Resor till São Vicente

São Vicente ligger på nordkusten av Madeira med ett fantastiskt naturskönt läge. Den lilla staden breder ut sig från det azurblåa havet upp längs en frodig dal med branta bergssidor täckta av skogar som tack vare deras otillgänglighet har fått växa ostörda i många hundra år. Det är lätt att förstå att detta bergiga område tidigare har varit svårtillgängligt och däför koloniserats långt senare än sydkusten.

Idag finns det lyckligtvis bra vägförbindelser till São Vicente från resten av ön. Reser du hit så kommer du ändå fortfarande ha känslan av att befinna dig i ett isolerat semesterparadis. Det går bussförbindelse hit från Funchal om du inte själv vill köra. Bussturen är i och för sig en ganska långsam affär - men vacker! Vill du komma snabbt fram så är en hyrbil dock ett bättre val. Med bil kan du köra från flygplatsen vid Funchal till São Vicente på 45-60 minuter.

Bland resenärer var Madeira förr i tiden känt för att vara en lite svårframkomlig ö där man verkligen behövde is i magen för att manövrera runt mellan och över de många bergen på smala serpentinvägar. De små bergsvägarna finns fortfarande kvar men man har numera byggt tunnlar genom bergen på flera ställen - bland annat till São Vicente. Det kommer därför en hel del dagsturister hit från Funchal.

Upplevelser över och under marken

En av de mest populära attraktionerna som du absolut inte får gå miste om på en resa till São Vicente är de vulkaniska grottorna Grutas de São Vicente. Dessa grottor som bildades genom ett vulkanutbrott för omkring 890 000 år sedan kan du numera utforska till fots längs en sträcka på en kilometer. Turen slutar vid vulkancentret där du kan lära dig mer om historian bakom detta flotta geologiska fenomen.

De flesta som reser till São Vicente brukar även tillbringa en hel del tid i stadens trevliga gamla centrum. Här på de kullerstensbelagda gatorna hittar du ett trevligt urval av butiker och caféer. Den centrala punkten i den gamla stadsdelen är den vackra kyrkan från 1600-talet, Igreja Matriz de Vila Franca da Serra. Titta in i denna barockkyrka och beundra de vackra takmålningarna. Går du längre ner mot havet kommer du till en hel rad av restauranger som ligger fint placerade med utsikt över havet.

Stranden vid São Vicente som består av stora stenar inbjuder kanske inte direkt till solbadande men du kan ofta se surfare som bemästrar vågorna här. Det finns emellertid även många andra aktivitetsmöjligheter på denna del av Madeira. Du kan till exempel utforska öns vackra landskap på vandringsturer. Just möjligheten att kunna vandra längs gamla bevattningskanaler så kallade levador är en av de mest populära aktiviteterna på denna blomsterö. En av de närmsta levadorna på en resa till São Vicente är Levada Fajã do Rodrigues. Det är en förhållandevis kort och lätt vandringstur men det finns även mer utmanande turer som börjar inte långt från staden. Det kan även rekommenderas att gå en tur till grannstaden Seixal längs den gamla kustvägen som inte längre trafikeras av bilar.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i São Vicente

Vad tycker gästerna om i São Vicente?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 10 recensioner