenen till den portugisiska nationen även om själva nationen Portugal officiellt först grundades på 1100-talet.

Tre år senare år 871 erövrade greven även staden Coimbra och grundlade därefter grevskapet/den kungliga provinsen Condado de Coimbra. Staden och området blev emellertid föremål för moriska plundringar och återerövringar ända fram till 1064 då staden slutligen blev permanent säkrad i kristna händer av trupper utsända av kung Ferdinand I av Kastilien och León.

Oavhängighet och en nations födelse

I slutet 1000-talet slog den burgundiske greven Henrique de Borgonha samman de två grevskapen Condado Portucalense och Condado de Coimbra och förklarade dem oberoende från kungadömet Léon och Kastillien som hade interna stridigheter.

Oberoendet kom emellertid först med Henriques son Alfonso Henrique som efter att segerrik ha dragit sig ur det berömda slaget vid São Mamede i närheten av den nordportugisiska staden Guimarães utnämnde sig själv till prins av Portugal. 1139 utnämnde han sig även till Portugals första kung, en titel som formellt erkändes av en representant för påvedömet fyra år senare dvs. 1143.

Härmed var Portugal för första gången i historien erkänt som en självständig nation. Av denna anledning räknas området omkring Guimarães i Norra Portugal av många portugiser och historiker som den portugisiska nationens vagga.

Vad tycker gästerna om i Porto E Norte?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 64 recensioner