Resor till Santo Antonio da Serra

Santo Antonio da Serra är framför allt känt för två saker. Här ligger dels en vacker park, Quinta do Santo da Serra, som är perfekt för en picknick och så den kända Santo da Serra golfbanan. Varje år spelas öns enda PGA-turnering på golfbanan som sträcker sig mot öster från den lilla stadens utkanter. Spelare och åskådare kan njuta av fantastiska utsikter mot de omgivande, frodiga bergen och det azurblåa havet. Även om du inte är någon golfspelare så är Santo Antonio da Serra ändå ett intressant resmål.

Den lilla staden ligger på östra Madeira mindre än 10 kilometers körning från Cristiano Ronaldo Madeira International Airport (FNC) som är öns flygplats och har förbindelser med övriga Portugal och många andra europeiska destinationer. Det är emellertid inte enbart det korta avståndet till flygplatsen som gör att Santo Antonio da Serra har ett bra läge. Reser du hit har du nämligen många av blomsteröns största sevärdheter inom räckhåll.

Levadavandring och kulturella upplevelser

Till sevärdheterna räknas även några av de flottaste levadavandringarna du kan tänka dig. Möjligheten att kunna utforska det spektakulära landskapet och naturen till fots är något av det som är anledningen till att många reser till Santo Antonio da Serra. Når du har din bas här på östra Madeira är det till exempel som gjort för att gå turer ut längs den långa, smala halvön Ponta de São Lourenço. Längs den officiella vandringsleden (PR8) är det 6 kilometer ut till spetsen och tillbaka igen. Längs vägen får du uppleva ett dramatiskt kustlandskap som med sin gyllene, vulkaniska karaktär skiljer sig kraftigt från det som många förknippar med denna i övrigt frodiga ö.

Kör du i stället väster ut och längre in mot öns mitt kommer du till en av Madeiras mest kända stigar längs de gamla bevattningskanalerna, Levada do Furado (PR10). Du ska helst inte lida av höjdskräck men annars kan de flesta klara av denna vandring som har en svårighetsgrad av medelkaraktär. Liknande levadaturer och vackra utsikter hittar du ännu fler av inte långt från Santo Antonio da Serra.

Du kan med andra ord lätt tillbringa det mesta av resan till Santo Antonio da Serra på att enbart utforska öns vackra natur. Du bör emellertid även ta dig tid till kulturella upplevelser när du är på Madeira. Med bil kan du nå Funchal på bara en halvtimme. Denna charmiga huvudstad är väl värd att tillbringa minst en dag i. Här hittar du dessutom öns största utbud av restauranger.

De gastronomiska upplevelserna kan lätt komma att spela en huvudroll på resan. Det finns i och för sig ett ganska begränsat utbud av matställen i själva Santo Antonio da Serra men på dina utflykter kommer du hitta många fler trevliga restauranger. Det är dessutom bara några få kilometer till Machico, den näst största staden på Madeira. Här hittar du, framför allt nere vid vattnet en av öns få sandstränder och ett bra utbud av matställen. Staden är dessutom i början av augusti varje år värd för en stor matfestival.

Själva Santo Antonio da Serra har även en marknad där du på helgerna kan gå på upptäcktsfärd bland en rad spännande bodar och stånd längs huvudgatan. Här får du som regel även rikliga möjligheter att provsmaka lokala delikatesser.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Santo Antonio da Serra