Resor till Santa Cruz

Det tar bara omkring en timme att köra från Lissabon upp till Santa Cruz som ligger ute vid Portugals vackra västkust. Det är ändå tillräckligt långt från huvudstaden för att Santa Cruz ska ha en lite mer tillbakalutad, lantlig atmosfär än till exempel Ericeira och strandområdena ännu längre söderut. Till och med under de mest populära semesterveckorna finns det massor av plats på de breda sandstränderna vid Santa Cruz som dessutom hör till de läckraste i landet.

Kilometervis av Blå flagg stränder

Kilometervis av orörda stränder med fin gyllene sand breder ut sig både söder och norr om staden. Den norra stranden där det vajar en flagga som markerar att det är en "Blå Flagg" strand är dock den som är lättast tillgänglig och mest populär bland de som reser till Santa Cruz för att njuta en avkopplande semester vid havet. Här ligger det med jämna mellanrum strandcaféer och restauranger där du lätt kan få dig förfriskningar under dagens lopp eller avnjuta en god middag på kvällen medan solen sänker sig i havet.

Stranden i söder är smalare och har inte samma faciliteter och är inte heller lika lättillgänglig eftersom slänterna mot havet är brantare här. När det är lågvatten är emellertid även detta en härlig strand att flanera längs eller eventuellt slå sig ner i sanden för att njuta av de fridfulla omgivningarna. Eftersom Santa Cruz ligger vid västkusten är vattnet som regel lite svalare och har lite fler vågor än till exempel längs Algarvekusten. Det är härligt när man är i behov av ett uppfriskande dopp men knappast så lämpat för familjens yngsta. I gengäld råder här fina förhållanden för surfing och varje sommar hålls det därför en internationell tävling här.

Uppe i själva Santa Cruz hittar du även massor av matställen med allt från snabb takeaway till små familjeägda restauranger med genuina portugisiska rätter på menyn. Stadens förhållandevis beskedliga storlek till trots finns här även ett bra utbud av affärer och minimarkets där du kan få täckt de flesta av resans behov.

Utflykter

Närmsta större stad är Torres Vedras omkring 16 kilometer in i landet. Även om du inte har behov av fler shoppingmöjligheter än vad Santa Cruz kan erbjuda är staden värd att besöka. Här finns flera intressanta historiska sevärdheter och en stämningsfull gammal stadsdel som inbjuder till långsamma promenader i de smala gränderna.

Det kan på det hela taget rekommenderas att göra utflykter i inlandet när du reser till Santa Cruz. Här inne i landet döljer sig till exempel vingårdar och andra charmiga små byar. Sist men inte minst är det som gjort för att kombinera det avkopplande strandlivet med storstadsupplevelser i Lissabon.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Santa Cruz