Sevärdheter på Madeira 

Madeira erbjuder tillräckligt med upplevelser och sevärdheter för flera veckors semester. Ska du resa till Madeira för första gången så får du här tips på några av de sevärdheter och upplevelser som borde stå högst upp på din lista för semestern.

Funchals historiska centrum

Om du bor på hotell i eller nära Funchal är det självklart att du ska lägga tid på att utforska huvudstadens historiska stadskärna. Här hittar du en rad intressanta museer, stilfulla, gamla byggnader, överdådigt utsmyckade kyrkor, lummiga parker och inte minst otaliga, inbjudande utekaféer och restauranger. Även om du inte behöver shoppa rekommenderas det att också besöka den berömda marknaden Marcado dos Lavradores som i första hand är en fruktmarknad men som också har en intressant fiskavdelning. 

Utsiktsplatser 

Madeira är känt för sitt dramatiska bergslandskap skapat av vulkanutbrott under miljontals år. Idag är ett av de bästa sätten för att uppleva detta spektakulära landskap att gå upp till en av de många utsiktsplatser (miradouros). Dom finns runt på större delen av ön. Bland de mest populära är från Madeiras högsta berg, Pico Ruivo, varifrån man på 1862 meters höjd vid klart väder har en fantastisk utsikt över bland annat Nunnornas dal och Porto Santo

Du kan eventuellt vandra till utsiktsplatsen från Pico do Arieiro (1818 meter) som är en av öns mest spektakulära vandringsleder. Om du inte lider av höjdskräck rekommenderas verkligen att besöka den nervkittlande Sky Walk vid Cabo Girão där du kan gå ut på en glasbalkong och titta 600 m vertikalt ner i djupet. 

Levada-vandring 

Madeiras gamla vattensystem består av över 2000 km små kanaler, levadas, som fortfarande är i bruk. Levadorna är dock samtidigt en av öns mest populära attraktioner då en vandring längs levadorna är ett av de bästa sätten att uppleva öns vackra och kuperade landskap.

Levadorna går igenom alla typer av terräng så det finns vandringsleder i flera svårighetsgrader, från rutter där du måste ha hjälm och ljus med dig, till lätta rutter där de flesta kan delta utan större svårigheter. Det är viktigt att bekanta sig med rutternas karaktär innan du ger dig av. De flesta väljer att gå på egen hand, men det finns även möjlighet att gå en guidad levada-vandringstur. Det kan vara en bra idé om du är osäker på vilka rutter som är mycket utmanande. 

Trädgårdar och parker på Madeira

Ön Madeira är känd över hela världen för sin vackra natur och kallas ofta för "Atlantens flytande trädgård". På Madeira finns ett stort urval av trädgårdar och parker som är omsorgsfullt bevarade med ett omfattande urval av exotiska blommor, växter och träd. År 2000 fick Madeira som representant för staden Funchal- ett första pris för "Europas mest blomstrande stad 2000". Detta prestigefyllda pris som är mycket eftertraktat av många europeiska städer har välförtjänt delats ut till en av de vackraste trädgårdarna i världen. 

När du besöker Madeira behöver du inte ta dig till alla trädgårdar för att uppleva den vackra naturen som redan finns runt omkring dig. Vill du ändå uppleva de vackra blommorna och växterna som finns på Madeira så är det ändå värt att besöka några av trädgårdarna. Sedan 1700-talet hade människorna på ön önskat sig en botanisk trädgård och drömmen gick i uppfyllelse 1960. Den ligger 3 km från Funchals centrum vid Quinta do Bom Sucesso- en privat Quinta som tillhör familjen Reid- där klimatförhållandena är optimala för den frodiga växtligheten. 

Den botaniska trädgården är rik på harmoniska former, kontrasterande färger och mer än 2000 växter. Trädgården ägs av staten och fungerar förutom att vara en underbar plats för fritidssysselsättningar också som ett centrum för vetenskap och kultur. Överallt i trädgårdarna kan besökarna hitta växter där skyltar anger växtens vetenskapliga namn och dess vanliga namn. 

Så här är vädret och klimatet på Madeira

Nunnornas dal

Madeira har många och magnifika attraktioner som får Madeiraresenärer att komma tillbaka år efter år. En av Madeiras mest hemlighetsfulla och mystiska sevärdheter är Nunnornas dal, som kallas på Madeira Curral das Freiras, som på portugisiska betyder nunnornas tillflyktsort. Som namnet antyder talas det om en attraktion som döljer en dramatisk del av Madeiras historia. Och för alla som reser till Madeira är det ett oundvikligt stopp på resan. 

Enligt de historiska traditionerna plundrades Madeira av en grupp franska pirater 1566. Först ut var staden Funchal med dess hamn, som gjorde ön tillgänglig för piratflottan. På den tiden var det vanligt att pirater plundrade kloster och kyrkor, som ofta innehöll stora rikedomar och därför valde en grupp nunnor från det lokala Santa Clara klostret i Madeiras huvudstad Funchal att söka skydd i den avlägsna och otillgängliga dalen som senare blev känd som Curral das Freiras, 20 km från Funchal. Nunnorna återvände sedan tillbaka till Funchal vilket skapade den bördiga jorden i byn som de flesta resenärer till Madeira känner till idag. 

Om du bor på hotell i Madeiras huvudstad Funchal eller i det närliggande Lido- området är det cirka en timmes bilfärd till Nunnornas dal. Omgiven av branta och oframkomliga berg döljer dalen en liten by med samma namn där det berömda Madeiravinet produceras och där det lokala jordbruket är den främsta inkomstkällan. Utöver sin historiska betydelse har byn blivit känd för sina många kastanjeträd från vilka stadsborna producerar smakrika kastanjebröd och kastanjelikör. Från Eira do Serrado som ligger 800 m över byn har man en bedårande utsikt över dalen. 

Karnevaler på Madeira 

Traditionellt finns det två karneval-parader på Madeira som är väldigt olika varandra. Den viktigaste, allegoriparaden som alltid äger rum i Funchal på lördagen under karnevalshelgen, är den mer sofistikerade paraden som kräver en hel del engagemang och organisation från alla grupper och deltagare. Många sambagrupper med tusentals deltagare i magnifika och färgglada kostymer dansar till spännande sambamusik genom gatorna i Funchal vilket gör att det hela påminner om karnevalen i Rio. 

Den andra paraden som kallas "trapalhao" fyller gatorna i stadens centrum med glädje på "Mardi gras" (karnevalen slutar på tisdagen). Alla kan delta i denna parad och de ganska utmanande kostymerna och de beskrivande karikatyrerna ger inspiration till deltagarnas egna fantasi. Båda paraderna följer en specifik rutt i stadskärnan och slutar vid rådhustorget där ytterligare underhållning med livemusik och kostymtävlingar äger rum. Minst en månad innan slutet av karnevalen uppträder de mest kända karnevalgrupperna på hotellen med dans och musik. 

Läs mer om Madeira här