Resor till Calheta

En viktig stad på Madeiras sydvästliga kustlinje och som utgör huvudcentrum för bananplantager, vingårdar och sockerrörsproduktion. Det är även ett behagligt ställe att stanna till på om man kör längs kustvägen norrut. Boka en resa till Calheta med Escapeaway i dag!

Calhetas församlingskyrka kan dateras tillbaka till 1430 och är mest anmärkningsvärd på grund av sitt trätak i morisk stil samt ett stort tabernakel av ebenholts och silver en gång donerat av Kung Manuel I.

Välkommen till Madeira med Escapeaway, vi är specialister på resor till Calheta och andra resmål på ön där du bor på handplockade hotell på din resa. Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland de hotell i Calheta som fått fina recensioner. Kombinera ditt valda hotell med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av Resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester med Escapeaway.

Upplevelser i närheten av Calheta

Vid Loreto, 2 km öster om Calheta, har kapellet från 1400-talet en sydlig portal i sengotisk stil och ett fint geometriskt mönstrat innertak. Besökare i Lombo dos Reis, nära Estreito da Calheita, kan se det vackra Capela dos Reis Magos (de tre kungarnas kapell) som har en intressant flamländsk altarutskärning av De tre vise männens tillbedjan av Jesus. Också värda att se är de 25 vattenfallen som störtar ner för bergen från över 100 meters höjd vid Rabacal 10 km norr om Calheta.

Praia da Calheta - en av Madeiras bästa sandstränder

Nära Calheta hittar du Praia da Calheta som är en av de få sandstränderna på Madeira och av många räknad som Madeiras bästa sandstrand, även om sanden rent faktiskt är importerad från Nordafrika. Stranden, som är 100 meter lång, är både populär bland vanliga badgäster som kommer hit för att lapa sol och bada i havet, men även bland gäster som tycker om vattensport så som kanotister och surfare.

För utom att vara en av Madeiras mest populära stränder har Praia da Calheta ofta skapat meningsskiljaktigheter på Madeira och till och med ända in på portugisiska fastlandet på grund av de köpeavtal som ligger till grund för importen av sand från Nordafrika till Madeira. Sanden kommer nämligen från ett område i Västsahara, som i många år har varit ockuperat av Marocko varför många kritiker anser att importen av sand bryter mot folkrätten. Dessa stridigheter tycks dock inte ha gjort stranden mindre populär som utflyktsmål och särskilt under högsäsongens varmaste dagar kan det vara tätt packat med människor på den lilla, konstgjorda sandstranden.

En av Madeiras äldsta städer

Calheta grundades 1430 och är därmed en av Madeiras äldsta städer tack vare att den grundades bara 11 år efter att de första portugisiska upptäcktsresande ankom till ön och bara 10 år efter grundandet av öns första stad Machico (år 1420).

Socknen med samma namn - dvs. Calheta socken - är en av de äldsta socknarna på Madeira och en av de första som utforskades av de tidiga bosättarna på ön. Det var därför även det område som João Gonçalves Zarco (som var den förste portugisiske upptäcktsresande på ön) valde att skänka till sin son, João Gonçalves da Câmara och hans hustru Beatriz Gonçalves.

"Liten bukt"

Stadens namn betyder "liten bukt" på portugisiska och namnet beror på att det redan vid stadens grundande fanns ett ställe på denna del av kusten med samma namn. I början förknippades staden därmed huvudsakligast med detta kustområde och som en hamn för utskeppning av socker och virke. 

Detta ändrade sig dock den 1 juli 1502 då den portugisiske kungen Manuel I utfärdade en förordning (en så kallad foral), som för första gången erkände Calheta som en stad och en del av det portugisiska kungariket. Därefter beboddes staden först och främst av adelsmän och riddare som än idag lämnar spår efter sig i form av namn på platser i området.

I dag lever staden till största del av lantbruk - först och främst vinproduktion, bananer och sockerrör - samt fiske, även om olika industriella sektorer har gjort försök (och i viss mån fortfarande försöker) i området genom tiderna, häribland näringar som mejeri, fyrverkeri, salt-produktion, biodling och att framställa aguardiente (en spritdryck) av honung.

Klimat och väder

Calheta har ett subtropiskt medelhavsklimat med jämna temperaturer året runt (vanligtvis mellan 15 grader och 25 grader, beroende på var i stan - dvs. på vilken höjd du befinner dig), detta gör staden till ett perfekt resmål under årets alla fyra årstider.

Klimatet kan emellertid delas in i två huvudsäsonger: en mer regnig och lite svalare säsong från oktober till mars och en mer torr och varm säsong från april till september. Luftfuktigheten förblir konstant hög på ca 70% hela året runt.

Under vissa tider kan de berömda ökenvindarna från Sahara påverka området och framkalla mindre dammoln.

>> Läs även om paketresor till Madeira

Resor till Portugal

Läs mer om Portugal och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Portugal här

Andra länkar

Hotell i Calheta