Resor till Porto Santo - Madeiras grannö

Porto Santo är den lilla, lugna grannön, till den mycket större ön Madeira. Porto Santo ligger endast 46 kilometer nordöst om Madeira. Två berg står stolt i vardera ende av ön, och huvudattraktionen ligger mellan dem - den hela nio kilometer långa, fantastiska gyllene sandstranden. Du hittar inte något liknande på många andra platser på jorden.

Det var faktiskt upptäcktsresenären Joao Goncalves Zarcos (1390-1471) som blåstes iland här på ön under en storm år 1418, som gav Porto Santo sitt namn. Porto Santo betyder nämligen den heliga hamnen och det var denna plats som blev hans räddning i stormen.

Huvudstaden på Porto Santo är Vila Baleira, en liten landsort i jämförelse med Madeiras huvudstad Funchal, men som ändå har en hel del att erbjuda. Utöver stranden och olika former av vattensport, bjuder det vackra landskapet på goda vandrings- och cykelturer samt en golfbana där du kan öva på swingen.

Den berömde upptäcktsresenären Christoffer Columbus (1456-1501) bodde här i peroider och hans hus ligger bakom stadens kyrka, Nossa Senhora da Piedade. Den världsberömde upptäcktsresenären som "upptäckte Amerika" kom till Madeira år 1478 och gifte sig med guvernörens dotter innan de reste till Porto Santo för att slå sig ner. Hans gamla stenhus renoverades grundligt för att markera 500-årsjubileet för Columbus landstigning i Amerika. Huset innehåller historien om hans liv tillsammans med sällsynta kartor, målningar och graveringar. Det är väl värt ett besök för att känna av historiens vingslag från en tid då man inte visste vad som fanns att vänta på andra sidan horisonten. 

Porto Santo är ett attraktivt resmål för folk från det portugisiska fastlandet och huvudstaden Lissabon, som varje sommar åker hit för att koppla av på semestern. Här finns renare luft, mer plats och gott om lugn och ro i jämförelse med i den portugisiske huvudstaden. 

När du är på semester på Madeira, rekommenderar vi dig att du också tar en tur till Porto Santo. En dagstur kan du göra med färja, och den vanligaste rutten går mellan Funchal och Vila Baleira. Observera att färjan kan ställas in vid tillfällen på vintern, om havet är otroligt och det blåser storm.

Planera din semester till Porto Santo hos oss här på Escapeaway. Skräddarsy din egen resa, precis som den passar dig, antingen med direktflyg eller med en mellanlandning. Kom ihåg att spana in våra unika Hideaways. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera dina möjligheter att uppleva den lilla ön i din egen takt.

>> Se alla våra Hideaways på Madeira här

>> Läs mer om Portugal här

>> Läs mer om Funchal här

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Hotell i Porto Santo