Resor till Porto Santo

Öns mest populära attraktion är den 9 kilometer långa, underbara sandstranden, men det finns även mycket att se och uppleva på resten av Porto Santo. Det finns till exempel massor av möjligheter i den vackra naturen till att vandra, cykla, spela golf eller ge sig i kast med olika typer av vattensport.

Inspiration och fakta

Den fridfulla ön Porto Santo som ligger belägen 46 kilometer nordost om Madeira är ett idylliskt Atlantgömställe med en 9 kilometer lång, gyllene sandstrand. Två berg markerar varsin ände av ön, som faktiskt var upptäcktsresanden Joao Goncalves Zarcos första landkänning efter att ha blåst dit under en storm 1418. I ren tacksamhet gav han ön namnet Porto Santo (den heliga hamnen).

Sevärdheter 

Det finns en stor attraktion på Porto Santo, som inte finns på Madeira, och som varje sommar får massor av människor från Lissabon att resa till Porto Santo: Öns långa gyllene sandstrand. Stranden är 9 kilometer lång och står i härlig kontrast till Atlantens turkosa vågor.

Christopher Columbus 

Utöver att besöka stranden på Porto Santo bör du även besöka Christopher Columbus hus som ligger bakom stadens kyrka, Nossa Senhora da Piedade. Den upptäcktsresande kom till Madeira 1478 och begav sig till grannön för att bo där efter att ha gift sig med guvernörens dotter. Hans hus som är byggt av grova stenar blev noggrant renoverat i samband med 500 års jubileet av Columbus landstigning i Amerika, huset innehåller en berättelse om hans liv, tillsammans med sällsynta kartor, målningar och ingraveringar. Bakom staden ligger fästningen Pico do Castelo, som tjänstgjorde som öns beskyddare mot pirater och fransmännen. Utsiktspunkten vid Portela på bergssidan norr om Vila Baleira bjuder på en storslagen havsutsikt och panoramautsikt över hela ön.

Öns huvudstad heter Vila Baleira och är inte mycket mer än en liten by i jämförelse med Madeiras huvudstad Funchal.

Upplevelser i området

Ingen vistelse på Porto Santo är komplett utan ett besök på grannön Madeira. Heldagsrundturer kan göras med färja: den regelbundna förbindelsen mellan Funchal och Vila Baleira ställs ibland in på vintern vid grov sjö. Det snabbare, men dyrare, alternativet är att flyga.

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Porto Santo